ЕС се готви да създаде "военен Шенген"

Вече не може да се каже, че конфликт в Европа е невъзможен!
Обновена: 28 мар 2018 07:57 | 28 мар 2018 07:44, Елка Василева
39
ЕС се готви да създаде "военен Шенген"
Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия ще представи днес план за действия за създаване на "военен Шенген", за да улесни транспорта на войски и техника в Европейския съюз, за който сега има редица административни формалности и липса на инфраструктура, предаде Франс прес.

Планът за действия предвижда да се определят нуждите на военния транспорт и да се проверят използваемите инфраструктури.

"Тези предложения имат практическо измерение, но необходимостта от тях е ясна при засилването на напреженията с Русия", обясни европейски дипломат. "Вече не може да се каже, че конфликт в Европа е невъзможен", добави той.

"Имаме нужда от военно шенгенско пространство. Руснаците имат пълна свобода на движение в тяхната територия. Ние трябва да можем да се придвижваме също толкова бързо, ако не и по-бързо, за да струпваме войски срещу потенциален неприятел, за да сме способни на възпиране", каза неотдавна американският генерал Бен Ходжис, бивш командващ на американските войски в Европа.

Тъй като 26-те страни в Шенгенската зона премахнаха контрола по вътрешните граници, "ние имаме нужда от същата свобода на движение в ЕС като шофьора на тир, който превозва ябълки от Полша във Франция", добави той.

"Трябва да сме сигурни, че необходимите инфраструктури са налице, че тунелите са използваеми, че пътищата са достатъчно широки, че мостовете могат да издържат на теглото на транспортираната техника", каза дипломатически източник.

Европейският съюз предвижда кофинансиране на десетина транснационални коридора, но решението да бъдат прокарани, както и използването им за военни цели, са въпрос, който зависи от страните членки, отбелязва АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Русияесвоенен Шенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
наивен селянджър преди 6 години
Е,браво.Най после у наше село ще сложат чакъл,че като завали дъжд затъвам с колата.
32
0
 
2
 
! Отговори
ПО-ДОБРЕ... преди 6 години
късно, отколкото никога! Ако не се браниш, умираш!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A POBEDITELIA E IASEN.........................
30
1
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Маммка им на политиците - ще подпалят грозна световна война!
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой беше недоволен от съветски войски в Унгария, Чехословакия. Сегашните евроатлантици с радост ще подкрепят американски и натовски войски да се разхождат из държавите им, когато си поискат.
28
13
 
4
 
! Отговори
танков преди 6 години
Русофилските *** умряха от страх че Русия ще ги набие.Веднага готови да свалят гащите и да предадат велика България.Няма по страхливо и жалко същество от русофила.
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На бас се хващам, че ние сме приети в военният Шенген. Дори ще сме на първа линия.
26
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа е територия окупирана от САЩ под предлога че ще ни защитават. Трябва да слушкаме и да понасяме икономически загуби за да направим Америка велика отново. Доста пари ще траябват за да направим пътищата проходими за свръхтежките американски танкове.
25
2
 
9
 
! Отговори
тгб преди 6 години
това което не можа хитлер ще го можем ние? гледам по нешънъл джеографик с дни по4ти хвалят хитлер!! но никой не се сезира!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живота стана прекалено безгрижен, хората се отпуснаха. Спомените от 2СВ избледняват. Даже нацистите дето ги съдеха полека-лека измряха.Сега вече почват да ни готвят полека лека за война. Учасниците - същите, само прегрупирани в 2-та лагера. Засега само изолирани "инциденти" и намеци, но ще става по-зле.И не се лъжете - и САЩ и Русия и останалите им сателити са еднакво виновни за това и желазт еднакво силно това да се случи!
23
19
 
9
 
! Отговори
Свободен българин преди 6 години
До ПЛАМЕН "Турция са дикататорска страна с апетити към...." А Русия каква е? Или смяташ, че там е демокрация от някакъв старогръцки вид? Що за плиткоумни разсъждения, колега?! :-))
22
2
 
16
 
! Отговори
**** преди 6 години
Чудя се тези *** ли са,или си плачат за сериозен преглед,как и кого ще възпират,тя войната ако ще я има,няма да е човек срещу човек както е била,а залпове от ракети и който оцелее.
21
2
 
23
 
! Отговори
БФС преди 6 години
Незнам какъв ЕС сме...като гледам външната ни политика сме съюз на ***тутките. Една мъжка държава няма.
20
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те рашките от друго не разбират. Къде обаче ще е Америка?Защото и през първата и през втората стана така че Америка хранеше рашките. Да не кажем че Желядната завеса беше удобна за рашките за да правят каквото си искат от тяхната страна на завесата.Да не стане така че Брекзит да се окаже предвидливо изтегляне от терена?
19
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3:Командвани от Мей и ТръмпА, ти от кой искаш....от Радев и Путин ли !?
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Димитър 18За другите не знам но аз съм от тези които не желаят заради болни мозъци да стават курбан.
17
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Изплюха камъчето най - накрая " и официално агресивните колонизатори, а и отпреди това се знаеше защо беше цялото това обединение...
16
5
 
20
 
! Отговори
80%+ преди 6 години
Точно така. Струпването на войски на едно място е най-подходящата тактика при ядрена война.
15
16
 
20
 
! Отговори
ПЛАМЕН преди 6 години
И Турция ли ще е в този Шенген на наша страна. Аз предлагам да се присъединим към Русия. Турция са дикататорска страна с апетити към балканите и България. Ние нямаме място в такъв съюз! Видяхте как НАТО защити членка на пакта - никак. Това, че дупетатите ни крадът от еврофондовете и целуват немски *** не е национален преоритет за народа. Чл.1 от българската конституция, против който се управлява десетилетия, спящи народе. Освободихме се от турците, за да ни яхнат нашите! Събудете се, време е
14
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значително по-интелигентно решение ми изглежда да не дъропаме мечката за опашката.