Година до Brexit: Докъде стигнаха дискусиите Лондон - ЕС?

Обединеното кралство напуска ЕС на 29 март 2019 г.
28 мар 2018 21:40, Елка Василева
27
Година до Brexit: Докъде стигнаха дискусиите Лондон - ЕС?
Снимка: архив, Reuters

Една година преди излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, предвидено за 29 март 2019 г., преговорите за бъдещите отношения далеч не са приключили между Лондон и Брюксел.

Миналата седмица ЕС на 27-те прие "насоките", от които ще се ръководи европейският преговарящ Мишел Барние в предстоящите дискусии за "рамката на бъдещите отношения", които трябва да започнат паралелно с преговорите за условията на развода, пише Франс прес.

Ето какво се знае за бъдещото британско оттегляне от европейския блок.

Датата за напускане на ЕС

Смята се, че Обединеното кралство ще напусне европейския блок на 29 март 2019 г., две години след като официално задейства процедурата за развод с ЕС и близо три години след референдума на 23 юни 2016 г., на който британците гласуваха с 52 процента за раздялата.

Тази дата би могло евентуално да бъде отложена, ако Обединеното кралство и другите 27 страни членки се споразумеят за това.

Условията за напускане

Лондон и Брюксел постигнаха предварително споразумение през декември по трите ключови въпроса: цената на напускането, правата на европейските граждани и границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия.

По този последен въпрос, който разпали страстите между двата лагера, британците приеха да включат в нов проект за споразумение, представен миналата седмица, текст за "общо регулационно пространство", включващо ЕС и Северна Ирландия, поне докато не бъде предложено друго задоволително решение.

Лидерите ще оценят през юни дали ирландският въпрос е решен и как да се формулира обща декларация за нашите бъдещи отношения с Обединеното кралство, обясни председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Що се отнася до гражданите, предполага се, че правата на над три милиона европейци, живеещи в Обединеното кралство, и над милион британци, живеещи в ЕС, ще бъдат защитени и те ще могат да кандидатстват за статут на постоянно пребиваващи.

И накрая, Великобритания прие да продължи да плаща вноски в бюджета на ЕС до 2020 г. и да спазва всички поети задължения, което според нейните изчисления съответства на 40-45 милиона евро.

Периодът на преход пост-Brexit

В реч във Флоренция на 22 септември миналата година Тереза Мей поиска запазването на сегашните връзки с ЕС за преходен период от две години след Brexit, за да се избегне брутална промяна на правилата за гражданите и компаниите.

Двайсет и седемте одобриха в края на януари принципа за "преход на статуквото" - със запазване на свободното движение на стоки, услуги и хора, през който обаче Лондон вече няма да има думата при взимането на решенията на ЕС. Той ще продължи до края на 2020 г.

Бъдещите търговски отношения

Обединеното кралство иска да напусне единния пазар и митническия съюз, за да може да договоря собствени търговски споразумения и да сложи край на свободата на движение на европейски граждани, но желае "възможно най-широко" споразумение за свободна търговия.

Тереза Мей все пак призна, че след напускането на единния пазар "животът ще е различен".

ЕС настоява бъдещото споразумение за свободна търговия да запази неделимостта на неговия единен пазар, напомняйки за пореден път за един от своите основни принципи в тези преговори: без търговия "по избор", сектор по сектор.

Въпросът за финансовите услуги, който интересува особено лондонското Сити, не беше засегнат в насоките, но стана предмет на отделна декларация, в която 27-те настояват Европейската комисия да предложи механизъм за еквивалентност, който да позволи на британския финансов сектор да продължи да има достъп на континента. Той обаче ще може да бъде отменен по всяко време от Брюксел.

Ако няма споразумение, за Обединеното кралство ще са приложими регулациите на Световната търговска организация - синоними на митнически бариери.
 

/БТА/
 


27
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Щею 20
Били са на нашето ниво преди 200 години а в момента са с 200 години още по-напред. Та като гледаме май се сещаш кой е до кривата круша и кои жигосват отзад. А дано и ние някога да си оправим държавата и да почне да ни стиска че да излезем и изметем паплачта които ни е впрегнала! Англичаните са го правили в миналото и до някъде сега за да си извоюват един много по-добър живот в сравнение с нашия за което, ако имахме и капка достойнство, щяхме да ги поздравим за куража!
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15
Коефициентът на интелигентност в ЕС е на много високо ниво спрямо България (като цяло) и нейните кроманьонски обитатели! То е повече от очевадно че сме назад във времето, нравите, манталитета и интелекта! Държавата ни е огледало на "вътрешността" и каквото и да кажем за да се защитим е неадекватно!
20
2
 
6
 
! Отговори
Щею преди 1 година
Стигнаха - до на Тереза Мей кривата круша...
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англичаните отвличат вниманието на хората с недоказана руска вина с цел минимизиране на загубите си от Брекзит.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
KOLKOTO PO RANO TOLKOVA PO DOBRE DA GI NIAMA TEZI BOKLUCI.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин да си признае веднага за отравянето, този път номерът на руските агенти поръчкови убийци няма да мине във Великобритания. Страшна мафия са и пипалата им стигат навсякъде.Четох че Георги Марков също е бил поръчан от КГБ, иначе Т. Живков не би посмял да иска смъртта му
Англия е една почтена, толерантна страна, която от десетилетия дава убежище на политически дисиденти от бившия съветски блок , преследвани в родината им. Чудя се само защо не затворят границата си за руснаци- само неприятности от тях!
16
2
 
6
 
! Отговори
ТЕРЕЗКА преди 1 година
ДРОГАТА И АЛКОХОЛА СЪСИПАХА ТЕРЕЗКА МЕЙ....БАБЕТО ТОТАЛНО Е КУКУ.....
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън, бре! 50 милиона по-малко глупаци в ЕС. Коефициентът на интелигентност на ЕС ще се вдигне малко.
14
2
 
16
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 1 година
Естествено, че има различни мнения, относно BREXIT, но нека погледнем и в нашата къщичка. € 20 Великденски бонус за пенсионерите, 50 лв. (по мой спомен) детски надбавки, МРЗ - 510 лв.
Нека сме критични, но първо да си дадем сметка, че Англичаните се борят за още по-добър живот от сегашният. А Българина се бори за оцеляване.
За жалост, това е истината !
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14
Абе като гледаме нашите коне замръзват! Ни конярите са ни коняри нито овчарите! Абе българската работа е да се надяваме някой да страда а пък ние страдайки макър и повече да раздаваме мъдрост на квадрат. Примитивен защитен механизъм без реален ефект.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МИ КАТО СЕ ОТДЕЛИ ШОТЛАНДИЯ, ОБЕДИНЕНОТО КРОЛСТВО ЩЕ ОСТАНЕ САМО С ОВЧАРИТЕ ОТ УЕЛС.
ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗВАДЯТ ЕДИН КАМЪК ОТ КОРОНАТА НА МУЗЕЙНИЯ ЕКСПОНАТ ЛИЗИ.
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АНГЛИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗДОИ МАКСИМАЛНО. БЕЗ ПРОШКА.
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дедо Ташунко 11
А не! Българското е най-читаво ама га тати ти купи жабата! Простакеша винаги го е яд ако неговия интелект куца дразтично! Но уви туй не е диплома че да я купиш!
9
3
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Задълженията на Обединеното Кралство се оценяваха между 100 и 120 милиарда, сега вече се приказва за 40-45. Помнете ми думите, Англия ще прекара ЕО и ще плати не повече от 20 милиарда. Няма по- мръсно и по-надменно племе от англосаксонското.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези предположения/становища/митова са токова адекватни за Англия колкото татовите на времето за комунизма че щял да процъфтява и да се развива. Да де разви се и развинти на повечето от нас фантазийте за да поизбягаме от българската действителнот която творчески ни бие у зидо без почивка. Та англичаните ще си се оправят и ще си живеят добре а на пурко халката ще се разтяга като дъвка бибип от едно време!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те сега не си плащат мита и само препродават стоки произведени из Азия, Африка или Латинска Америка, но след година като започнат и много европейски компании ще се ориентират към директен внос, поне данъците да се плащат в ЕС. И тогава ще ги видим ОК, а ако петрола вземе да се търгува в юани, то Пекин ще е по-удобен център за този вид търговия и ще има прошай Джон Силвър.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето това е причината да ОТРОВЯТ ИНГЕЛИЗИТЕ онзи шпионин и предател. Да отвлекат вниманието от уговорките за излизането от ЕС и хем да не плащат вноски в съюза хем да господарстват над Европа и да останат с облагите от общия пазар. В момента тази дърта кра ва върти цяла Европа с бълнуваниците си плюейки наляво и надясно отрова.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съюзът е слаба ракия щом Тереза Змей ги прави на макаци!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дискусиитр стигнаха до един отровен предател.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-обичам когато някой уж все си тръгва, но остава "за по още едно"! Хайде Бай бай бабо Мей, затвори вратата отвън!