Йотова в Лозана: Промяната е от ключово значение за ЕС!

ЕС трябва да постигне консенсус за Турция, смята вицепрезидентът
28 мар 2018 20:09, Елка Василева
15
Йотова в Лозана: Промяната е от ключово значение за ЕС!
Илияна Йотова. Снимка: Прессекретариат на държавния глава

„Европейски съюз? Докъде ЕС? Колко ЕС?“ – тези основни въпроси и възможните отговори коментира вицепрезидентът Илияна Йотова по време на публична лекция „Европейският проект: поглед от Българското европредседателство“ в Института по публична администрация в Университета на Лозана. Вицепрезидентът гостува на университета по покана на „Фондация Жан Моне за Европа“, съобщиха от прессекретариата на президентската администрация.

„Дебатът днес не е за или против Европа. Той е за това как да се промени ЕС, за да си върне доверието на европейските граждани“, подчерта Йотова пред присъстващите над 300 представители на дипломатическия корпус, преподаватели и студенти. Представители на българската общност в Швейцария също уважиха лекцията. „Промяната е от ключово значение за бъдещето на ЕС“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е убедена, че именно обединена Европа се справи с икономическата и финансова криза, но трудностите показаха, че тя няма изградени политики, механизми, инструменти за предотвратяване и посрещане на такива предизвикателства. „Brexit е само един от примерите докъде доведоха недоверието и страхът на европейските граждани“, отбеляза Илияна Йотова.

По думите ѝ ЕС е далечен и неразбираем за европейските граждани. „Петте сценария от Бялата книга на Европейската комисия не осъществиха мисията си – не предизвикаха така необходимия разговор за бъдещето на европейския проект. При това разговор с гражданите, сред гражданите“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът определи Многогодишната финансова рамка като ключов момент в дебатите за бъдещето на ЕС, в които активни трябва да бъдат националните правителства и местните власти. Един от основните приоритети на Българското председателство е запазването на кохезионната политика, припомни Йотова.

Вицепрезидентът е категорична, че на международната сцена Европа избра ролята на наблюдател, а не на лидер. Старият континент трябва да подпомогне африканските страни да задържат бягащите от бедност и конфликти, смята Илияна Йотова. Позицията на България е за по-сигурна охрана на външните граници, защото това означава сигурност и за гражданите във вътрешността на Европа, подчерта вицепрезидентът.

Границите на Съюза засягат и големия въпрос за отношенията с Турция. „ЕС трябва да постигне консенсус – дали Турция е страна, бъдеща членка, която да е едновременно мост и гарант за отношенията с мюсюлманския свят, или една от т.нар. трети страни, с които при всяка криза изготвя отделни механизми на сътрудничество“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна, че България е направила смела крачка с определянето на евроинтеграцията на Западните Балкани като свой основен външнополитически приоритет по време на европредседателството.

Йотова определи сигурността като най-голямото предизвикателство пред европейските граждани. Вицепрезидентът е убедена, че освен от промяна на политиките Европейският съюз се нуждае и от институционална реформа.

„Истинското лечение на болна Европа ще бъде чрез общи усилия, с нови идеи и енергия. Трябва да загърбим двойните стандарти не само в отношенията между държавите членки, но и в самото говорене за Европа“, изтъкна в заключение Илияна Йотова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това нещо като не може да говори да пусне един клип как се режат глави на руснаците и ти ще умрат от кеф.
11
0
 
0
 
! Отговори
Важно преди 6 години
"Трябва да загърбим двойните стандарти не само в отношенията между държавите членки, но и в самото говорене за Европа, изтъкна в заключение Илияна Йотова.Това е важно, защото в рамките на РБългария всеки ден БСП и др. от върхушката на държавата сипят ХУЛИ към правителството, Борисов и не са казали добра дума за европредседателството. НО.. когато са в чужди държави- се ХВАЛЯТ с успехите и задачите на европредседателството и го изтъкват като действена форма за напредък и мирно развитие.
10
5
 
0
 
! Отговори
Курдоколенков преди 6 години
Ей хейтъри, на български, омразници.Стига сте *** ,че целия интернет вмирисахте. Омръзнахте с БКП-та, със заплахи комунисти, Русии.То станаха вече 30 години -где са тия комунисти, одъртяла , измряха, а вие омразници те се множите като въшки
9
3
 
5
 
! Отговори
РЕМС преди 6 години
Повръща ми се от измислени социалисти.Лакей на Брюксел
8
0
 
10
 
! Отговори
Уйо преди 6 години
...ква Европа, кви пет лева бе, горди наследници на крадлива партия на безхаберието и алчността... Аз нали живея тук бе...Дебеланке цял живот си на хранилка,..всички като теб клякащи душици долни - сутрин си мийте лицата със студена вода за да се разсъните.... Щото скоро усещам как НАРОДА ЩЕ ГО НАПРАВИ!! ЛОШОТО Е ЧЕ НЕ РАЗСТРЕЛЯХМЕ НИКОЙ ПРЕДИ 22 години, както Румънците направиха.... Затова сега са напред!!!
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли ще реформирате какво стана с парите за реформи досега не дължите ли обяснения на данъкоплатците.
6
1
 
14
 
! Отговори
Политически пророк преди 6 години
Да живеят всички БеКаПета,по всички Земни кълбета.Йотова не е доволна,че другарите и са милионери,а не милиардери.
5
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Колегата Илиян Идиотов бърка Европа /континент/ с Евр(оп)ейския съюз /политически и икономически съюз/. Колега Идиотов, нека те информирам, че Норвегия също е в Европа.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приоритетите на Йотова:- Въвеждане на Петилетките- Кохезионната политика - вечна хранилка за руския Троянски кон- По-сигурни външни граници за всички, но перманентно инфилтриране на стотици хиляди руснаци - респективно - руски шпиони чрез България
3
2
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Тая съвсем пропадна, от както се подмокри пред КГБ попа :)))))))))))
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въргалящата се в калта, целуващата кагебистки жезъли
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая кака да каже как се правят шпагати на дръти години.....И то пред един поп! Тоя мръсен червяк, тоя низък роб....