Daily Express: Разделение в ЕС! България не изгони руски дипломати!

"Според Борисов са необходими повече доказателства, за да бъдат предприети действия"
Обновена: 31 мар 2018 07:19 | 30 мар 2018 19:15,
490
Daily Express: Разделение в ЕС! България не изгони руски дипломати!
Снимка: Reuters, архив

България няма да изгони руски дипломати, докато ЕС продължава да ескалира ситуацията след нападението с невропаралитичен газ в Англия, за което британското правителство обвинява Москва. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че страната му, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, трябва да запази диалога с Русия на фона на засилващото се противопоставяне между Запада и Москва, пише Daily Express, предава "Фокус".

Още по темата
България изрази солидарност с ЕС и НАТО, привиквайки за консултации посланика си от Москва и той ще се върне на 8 април. Според Борисов са необходими повече доказателства, за да може в бъдеще да бъдат предприети действия. 

След като участва на Съвета за национална сигурност на страната си заради нападението, по време на който посланикът бе изслушан, Борисов заяви, че "като председатели на Съвета на ЕС трябва да запазим открит канала за комуникации, както сме правили във времена на напрежение в региона".

"Трябва да направим същото и с Русия. За момента не мислим да гоним руски дипломати и официални лица", допълни той.

България ще се присъедини към страните като Кипър, Португалия и Австрия, които загърбват координираните мерки на някои от най-големите и могъщи страни по света.

Призивите към България да изгони дипломатите бяха посрещнати със съпротива и от правителството на страната, и от другите политически партии в парламента, които искат страната да има здрави връзки с Русия. 

България е почти напълно зависима от руските газови доставки, военно оборудване и печалби от туризма, а много българи усещат силни културни връзки с Русия, с която споделят азбука и православие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


490
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари