Принц, глобен с ?46 000, бил на прием

Белгийският парламент намали издръжката на брата на краля
30 мар 2018 22:50, Екип на Dnes.bg
18
Принц, глобен с ?46 000, бил на прием
Принц Лоран. Снимка: архив, Reuters

Белгийският парламент намали държавната издръжка на брата на краля, принц Лоран заради отиването му на прием в китайското посолство в Брюксел без разрешение на правителството.

Депутатите решиха да намалят субсидията на единствения брат на крал Филип Втори с 15%, което означава, че той ще трябва да се прости с 46 000 евро.

Правителството предложи на парламента да накаже принца, след като се разбра, че той е бил на прием в посолството на Китай в Брюксел по случай 90-годишнината от създаването на комунистическата армия на Китай миналото лято.

Кралският брат сам разпространи новината през акаунта си в Тwitter, публикувайки своя снимка с китайски генерали, режещи торта. В отговор китайското посолство пусна друга фотография от приема, на която се вижда, че принц Лоран е с военна униформа и позира пред китайското знаме.

Още по темата

Като конституционна монархия в Белгия се изисква кралското семейство да иска разрешение от правителството за международни прояви.

В аргументите си пред парламента кабинетът изтъкна, че принцът не само не го е информирал за намерението си да се появи на приема, но е бил с военна униформа, снимал се е с чужди генерали и е позирал пред знаме на друга държава. Версията на кралския брат е че той е получил лична покана и е присъствал като частно лице.
Китайският прием не е първо прегрешение на принца, който беше критикуван за необявени визити в Шри Ланка, Конго и други прояви, несканкционирани от правителството.

След като “китайската история” излезе наяве, принц Лоран изтри акаунта си в Тwitter, но снимките все още са на страницата на китайското посолство.

По време на вота снощи депутатите са получили писмо от принца, в което той казва, че самото му съществуване е подложено на атака и че заради брат си, краля, няма право да работи. В писмото, изпълнено с емоции, той дава да се разбере, че държавната издръжка е единственият му начин за преживяване. Принцът казва, че законът за кралското семейство е калпав и би трябвало да се поправи, така че да е справедлив и да зачита основните човешки права.

Писмото обаче не убеди парламента и в полунощ българско време 93-ма депутати гласуваха той да бъде глобен, а само 23-ма бяха против.

Адвокатите на белгийския принц съобщиха, че ще обжалват решението на парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Darjavite imat dakoni i gi ispalnavat ne kato v bg
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейските монархии от след ПСВ са окастрени от към власт ,а след ВСВ зса само за театрални постановки в които ,,актьорите" трябва стриктно да спазват сценария!Имало е крале след ПСВ английски и румънски които отказват да се подчиняват на правилата и абдикират!Нашит цар Борис е последния европейски монарх упражнявал власт ,като през средновековието!Организира преврата през1934г. ,забранява партийте и управлява чрез поставени премиери!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто са се скарали с брат си. Ако кралят се обади да го защити, с пръст нямаше да го пипнат
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Че може ли човек да се откаже от себе си. Кръвта вода не става
11
0
 
0
 
! Отговори
Мъдрец преди 6 години
Каквото си направиш сам, друг не може ти го направи.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той си пада хулиган и затова е чаровник, обаче явно чашата е преляля
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този получава над 300 000 евро годишно само защото е принц. Явно това му е работата. Ако не му изнасят условията, да се откаже от титлата и да почне да работи като нормален човек. Да види как се изкарват 30 000 евро на година, камо ли 300 000.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белгийците са избили цели племена в Африка заради каучук. Отрязани ръце и други западни "благинки".
7
0
 
2
 
! Отговори
Рижата Златка преди 6 години
Въйййййй, колежки, дръжте го този сладък Мечо!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много пухкав изглежда този принц.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що ли си мисля,че ако беше отишъл в някое от приятекските посолства по същия начин нямаше да го накажат по този начин. Някои от коментарите са прави - това не е никаква демокрация
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква демокрация, какво нещо... ;)))И тея ни учат нас на демокрация и равенство...
3
2
 
4
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 6 години
Внимавайте журналистите, където списвате изсмукани от пръстите си измислици. Парламентът на Белгия да не би да е съд? Това е Парламент и неговите решения са закон!
2
1
 
16
 
! Отговори
Я ВИЖ ТИ преди 6 години
Та Принца на Белгия е един , а в България депутатите имат същата годишна издръжка - но са 240 броя .
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е ли остаряла новина?