Гърците ще плащат по-малко за ток с помощ от ЕС

Европа дава пари за енергийна ефективност, за да намали сметките
8 апр 2018 11:51, Екип на Dnes.bg
70
Гърците ще плащат по-малко за ток с помощ от ЕС
Снимка: Reuters

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви, че ще подпомогне намаляването на сметките за ток, които гръцките домакинства плащат, като ги стимулира да подобрят енергийната си ефективност.

100 млн. евро ще бъдат заети на най-голямата гръцка банка "Пиреус" за отпускане на заеми за подобряване на консумацията на ток в съществуващите жилища, за подобряване на уличното осветление и за водните помпи на ток, използвани от частни лица.

Финансовата инжекция от банката, която е собственост на 28-те правителства на страните от ЕС, ще подобри условията, при които се отпускат заемите за подобряване на енергийната ефективност и ще увеличи размаха на програмата на гръцката "Пиреус", като покрие 80% от финансовите й рискове от отпускане на кредити на граждани, се казва в съобщение на ЕИБ.

Според европейската банка това ще доведе до намаляване на сметките за ток на  гръцките домакинства в следствие на намаляване на енергийното им потребление.

Заемът от 100 млн. е най-големият по рода си в ЕС, отпускан от ЕИБ по програмите за енергийна ефективност, и ще позволи на граждани от цяла Гърция да се включат в нея.

По данни на Европейската комисия номинално цените на електричеството са най-ниски в България, докато най-високи те са в Дания и в Германия. Гръцкият ток е на стойност под средната за ЕС, като Атина се нарежда 11-а след Швеция и преди Кипър с 1,94 евро за Кв/ч електроенергия при €0,96 за България.

Преизчислено през доходите обаче българите плащат най-скъпо тока в цяла Европа, следвани от латвийците и шведите.

Спрямо доходите електричеството е най-евтино в Люксембург и в Холандия. Според специализирания блог Storm Report средният българин плаща 3% от месечния си доход за разходите си за ток при 1.9% в ЕС. Гръкът дава 2 на сто от месечния си доход за сметката за електричество.


70
Още по темата: токГърцияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
НеЕС преди 10 месеца
Да ве светна само, че нашата енергийна ефективност под формата на мега оскъпена изолция за панелки се плаща от държавния бюджет, а не от ЕС.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Около 10%-20% поне от доходите отиват за ток, как 3%, следва, че при ток 100 лв., за 3% дохода трябва да е някъде 2500 лв, кой взима такъв доход.
64
3
 
2
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 10 месеца
Predlagam da sprem toka sa Garzia.Neka e ropa da ni plati po Evropeiski standart.Sa6toto nie sme 3raka ,,evreiizi,,
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гърците са задружни а тук няма кой да стане.Кой да стане ми те само пенсионерите останаха в България,. онова крадливо племе заслужава барабар с парламента да ги изравнят с земята.
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо скачате сега , нали вчера се гневяхте , че хамериканците спряли парите на Дерипаска , чудя се как не спретнахте и митинг по този "наболял" въпрос , гърците протестираха ,че Русия им се пише приятел , а ги кара да плащат високи цени , щото и в Елада крадците компании не са малко , по стар византийски обичай се оплакаха на ЕС , и ето ти резултатът , а ние си търпим ,че се и кахърим за парите на Дерипаска -неправилно бил ощетен човека
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Таз гъркиня много хубава на снимката -па нека си е космата язе имам бигче.
60
4
 
13
 
! Отговори
У НАЗЕ Е СТРАШНО преди 10 месеца
У нас наркоманите от Брюксел с помоща на продажници вдигнаха цената на тока от 2 ст за киловат час до 23 стотинки..
Сега имаме страхова невроза от ползването на ток.
Милиони сме без работа и без доходи..
НЕК изнася ток без пари през партиино поставени компании.
В Гърция един лекар взема пенсия до 6000 евро на месец.. у нас немаме пенсии за да могат да крадат милиарди през бюджета партиино подставени фирмички
59
3
 
13
 
! Отговори
999 преди 10 месеца
Най-висиките цени на тока у нас ще станат още по-високи според КЕВР!Те изсмукват и последните жизнени сили на бедните хора у нас и особено на пенсионерите!А ЕС ще доплаща на гърците тока!?това пазарна икономика ли е!Къде са нашите "велики" държавници,загрижени за Турция и Западните балкани повоче ,отколкото за своя народ?Пенсионните съюзи спят!Нямаме интелигентни управляващи!Тези сегашните са прости момчета и алчни!Нямат държавническо мислене!
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво на гърците. Не са като българите.
Борят се за правата си. Пък и Ципрас е мъж с топки, а не послушна Евротиква като Борисов.
57
2
 
23
 
! Отговори
Даола преди 10 месеца
Браво Алексис Ципрас, въпреки стагнацията, ти успяваш да защитаваш народа си и да облекчаваш положението на най-бедните. А нашите управници само си мълчат и се усмихват на бюкселските господа. как нито един от охранените висши чиновници, който идват за два-три дни да похапнат от специалните ясния, не се поинтересува как живеят 60 % от българите и как оцеляват 1 227 000 пенсионери с пенсии под 312 лв.
56
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българинът плаща 3% , гръкът - 2% от месечния си доход за ток, затова подпомагат втория.
55
1
 
14
 
! Отговори
Гост+ преди 10 месеца
Горките бедни гърци - излиза, че ние сме с две глави пред тях щом си плащаме тока без ппомощи
54
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гърците умеят да си защитават интересите по площадите, ние си защитаваме интересите пред компъ където никой не ни чува. Затова гърците имат два пъти в годината на Коледа и Великден по една добра заплата и пенсия. Хранителните стоки цени като при нас, лекарство по евтини.Пътища по добри и между градските и селските. Няма тъмни улици като при нас.
53
1
 
34
 
! Отговори
Ток и жица преди 10 месеца
В Гърция зимата е 15-20 градуса ,тука зима=глад с 400-500 лв сметки за ток -над 50% от дохода отива за ток...
52
2
 
34
 
! Отговори
Пъбликрезилейшън преди 10 месеца
Внуците на комунистите ни са министри ,прокорори,съдии как да стане?
51
2
 
17
 
! Отговори
Писимист преди 10 месеца
Трябват ни 28 прокорора от ЕС или САЩ някави дето не са се продали и спазващи принципа на правото .При нас е заложено в гените ;политиците и съдиите ни не идват от Марс те се бръкват сред нас....
"Продадеш ли се- значи не струваш нищо"
50
0
 
40
 
! Отговори
Оптимист преди 10 месеца
То само токът да беше по-скъп у нас... Много се краде, много
49
7
 
18
 
! Отговори
Ал бано преди 10 месеца
До Анонимен 46

Ми използвайте бе толуп, използвайте. Нека ви ги опростят и на вас. Само да те светна гърците не са чакали ония от руските степи да дойдат да ги освобождават, а са взели нещата в свой ръце.
48
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До гърците са хора

Защо сравняваш Гърция с България ?!
В Гърция никога не е имало комунизъм и никога във властта и в бизнеса не е имало гръцки полезни и.д.и.о.т.и /русофили/ , които да продават интересите на народа си за сметка на руските интереси ! Бай Ганю е скъперник ,това се знае ! Но когато бай Ганю е в съчетание с русофилство ,тогава положението става трагично ! Всички заводи и хотели в Бг. са в ръцете на русофилите които ограбиха Бг. , и сега им работим за 400 лв. заплати !
47
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 47
Пинкоо отиди завърши училище, че не ти ясна нито математиката , нито икономиката.
Гърция има над 200 милиарда БВП и 10 милиона население.
България има 55 млрд БВП и 7 милиона население. Елементарна математика учил ли си ?
Ако си голям творец направи една фирмичка и давай по 3к заплати :)) Аз първи ще дойда при тебе.