Унгария гласува, Виктор Орбан се готви за трети мандат

Унгарците гласуват за 106 депутати по мажоритарната система
24
Унгария гласува, Виктор Орбан се готви за трети мандат
Снимка: Reuters

Унгарският министър-председател Виктор Орбан - националист и яростен противник на имиграцията, е на път да спечели трети пореден мандат на днешните парламентарни избори, съобщиха световните агенции.

Повече от 8 милиона унгарци имат право на глас. Избирателните секции ще работят от 06:00 ч. до 19:00 ч. местно време.

За да изберат 199-те членове на парламента, унгарците гласуват за 106 депутати по мажоритарната система. Останалите 93 места се определят по пропорционалната система като се гласува за избирателни листи на партиите.

Според някои оценки опозицията трябва да спечели 3-4 процента повече по пропорционалната система, за да победи ФИДЕС при променените в негова полза граници на избирателните райони.

Проучванията на общественото мнение отреждат челно място на обединението между ФИДЕС на Орбан и Християндемократическата народна партия. Това открива възможността досегашният премиер да разполага с мнозинство от две трети в парламента и с властта да промени конституцията, както направи след изборите през 2010 г.

През 2014 г. ОССЕ определи избирателната система в Унгария като "свободна, но несправедлива". Същата година Орбан получи мнозинство на изборите.

Членовете на унгарската диаспора, които живеят в съседни държави в резултат от договора от Трианон от 1920 г., намалил територията на страната с две трети, могат да гласуват по пощата след решение на Орбан да им предостави унгарско гражданство и право на глас.

През 2014 г. около 130 000 "нови" граждани с двойно гражданство, главно от Румъния и Сърбия, гласуваха масово за ФИДЕС и помогнаха на партията да спечели мнозинство от две трети.

ФИДЕС разчита, че този път гласуването на диаспората ще е още по-масово.

Големият брой унгарци, емигрирали в чужбина, за да работят там , обаче могат да гласуват само в посолства или консулства.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
българина преди 6 години
унгария е единствената страна в еврейския съюз с естествен прираст на населението... освен всичко останало което прави! унгария НЯМА ВЪНШЕН ДЪЛГ, доходите им растат, големи проблеми нямат, кога ще си изберем нашия Орбан?!?!?
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора и аз се мислих хубави неща за тоя Орбан преди!Откакто имам приятелка унгарка знам що за корумпирана *** е този !Има голяма цензура и ако не живеете в Унгария няма да разберете нищо!Затова по-добре не коментира йте глупости!Най -добре е да загуби изборите, хората наистина го мразят,с очите си съм виждал,но наистина е голяма мафия и цензура!
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан е истински политик родолюбец,пък вие го плюите колкото си искате!
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те психични отклонения имат някой хора още от 1939, не се тревожи. Гей може и сина ти да стане късмет. Не се напъвай много не ти се отдава.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Популизма води до власт ...товаа видяхме последните 2-3 годинки. Не до реални промени."А нолиберализма води до гей-паради .... афганистански шериат , и психични отклонения!
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да повярвам! В 10-милионна Унгария - 199 депутати. В 7-милионна (под съмнение) България - 240. Е, не мога да повярвам!!!
15
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Популизма води до власт ...товаа видяхме последните 2-3 годинки. Не до реални промени.
14
0
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Ми откажи се от езика на "раята" си...и без друго не пишеш,не четеш и не мислиш на собствения си език...кво ти требва повече от това да си роб.
13
3
 
13
 
! Отговори
антисоросоид преди 6 години
Уважавам Урбан само заради това, че забранява Соро сои дни те организации в Унгария.
12
5
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Крадец викаш, ама го хвалиш... Такъв ви е манталитета на покорна, но крадлива рая. Затова и сме на дъното!
11
1
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Краде,ама дупките му в оградата не са да минат слон,слоница и цялото стадо.Тука ГЕРБ и "Обединените ***" станаха милионери от бежанците.Нарита Международния валутен фонд и китарата на Ш''ос...пък ти се отчитай пред НПО-та на "АfB Fondation".
10
0
 
3
 
! Отговори
... преди 6 години
Ще вият на умряло и ще нарита *** по "китарите"...отново.
9
16
 
3
 
! Отговори
Пустиняк до 8 преди 6 години
Наистина Бай Бойко не може да го стигне Орбан в краденето на пари от Европа. При Орбан са около 30процента. Истината за Орбан е, че е един супер корумпиран хитрец, чиято единствена опорна точка е да плаши народа с някви изфантазирани милиони пришълци, докато самите млади унгарци масово заминават да работят в чужбина. Ама на материала му се види тоя много читав човек. Както и Бойко му беше читав, и както цървула бай Тошо му е бил много свестен. Само да не е интелигентен и прогресивен.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой знае ли как се става унгарски гражданин/може и селянин/,дали ще се направи изключение и за българи?
7
2
 
23
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Ако можех и аз бих гласувал за Орбан!
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан да!Ама Борисов нека го плюят, той никога няма да стигне нивото на Орбан.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан и Борисов ги плюят гейовете ама народа знае за кой да гласува
4
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
Българите ги е страх от мажоритарната система щото с нея мутрите ще им вземат държавата. ХХХХХХХАААААА ха. Бедните ми братчета си мислят че държавата е тяхна.
3
1
 
21
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Малиии, рано си се дрогирал в днешния празничен ден !
2
4
 
44
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Унгарците си имат истински политик патриот, а ние имаме продажна тиква-суджук!