Орбан остава на власт, грабна почти 50% от вота

ФИДЕС спечели 133 места в унгарския парламент
9 апр 2018 08:30,
76
Орбан остава на власт, грабна почти 50% от вота
Снимка: Reuters

Управляващата консервативна партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан печели убедително парламентарните избори в Унгария и трети поред мандат начело на властта. Според официални прогнозни резултати, базирани на преброени 93 на сто от подадените гласове, ФИДЕС и нейният младши коалиционен партньор - Християндемократическата народна партия, ще имат 133 места от общо 199 в новия парламент, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това им гарантира мнозинство от две трети, необходимо за извършване на промени в конституцията, пише БТА.

"Ние спечелихме, Унгария спечели голяма победа", каза 54-годишният Орбан пред ликуващи свои поддръжници в Будапеща. "Високата избирателна активност премахва всички съмнения" за нашата победа, добави премиерът. Още няма окончателни данни за броя на гласувалите, но се очаква той да бъде около 70 процента - повече, отколкото на трите предишни парламентарни избори.

Още по темата

Дясната националистическата партия "Йоббик" ("Движение за по-добра Унгария") е на второ място с 20 процента и 26 депутати. Недоволният от този резултат неин лидер Габор Вона побърза да обяви оставката си. Той си бе поставил като предварителна цел победа в изборите, за да има промяна в политиката, но бе принуден да признае , че "ФИДЕС отново победи". ТАСС отбелязва, че Вона дълги години бе смятан за главен опонент на премиера Виктор Орбан.

Оставка обяви и цялото ръководство на Социалистическата партия, която заедно с коалиционния си партньор - "Диалог в името на Унгария", остава на трето място с 11,85 на сто и 20 депутати .

"Ние смятаме себе си за виновни за това, което се случи, и признаваме решението на избирателите", заяви председателят на партията Дюла Молнар.

Две други малки леви партии - "Демократическа коалиция" на Ференц Дюрчани и "Политиката може да бъде друга", ще имат съответно 9 и 8 депутати. Съпредседателката на последната -
Бернадет Сел, подаде оставка. По един мандат получават социаллибералната партия "Заедно" (нейният лидер също обяви оставка), независим кандидат и представител на немското етническо малцинство.

ФИДЕС подобри резултата си по пропорционалните партийни листи, като спечели 49,1 на сто от подадените гласове срещу 44,9 на сто в изборите преди 4 г.
Критиците на премиера Орбан твърдят, че той е тласнал страната по авторитарен път и че разпалва ксенофобия с антиимигрантската си политика и с острите си думи спрямо мигрантите.

След като гласува в една от избирателните секции в Будапеща днес журналисти го запитаха дали той се бори срещу Европейския съюз.

"ЕС не е Брюксел. ЕС е в Берлин, в Будапеща, в Прага и в Букурещ", отвърна Орбан, подсказвайки, че не одобрява политиката на брюкселската върхушка.

Според Ройтерс тази голяма негова победа може да даде нов импулс на други деснонационалистически партии в Централна Европа, в Полша и в съседна Австрия, и да открие нови пукнатини в 28-членния Евросъюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
35
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Орбан е най добрият европейски политик! Жалко че няма други като него!
41
3
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
ГЕРБ може и да иска да постигне резултатите на Орбан, но има ограничен хоризонт. Лично аз, им го ограничих. Сега дори да врътнат рокада - Цветанов вместо Тиквю, пак са в щета, да оставят Тиквю, пак са щета. полезен ход няма. Единствена опция е съюз с БСП;))), която на следващите избори, ще бъде още по-силна от предишните. Това, обаче е истински юмрук в суратя на електората им.
40
4
 
16
 
! Отговори
До 40 според Михник преди 6 години
Според Адам Михник по-лоши от комунистите са бившите комунисти, които сега са антикомунисти. А вие сте много такива платени бивши комунисти!
39
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан поздрави Сорос с изборната си победа
38
3
 
12
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Много ли ви е мъчно?
37
5
 
36
 
! Отговори
ДО 33 Анонимник преди 6 години
Ама,ти сериозно ли си мислиш,че Борисов е българският Орбан??? Орбан е на светлинни години пред Борисов. Той не се снишава,не се крие,не се страхува ,защитава твърдо интересите на страната си,има силен характер и здрави топ.....ки. Не е наведен,не е слуга на чужди господари и най вече е ПОЛИТИК С ДОСТОЙНСТВО.Де у твоя човек такива екстри......Абе,ти какво образование имаш?
36
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До горд народ 38Какво значи да се "обявят срещу СССР"? Те да не са били републики? Я гледай, значи може да са във Варшавския договор (аналог сега на нато), да ползват всякакви "благини" от това........и да си мислят отделно, че ще правят каквото си искат! Я какво му се случи на Де Гол, когато извади Франция от нато! НА ДВА СТОЛА НЕ СЕ СЕДИ! И това не е никаква "гордост", а селски тарикатлък!
35
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците са огледало на народонаселението в която и да е държава, включително и в БГ. Така че, ако не ви харесва положението, винете народа. Хората трябва да се променят; да проумеят кои са най-добрите, и да ги изберат. Всичко друго са празни приказки от рода на "кой ми оцапа гащите".
34
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите и социалистите са най-безсрамните хора на света!Тези думи на Маргарет Тачър унгарците добре са ги запомнили и никога няма да се излъжат повече да гласуват за безсрамници, крадци и лъжци.Кога ще се появи българският Орбан? Кога?
33
39
 
7
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 години
Ще дърпа назад още години Унгария този малък хитрец! Но маджарите съм се убедил, че извън космополитната Будапеща са също толкова изостанало племе, като това в бг. Онзи е превзел медиите, както и у нас тиквуните, и цяла кампания провежда под призрака на заплахата от пришълци, и невежите маджари му се връзват, *** пътуват всеки ден до Австрия и "превзетата" Германия да изкарват пари. Като толкова му се радват на оградата, да си стоят и те зад нея. На Европа ксенофоби и расисти не са нужни.
32
4
 
13
 
! Отговори
горд народ преди 6 години
През 1956 Имре Наги се обяви за независимост от СССР.Той обяви,че излиза от Варшавският договор и дотогавашната Унгарска съветска република става независима. Бунтът беше жестоко смазан а Наги заловен и обесен.През годините на Соца,Унгария винаги се е различавала от останалите соц държави.
31
3
 
31
 
! Отговори
ЧЕСТИТО!!!! преди 6 години
Орбан е политик с топ....ки. Желая му успех. Малко са такива политици. Ние не можем да се похвалим с подобни.
30
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ташунко то да беше само той ами то цялата гербава *** е същатанякои бивши сор.со.идни министърчета вече са се уредили на постове по международните органи зации след като си изпълниха задачата да скапват страната ни
29
4
 
37
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Колега по-долу е писал, че Борисов ставал за селски кмет. Аз мисля, че той освен за пъдарин и портиер - за друго не става. Извинявам се на портиерите, не искам да ги обиждам с такъв колега.
28
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато го изберем тоя *** за 4-ти път може вече да е успял да ни затрие.Или да не връчи като подарък на Ердоган.
27
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Офцете сами се коват, сами се оковават, и даже не се усещат, че го правят гласувайки за "твърди ръце" ... а "твърдата ръка" ше им е в е майката, до когато се усетят - ше е късно, мандалото ше е хлопнало бъзвързвратно!По учебник ви работят братята, по учебник , тласкайки ви от едната крайност в другата, като "спасение от първата". Заблуда!
26
8
 
24
 
! Отговори
Догодина през май преди 6 години
Надявам се, че на Евроизборите и ние ще се освободим от габриелчета, майделчета и всякакви еврогейчета. Така ще можем да сменим режима в Брюксел с национално-отговорни и мислещи хора. А дано!
25
5
 
33
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До Анонимен"Сорос сега газ пи.кае"Парите на Сорос вече не са благодат,а проклятие!Който се полакоми за тях получава клеймото национален предател!И с право.
24
0
 
21
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Прочети цялата статия не само заглавието.Орбан печели почти 70%.
23
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сорос сега газ п.кае.Чух, че бил хвърлил големи пари за подкрепа на опозицията. Но за разлика от тук в Унгария не успя.