Орбан остава на власт, грабна почти 50% от вота

ФИДЕС спечели 133 места в унгарския парламент
9 апр 2018 08:30,
76
Орбан остава на власт, грабна почти 50% от вота
Снимка: Reuters

Управляващата консервативна партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан печели убедително парламентарните избори в Унгария и трети поред мандат начело на властта. Според официални прогнозни резултати, базирани на преброени 93 на сто от подадените гласове, ФИДЕС и нейният младши коалиционен партньор - Християндемократическата народна партия, ще имат 133 места от общо 199 в новия парламент, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това им гарантира мнозинство от две трети, необходимо за извършване на промени в конституцията, пише БТА.

"Ние спечелихме, Унгария спечели голяма победа", каза 54-годишният Орбан пред ликуващи свои поддръжници в Будапеща. "Високата избирателна активност премахва всички съмнения" за нашата победа, добави премиерът. Още няма окончателни данни за броя на гласувалите, но се очаква той да бъде около 70 процента - повече, отколкото на трите предишни парламентарни избори.

Още по темата

Дясната националистическата партия "Йоббик" ("Движение за по-добра Унгария") е на второ място с 20 процента и 26 депутати. Недоволният от този резултат неин лидер Габор Вона побърза да обяви оставката си. Той си бе поставил като предварителна цел победа в изборите, за да има промяна в политиката, но бе принуден да признае , че "ФИДЕС отново победи". ТАСС отбелязва, че Вона дълги години бе смятан за главен опонент на премиера Виктор Орбан.

Оставка обяви и цялото ръководство на Социалистическата партия, която заедно с коалиционния си партньор - "Диалог в името на Унгария", остава на трето място с 11,85 на сто и 20 депутати .

"Ние смятаме себе си за виновни за това, което се случи, и признаваме решението на избирателите", заяви председателят на партията Дюла Молнар.

Две други малки леви партии - "Демократическа коалиция" на Ференц Дюрчани и "Политиката може да бъде друга", ще имат съответно 9 и 8 депутати. Съпредседателката на последната -
Бернадет Сел, подаде оставка. По един мандат получават социаллибералната партия "Заедно" (нейният лидер също обяви оставка), независим кандидат и представител на немското етническо малцинство.

ФИДЕС подобри резултата си по пропорционалните партийни листи, като спечели 49,1 на сто от подадените гласове срещу 44,9 на сто в изборите преди 4 г.
Критиците на премиера Орбан твърдят, че той е тласнал страната по авторитарен път и че разпалва ксенофобия с антиимигрантската си политика и с острите си думи спрямо мигрантите.

След като гласува в една от избирателните секции в Будапеща днес журналисти го запитаха дали той се бори срещу Европейския съюз.

"ЕС не е Брюксел. ЕС е в Берлин, в Будапеща, в Прага и в Букурещ", отвърна Орбан, подсказвайки, че не одобрява политиката на брюкселската върхушка.

Според Ройтерс тази голяма негова победа може да даде нов импулс на други деснонационалистически партии в Централна Европа, в Полша и в съседна Австрия, и да открие нови пукнатини в 28-членния Евросъюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
21
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Българин от ГерманияНяма как в Германия да стане тая работа-германците са волове,а не бикове-работят и търпят!Политически кас.трати.Досега не беше проблем,ама сега с ислямското нашествие си пролича-липсата на съпротивителни сили се представя за толерантност!
21
2
 
22
 
! Отговори
не е Орбан преди 6 години
Тиквата е типичния българин!На пенсиите по 40 лв,и то не на всички,а на гаджето-часовник от 200,000 евро!
20
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан остава на власт, грабна почти 50% от вота=Слабо, слабо ... други по 70% прибират и пак им се малее... )
19
5
 
32
 
! Отговори
Българин от Германия преди 6 години
Желая и се надявам немската АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ (AfD) да има подобен успех като ФИДЕС на следващите парламентарни избори през 2021 г. Поздравления за VictorY Orban !!!Неговата победа ни дава сила и надежда !
18
4
 
34
 
! Отговори
Любопитен преди 6 години
Как ли еврозеленчука в Брюксел ще коментира тая новина!?Цяла Унгария застава зад Орбан на практика,въпреки че не всички го харесват,а някои даже го мразят,но пак гласуват за него!Явно не са фенове на ислямското нашествие и диктата на Брюксел,ха-ха!
17
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов става за кмет на село.Даже и това му е много.
16
18
 
8
 
! Отговори
ели преди 6 години
И БОЙКО БОРИСОВ Е ГОЛЯМ ПОЛИТИК ,НО УНГАРЦИТЕ ДАДОХА НА ОРБАН НАД 50% А НИЕ НА БОРИСОВ 25%--РАЗМИСЪЛ С ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ
15
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имали сме такъв политик?И кой?Орбан не мумига окото да се опълчи на ЕС, когато става въпрос за доброто на Унгария. Кога Орбан се е отказал от енергийните проекти на Унгария, за да се хареса на някого?Кога Орбан е дал небето на Унгария да го пази чужда държава?Още с идването си Орбан им свали цената на тока.Нашия го вдигна.Орбан говори по 1 час речите си на английски в ЕС!Всички хора в Унгария над 65 години пътуват безплатно в градски транспорт само срещу лична карта.Орбан не е шута на Ес
14
4
 
32
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Май унгарците не си падат по *** евроценностите.Патриоти отвсякъде!Заслужава си да се замислим!
13
2
 
30
 
! Отговори
Веско преди 6 години
''ЕС не е Брюксел. ЕС е в Берлин, в Будапеща, в Прага и в Букурещ" - кратко, точно и ясно - ето това е политик, баце!
12
3
 
28
 
! Отговори
500 год преди 6 години
Нашите смятат,че колкото са по-наведени,толкова са по-големи политици!
11
2
 
34
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Този човек е голяма и силна личност! Респект от политици, които мислят за народа си. Поклон! И успех! Ян Хуниади е разгромил някога турските пълчища, нахлули в Европа от Мала Азия. (Стените на Виена също така ги спират, но временно. Само за 800 години.) Дано Орбан спаси Европа от агресивната ислямска религия. Да ги пратим всички обратно в пустинята, тези скакалци! Честит Великден, християни и за много години!
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А вчера по нашите телевизори разбирачите разправяха как щял да изгуби изборите
9
4
 
33
 
! Отговори
АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК. преди 6 години
Защо нямаме такъв политик???
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агент Николай със седесарският шут, е задоволен.
7
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не понасям Юнкер? - Защото скоро се обърна към Орбан с думите: "Здравей, диктаторе!"Но не чуваме същите думи към Ердоган или някой друг истински диктатор!Днес е един тъжен ден за заразените с либерастия еврочиновници!
6
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И унгарците не искат да чуят въртоглави комунисти да идват да крадат. Мачкайте въртоглавите
5
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в България се е бетонирал един мутраген, послушно продаващ националните интереси в замяна на американското покровителство за грабежите на партията му.Седете и чакайте да свърши поредната световна война и да дойде някой да ни оправи - това е историческата роля на иначе много гордите българи през последните сто години.
4
2
 
50
 
! Отговори
честито унгарци! преди 6 години
Той първи затвори границите и се изправи срещу триполовите от Брюксел.Той първи каза НЕ на емигрантите залели Европа.Унгарците бяха шокирани от тълпите *** нахлули в страната им.Помните сблъсаците с полицията от напиращите орди.По пътя си оставяха тонове ***.Гарата в Буда Пеща се превърна в огромна клоака.Той каза не на квотите наложени от Брюксел.Не на болните амбиции на Меркел,не на Сатаната Сорос и въпреки натискът от САЩ И Брюксел затвори Соросоидният университет сеещ отрова.
3
2
 
21
 
! Отговори
ха-ха преди 6 години
На *** хич,ама хич не му харесва,че никой не го бръсне за слива!