Орбан остава на власт, грабна почти 50% от вота

ФИДЕС спечели 133 места в унгарския парламент
9 апр 2018 08:30,
76
Орбан остава на власт, грабна почти 50% от вота
Снимка: Reuters

Управляващата консервативна партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан печели убедително парламентарните избори в Унгария и трети поред мандат начело на властта. Според официални прогнозни резултати, базирани на преброени 93 на сто от подадените гласове, ФИДЕС и нейният младши коалиционен партньор - Християндемократическата народна партия, ще имат 133 места от общо 199 в новия парламент, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това им гарантира мнозинство от две трети, необходимо за извършване на промени в конституцията, пише БТА.

"Ние спечелихме, Унгария спечели голяма победа", каза 54-годишният Орбан пред ликуващи свои поддръжници в Будапеща. "Високата избирателна активност премахва всички съмнения" за нашата победа, добави премиерът. Още няма окончателни данни за броя на гласувалите, но се очаква той да бъде около 70 процента - повече, отколкото на трите предишни парламентарни избори.

Още по темата

Дясната националистическата партия "Йоббик" ("Движение за по-добра Унгария") е на второ място с 20 процента и 26 депутати. Недоволният от този резултат неин лидер Габор Вона побърза да обяви оставката си. Той си бе поставил като предварителна цел победа в изборите, за да има промяна в политиката, но бе принуден да признае , че "ФИДЕС отново победи". ТАСС отбелязва, че Вона дълги години бе смятан за главен опонент на премиера Виктор Орбан.

Оставка обяви и цялото ръководство на Социалистическата партия, която заедно с коалиционния си партньор - "Диалог в името на Унгария", остава на трето място с 11,85 на сто и 20 депутати .

"Ние смятаме себе си за виновни за това, което се случи, и признаваме решението на избирателите", заяви председателят на партията Дюла Молнар.

Две други малки леви партии - "Демократическа коалиция" на Ференц Дюрчани и "Политиката може да бъде друга", ще имат съответно 9 и 8 депутати. Съпредседателката на последната -
Бернадет Сел, подаде оставка. По един мандат получават социаллибералната партия "Заедно" (нейният лидер също обяви оставка), независим кандидат и представител на немското етническо малцинство.

ФИДЕС подобри резултата си по пропорционалните партийни листи, като спечели 49,1 на сто от подадените гласове срещу 44,9 на сто в изборите преди 4 г.
Критиците на премиера Орбан твърдят, че той е тласнал страната по авторитарен път и че разпалва ксенофобия с антиимигрантската си политика и с острите си думи спрямо мигрантите.

След като гласува в една от избирателните секции в Будапеща днес журналисти го запитаха дали той се бори срещу Европейския съюз.

"ЕС не е Брюксел. ЕС е в Берлин, в Будапеща, в Прага и в Букурещ", отвърна Орбан, подсказвайки, че не одобрява политиката на брюкселската върхушка.

Според Ройтерс тази голяма негова победа може да даде нов импулс на други деснонационалистически партии в Централна Европа, в Полша и в съседна Австрия, и да открие нови пукнатини в 28-членния Евросъюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Да и е честито на Германия , новия и послушен работник.Зяпайте вие мигрантите , докато немците ви използват за роби.Германия изнасилва целия свят , но всички мразят евреите и Сорос.Ако не бях германец щеше да ми е гадно , но сега при 1860 евро на седмица помощи е трудно да мрънкам.А да не забравя и 680 евро купони за храна.С хляба целя руските наркомани в метрото и ги гледам как се бият за него.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Унгария няма нищо общо с Русия. Има повече общо с България, а Орбан прилича повечена Борисов, отколкото на Путин.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радвам се,че г-н Виктор Орбан е отново на власт в Унгария. Това е така,защото той е умен,мъдър,достоен и силен духом човек и мъж,който има качества да бъде достоен политик,който мисли за доброто на народа си,а не да бъде страхлива мижитуркаУнгария с Русия- велики народи и сили!
59
0
 
2
 
! Отговори
Стар Бургазлия преди 6 години
Поздравления до VICTORY Orban !!! НПО-тата на Сорос и огън да бълват нищо не могат да направят. Язък за НПО-"мобилизацията" на млади хора да гласуват до късно снощи. Внушителна победа на Фидес при невиждана досега 70% изборна активност !БРАВО VICTORY ORBAN !!! Ако имах възможност аз и моето семейство щяхме да гласуваме за тебе !
58
0
 
4
 
! Отговори
ВИВА ОРБАН! преди 6 години
133 места (ФИДЕС) + 26 места (ЙОББИК) = 159 депутатски места199-159 = 40 места за всички други (д/*** да им е яко)Смело напред и нагоре, Орбан! В България имаш много симпатизанти и поддръжници!
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борянко, ти имаш ли завършен шести клас? Почти половината на 199 е почти 99. А !30 е мното повече от половината на 199 и даже е с 1 повече от две трети.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахаха Гадев бил като Орбан хахахаха,дръШ ме да не падна,кой го има за жив Гадев бе.....Не се заблуждавайте с тоя измислен рейтинг от 59%,като нищо не прави какво да не му одобряват ама като се има предвид колко от локумите изпълнява дето ги обещаваше си представям какъв рейтинг ще има ако./не дай Боже/стане премиер!Бегай от тука бе,тоя не може да чете а като чете срича,говори заучени клишета, Орбан бил,смешки!
55
0
 
4
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Учил съм "лоша история" !!! Учих ,че велика имперка се е наричала- " Австро-Унгария"! Сега ,я тея- я онея са като с едно мислене по ЕВРОДЖЕНДЪРМЮСЛИМ въпросите !? Шовинизъм ли е да запазиш обединен народа си срещу диктатурата и инвазията на : " вратовръзките" , еврейската соросщина и люксенбургската далаверджийнца /представена от целувкаря-прекръщач Клодет -"пющий "/ !?!?!?
54
0
 
4
 
! Отговори
Сорос хоспитализиран преди 6 години
Неовладяема диария, лекарите вдигат ръце, дадено е началото на обратно броене преди старта му към ада!
53
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският Орбан е Бойко Борисов, желаем му успех!
52
0
 
7
 
! Отговори
Браво, маджари!!! преди 6 години
Достоен народ, достоен премиер! Учете се, учете се как се управлява в името на народа!!!
51
0
 
3
 
! Отговори
Jimbo преди 6 години
Грабнал е 67% от вота или точно 2/3:)) големи манипулатори сте:)
50
3
 
5
 
! Отговори
писна ми преди 6 години
Президента да направи партия,ще гласувам за него!
49
1
 
13
 
! Отговори
мак преди 6 години
Орбан показа, че е възможно да защитаваш интересите преди всичко на своята страна, да не се подчиняваш сляпо на ес, ако нещо не е в твой интерес, и да не допусне вълна нелегални в Унгария. Затова спечели и няма нищо странно в това.
48
5
 
9
 
! Отговори
Избирател преди 6 години
Не е нужно да търсим българския Орбан, когото поздравявам искрено за победата и водената достойна политика срещу диктата на брюкселските недоносчета и ислямските тълпи, нахлули в Европа, за да бъдат издържани, обгрижвани и да живеят на наш гръб! Не е нужно да копираме този и онзи. Ние вече имаме достоен НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРЕН ПОЛИТИК!ТОВА Е ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ - ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ! ОЧАКВАМ ДА СЪЗДАДЕ НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНО ПОЛИТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ И ПРЪВ ЩЕ СЕ ЗАПИША В НЕГО!
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
браво на орбан,гони руски дипломати и печели
46
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГробокопачЛично аз и моето семейство - 5 души всеки път ограничаваме опцията БСП да дойде на власт като гласуваме за ГЕРБ. Ограничаваме и и разплакваме всеки път такива като теб!
45
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко Борисов е българският Орбан. Успех, генерале!
44
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази новина скъси наполовина оставащия период за живеене на Дьорд Сороссссссс, злостното влечуго!Мъкаааааааааа!
43
0
 
18
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ние никога няма да сполучим с подобен политик като Орбан, защото като избираме все търсим по-малкото зло! А забравяме, че злото винаги ще си остане зло. Кога ще почнем да избираме доброто,кога? Докато търпим злото и продаденото обслужващо своите и чуждите интереси без значение малко или голямо е то, никога няма да тръгнем напред!