"Проектът" ЕС по стъпките на "големия брат" СССР – разпад до едно поколение?

Постиженията в съюза все по-често са следствие на висока цена
Обновена: 9 апр 2018 08:12 | 9 апр 2018 07:30, Боряна Павлова
285
"Проектът" ЕС по стъпките на "големия брат" СССР – разпад до едно поколение?
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз има сходни характеристики с СССР и в течение на едно поколение ще сподели неговата съдба. С такава прогноза излезе почетният професор от Лондонското училище по икономика Гуитиан Принс, пише британското издание The Times, предава руското електронно издание EurAsia Daily.

"Нарастващото объркване и понижаващият се авторитет" вече са станали предпоставки за скорошен крах на Европейския съюз, пояснява Принс, затова излизането на Обединеното кралство от Съюза е само началото.

"През този месец "проектът" ЕС навършва 71 години. Отсъствието на възпроизводство на културата говори, че, както и при неговия по-голям брат (Съветския съюз), срокът на неговото съществуване едва ли ще прехвърли един човешки живот", разсъждава Принс.

Според неговите думи, от началото на 21 век в ЕС текат постепенни процеси на разпад. Недоволството на хората в Съюза се изостря и в отговор се въвеждат все повече инструменти за по-твърд контрол, пише "Фокус".

"Постиженията все по-често се достигат с плащането на много висока цена, защото се наложи за тях да се плаща със социално отчуждение", предполага професорът. Той твърди още, че лидерите на ЕС са престанали да се съобразяват с интересите на обикновените граждани, а самата организация е започнала да прилича на чудовище. "Този дракон, на който летим, извърна глава и ни гори със своето горещо дихание", казва Принс.

"Тези неща свидетелстват за неприемането от страна на гражданите, но "проектът" отговаря на това с още по-голямо ускорение, което явно води Съюза към опасната зона на разпада. И в момента той се намира в точно такова положение – люлее се, но демонстративно не се подчинява, унижава и се подиграва, опитвайки се да сломи волята на британците, за да удържи другите перспективни бегълци и има намерение да ни накаже за нашето независимо решение да излезем от ЕС. Това едва ли може да се смята за признак за увереност в собствените сили", отбелязва професорът.

Принс е автор на доклада за групата Briefings for Brexit, която беше организирана от привържениците на Брекзит, за да даде научно обоснование за излизането на Великобритания от Съюза. Сред поддръжниците на тази организация са преподаватели от университета в Кеймбридж, включително икономистът Грем Гаджин и почетният професор по история на Франция Роберт Тумс, пояснява The Times.


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 1 година
Записвам си, че съм открехнат. Добре, че има някой, да ми разясни книгите, които аз съм прочел. Евала, браво, страхотно!
225
0
 
2
 
! Отговори
Футуролог преди 1 година
До niki

Не е критика а да те открехна за историко-философския извод на книгата "1984" написана през 1984

Британската империя е бивша робовладелска държава известна като "Империята над която слънцето никога не залязва" и е най-голямата световна държава за всички времена

Та епилогът на "1984" то ест завършека в министерството на любовта казва всичко:
"Хората са едни напълно безмозъчни същества и никой никога няма да построи комунизма които е абсурден!Този свят винаги ще бъде антиутопичен!"
224
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 1 година
До Футуролог

Е и? Не ти разбрах критиката за какво е???????
223
0
 
3
 
! Отговори
Футуролог преди 1 година
До niki

Уважаеми млади Господине!
САЩ винаги открито са твърдяли че тяхната страна е МАШИНА ЗА ЩАСТИЕ

Що се касае до "1984" това е книга писана от фантаст които гледа във бъдещето
Оруел е бивш комунист а после става ченге от МИ-6 и е главен герой в книгата си написана през 1948 и визирайки общия рожден ден на Карл Маркс и "ЦСКА"София които е 5 май и това покрай Булгаков изобщо не е случайно

Епилогът на "1984" е откровение за британската имперско-философска мисъл
То ест хората са безмозъчни
222
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 1 година
До Футуролог

Аз пък мисля, че точно по този начин е в западните страни, управлението на хората става като цяло чрез насищането на центровете за удоволствията както и контрола на достъпа до тях. Аз нямам против това, имам против всеки оли**френ да ми цитира Оруел за пример за западните цивилизации.
221
1
 
0
 
! Отговори
hahahha преди 1 година
До Анонимен

Автора се е объркал малко в сравненията. ЕС трябва да се сравнява не с СССР , а с т.н.
СИВ/Съвет за икономическа взаимопощ / на всички бивши социалистически страни./
Деситилетия се опитваха да изравнят стандарта, но все Източна Германия, Чехия и
Полша бяха добре, а ние пак само давахме всичко хубаво което произвеждахме на тях и чакахме празниците за да куснем банани. Така е и сега / богатите живеят на гърба на бедните/ и е все едно как се казва системата или общественния строй.
220
2
 
0
 
! Отговори
ники преди 1 година
Стига с този Оруел бе нег*амотници, никой от вас не го е чел, а го цитирате сякаш е библията.
Нещата описани от Оруел отдавна се случват в Русия и така ще е и за напред.
Нещата, които се случват в западния свят са описани в една друга книга на един друг автор, който нито сте чували, нито сте го чели. "Прекрасният нов свят - Олдъс Хъксли".
219
2
 
2
 
! Отговори
Футуролог преди 1 година
До №166 Европейският съюз

Този тип съюзи дето са бъдещето на човечеството са описани най-добре от Дж.Оруел в неговата "1984"

Европейският съюз като знаме и съдба много прилича на фк"Левски"София
От вечно втори в света след брекзита стана вечно трети в света
Идеалният химн на ЕС би бил песента на Секс Пистолс-Ноу фючър то ест няма бъдеще

Всъщност не Ви се чудя
На над 90% от българите девиза е: "преклонена глава сабя не я сече" и да има ядене
ЕС е за мижитурки без претенции като българите
218
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди ЕС да се разпадне ще видим как се разпада СЕСЕСЕРЕ 2.0 тоест РФ
217
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англичаните ще се измъкнат без да си платят на ЕС за достъпа до пазара. Отделно ще опитват да сдържат Германия като пречат на бизнеса с руснаците за тръби и суровини. След отстъпки и пари ще стават нещата между руснаци и немци ама трудно- англичаните ще изземат този "бизнес" от поляците. Изобщо, брекзита е заплахата за Европа, а не толкова Путин напъването да прави икономика пак без капитал. Немците да му мислят, а и ние да си опичаме акъла, че пари няма да има.
216
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е това сравнение - едното е съгласие на свободни общества, а другото насилствено поробени държави по съвеЦки модел.
215
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво като се разпадне? Ще купуваме запорожки ли?
214
0
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Наистина много постен и глупав коментар. Не може да се правят механични и първосигнални сравнения. Съветски съюз - Европейски съюз. Щом е СЪЮЗ, значи и единия го чака съдбата на другия. Толкова е глупаво, че чак кухо. Какво е общото в генезиса и създаването на двата съюза? Нищо! Каква е ценностната система на двата съюза - коренно различна. Каква е икономическата система - различна. Какво е отношението към човека - коренно различно. Кой *** може да сравнява на тази база?
213
2
 
9
 
! Отговори
Европейският съюз преди 1 година
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
212
12
 
10
 
! Отговори
СатаНАТО преди 1 година
Някакъв никому неизвестен британски полезен идьот озвучава тезите на Москва.
ЕС няма алтернатива освен да се сплоти и да унищожи Евразийската московска сатрапия.
Иначе всички ще станем роби на "славяните" с дръпнати очи.
211
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дизела
Да бе ама си отговори на въпроса защо изобщо трябва някой да ходи някъде в чужбина да работи.

на някои им писва да живеят сред путинопитеци и заминават в някоя по-нормална страна.
210
12
 
8
 
! Отговори
dp преди 1 година
Поредният про-брекзит агитатор. Нищо на тоя свят не е идеално, и ЕС не е разбира се, но е на светлинни години от СССР - като начало, не се командва от един феодал в замък в столицата.
На застаряващите с промитите мозъци (85+% от раслите по съветско време са си останали с промивките и ще си умрат с тях) им се ще да видят неуспеха на начинание в което не участват - но да се опитат да накарат активните поколения да се откажат от липсата на граници, мита и т.н.
ЕС ще стане една държава като САЩ.
209
3
 
9
 
! Отговори
Коко преди 1 година
То това не в било никога съюз това по скоро е икономическа окупация и намеса в суверинитета на страни членки англичаните хич не са тъпи виждат накаде ходят нещата и ще бегат а пак такива кат нас ще духаме а ако се разпадне ние накадесме
208
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямат много общо двата съюза. А и в случая с СССР думата "съюз" е относителна, тъй като поне 5 от републиките бяха вкарани насила в него.
207
7
 
25
 
! Отговори
Конспирация преди 1 година
ЕС е проекът на Световния Елит за лесно контролиране и манипулиране на 500 милиона население, което първо трябва да се откаже от Род и Родина, да не се чувства привързано към Национални Традиции и Обичаи, Патриотизъм да бъде за това население расистка и нацистка дума, както и да бъде готово да си мени пола според обстоятелствата по всяко време.