"Проектът" ЕС по стъпките на "големия брат" СССР – разпад до едно поколение?

Постиженията в съюза все по-често са следствие на висока цена
Обновена: 9 апр 2018 08:12 | 9 апр 2018 07:30,
285
"Проектът" ЕС по стъпките на "големия брат" СССР – разпад до едно поколение?
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз има сходни характеристики с СССР и в течение на едно поколение ще сподели неговата съдба. С такава прогноза излезе почетният професор от Лондонското училище по икономика Гуитиан Принс, пише британското издание The Times, предава руското електронно издание EurAsia Daily.

"Нарастващото объркване и понижаващият се авторитет" вече са станали предпоставки за скорошен крах на Европейския съюз, пояснява Принс, затова излизането на Обединеното кралство от Съюза е само началото.

"През този месец "проектът" ЕС навършва 71 години. Отсъствието на възпроизводство на културата говори, че, както и при неговия по-голям брат (Съветския съюз), срокът на неговото съществуване едва ли ще прехвърли един човешки живот", разсъждава Принс.

Според неговите думи, от началото на 21 век в ЕС текат постепенни процеси на разпад. Недоволството на хората в Съюза се изостря и в отговор се въвеждат все повече инструменти за по-твърд контрол, пише "Фокус".

"Постиженията все по-често се достигат с плащането на много висока цена, защото се наложи за тях да се плаща със социално отчуждение", предполага професорът. Той твърди още, че лидерите на ЕС са престанали да се съобразяват с интересите на обикновените граждани, а самата организация е започнала да прилича на чудовище. "Този дракон, на който летим, извърна глава и ни гори със своето горещо дихание", казва Принс.

"Тези неща свидетелстват за неприемането от страна на гражданите, но "проектът" отговаря на това с още по-голямо ускорение, което явно води Съюза към опасната зона на разпада. И в момента той се намира в точно такова положение – люлее се, но демонстративно не се подчинява, унижава и се подиграва, опитвайки се да сломи волята на британците, за да удържи другите перспективни бегълци и има намерение да ни накаже за нашето независимо решение да излезем от ЕС. Това едва ли може да се смята за признак за увереност в собствените сили", отбелязва професорът.

Принс е автор на доклада за групата Briefings for Brexit, която беше организирана от привържениците на Брекзит, за да даде научно обоснование за излизането на Великобритания от Съюза. Сред поддръжниците на тази организация са преподаватели от университета в Кеймбридж, включително икономистът Грем Гаджин и почетният професор по история на Франция Роберт Тумс, пояснява The Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
21
 
13
 
! Отговори
Русия,Русия... преди 6 години
Единствено Русия и С.Корея плашат с оръжие, то толкова и си могат. Само не разбирам защо русофилите заминават на запад а не за Русия. Жалка работа.
158
9
 
13
 
! Отговори
Да ама не преди 6 години
Автора е бил сред идеолозите на Брекзит.Голем смех, ще падне, ако наистина напуснат. Чакам го с нетърпение.СССР е била структура създадена със сила и там се е влизало НЕ ПО ЖЕЛАНИЕ, а ЕС е доброволна.Който не иска прав му път.
157
9
 
9
 
! Отговори
нико преди 6 години
десет години горе долу може да изкара ЕС съдбата му ще е като на ссср . не може толкова националности да загърбят своите традиции начин на живот и да вървят като овче стадо с един пастир който от брюксел и както и беше москва да просъществува дълго
156
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Европейският съюз 156"европейския съюз" не е нищо друго, освен поукрасена цветна картинка на старата колониална система, която не може да съществува БЕЗ РАЗШИРЕНИЕ! Без нови пазари, нови територии с нови, евтини ресурси той ще СПРЕ РАЗВИТИЕТО СИ, а всяко забавяне и край на "нашествието" завършва с КРАХ!!!!!
155
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакъв "ЕС" не е на 71 години!!!!!!!!!!!!!! То е възникнало на 9 май 1950 година като "европейско обединение на въглищата и стоманата" на германия, франция, нидерландия, люксенбург, белгия!!!!!!! ЧИСТО ИКОНОМИЧЕСКО ОБЕДИНЕНИЕ за т.н. монопол (сега лоша дума). Е.....оттам-нататък ВСИЧКО БЕШЕ "меко поробване" на другите държави, завземането на територии и пазари, обсебване на суровини и ресурси!!!! Я МИ КАЖЕТЕ ЧИИ СА НАШИТЕ ЗЕМНИ БОГАТСТВА - ВЪГЛИЩА, ТОК, ВОДА, ЗЛАТО, МЕД.......КАКВО ПЕЧЕЛИМ НИЕ!
154
5
 
17
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
До 158 Светът срещу Русия. Светът не е ЕС и САЩ. Освен тези 29 държави има още 163 държави.
153
1
 
0
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
До До някой си ТиневАло, "начетения", много ви боли когато човек каже ИСТИНАТА! И какви са тези тъ*потии, че народа бил излъган? Ако си мислиш, че изнасяш приказка в детската градина е друга работа. Виж 3-4 годишните деца, ЕВЕНТУАЛНО биха ти се вързали на приказката.И от 9 кладенеца вода да докарваш, все тая - е казал народа. Нооо, несвързаните обяснения са отличителната черта на страдащите от умствено разтройство. Простено да ти е!
152
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите са бедни защото са лош материал имате 20 студенти по физика и 60 студенти по математика в цялата държава.. Всяка година остават незаети места съкращават се специалности.
151
17
 
6
 
! Отговори
Светът срещу Русия преди 6 години
Сега се играе мачът целият Свят срещу Русия. Този мач сме го гледали вече. Спомням си как завърши предишния подобен мач с разпадането на СССР...
150
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да влезеш в един съюз, означава всички да сте равни. България никога не е била и няма да бъде равна с тях. Години на ред не ни искаха, после ни взеха с 300 зора и хиляди уговорки и рестрикции. После взеха да говорят за две скорости, и да забравим за Шенген. Медиите им преди и сега бълват против България, както и много от политиците им. Сигурно имат причина да го правят, но ми е жал за нашите слепи фенове на ЕС които повярваха че са европейци, и взеха на сериозно евроценностите.
149
25
 
11
 
! Отговори
Европейският съюз преди 6 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
148
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запада и Русия е едно и също вижте образованието и двете системи се опитват да възпитават зомбита , да забавят развитието на децата , учат ги да мислят в техните шаблони.. Русия също е приела Болонската система..
147
8
 
21
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
Разширението на НАТО на изток е най- голямата грешка на американската външна политика през последните 30 години, която навреди много силно на отношенията между Русия и Запада.На всички е ясно, че разширението на НАТО не дава никаква безопасност на всички страни от източна Европа които се юрнаха към него с наведени глави. Вместо това биват карани да си мислят, че сега могат да ударят руската мечка по носа, а след това да се скрият зад гърба на Америка и НАТО
146
4
 
17
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Те великите сили в един съюз винаги ще се оправят. Най-потърпевшите винаги са били малките държави, които са поставяли съюза пред собствената си държава. Надявам се нашите да започнат да се осъзнават и да водят балансирана политика с всички велики сили.
145
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При социализма когато бяхме със СССР нямахме лъскави западни Киндери и Тоблерони а само грозни български марципани а днес при демокрацията и американското партньорство във всяка бензиностанция има избор от красиви западни стоки за които навремето само можехме да мечтаем и да ги зяпаме през витрината на Кореком като да мляскаме след детето на партийния секретар което яде Киндери и Тоблерони, а ние преглъщаме сух марципан "Кума лиса".
144
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТози Иво Христов е прав за процентите, но никога на е твърдял, че затова България е изостанала. Напротив, самият той в много изказвания по медиите и телевизията е казвал, че "България не е субект на собсвената си политика и развитие" ами е обект на колониалните господари. Както Конго. Ако ще населението да беше 100% интелигенти пак щяхме да сме на това положение, нищо не се решава от българите, колкото и да бяха интелигентни.
143
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западния модел ЕС и САЩ работи само ако има човеци и не-човеци, роби.. след като има не-човеци животни те могат могат да се убиват , да не им плащат заплати и да се убиват с други средства .
142
10
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
За нас българите е важно, че, когато бяхме със СССР благоденствие и се множахме.Сега с ЕС мизеруваме и изчезваме.Когато фактите говорят и боговете мълчат ...
141
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американските учени са доказали, че да си хомосексуалист е напълно нормално! Днес е гордост да си хомосексуалисти и си организират хомосексиални паради на гордостта гей-прайд на които задължително присъстват всички политици и посланици на демократичните цивилизовани държави!
140
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми не купувайте от Газпорм и Путин бе? Защо купувате скъпо от Газпром и Путин? Не купувайте от Газпром и Путин! Оставете ги Газпром и Путин да фалират. ЕС е капитализъм, пазарна икономика, никой не ви задължава да купувате от Газпром и ***, защо строите Северен поток 2, защо не купувате евтина шистова газ от САЩ или бутилирана газ от Катар, ами купувате от Газопром и Путин, кой ви бие по главите да купувате от Газпром и Путин?