"Проектът" ЕС по стъпките на "големия брат" СССР – разпад до едно поколение?

Постиженията в съюза все по-често са следствие на висока цена
Обновена: 9 апр 2018 08:12 | 9 апр 2018 07:30,
285
"Проектът" ЕС по стъпките на "големия брат" СССР – разпад до едно поколение?
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз има сходни характеристики с СССР и в течение на едно поколение ще сподели неговата съдба. С такава прогноза излезе почетният професор от Лондонското училище по икономика Гуитиан Принс, пише британското издание The Times, предава руското електронно издание EurAsia Daily.

"Нарастващото объркване и понижаващият се авторитет" вече са станали предпоставки за скорошен крах на Европейския съюз, пояснява Принс, затова излизането на Обединеното кралство от Съюза е само началото.

"През този месец "проектът" ЕС навършва 71 години. Отсъствието на възпроизводство на културата говори, че, както и при неговия по-голям брат (Съветския съюз), срокът на неговото съществуване едва ли ще прехвърли един човешки живот", разсъждава Принс.

Според неговите думи, от началото на 21 век в ЕС текат постепенни процеси на разпад. Недоволството на хората в Съюза се изостря и в отговор се въвеждат все повече инструменти за по-твърд контрол, пише "Фокус".

"Постиженията все по-често се достигат с плащането на много висока цена, защото се наложи за тях да се плаща със социално отчуждение", предполага професорът. Той твърди още, че лидерите на ЕС са престанали да се съобразяват с интересите на обикновените граждани, а самата организация е започнала да прилича на чудовище. "Този дракон, на който летим, извърна глава и ни гори със своето горещо дихание", казва Принс.

"Тези неща свидетелстват за неприемането от страна на гражданите, но "проектът" отговаря на това с още по-голямо ускорение, което явно води Съюза към опасната зона на разпада. И в момента той се намира в точно такова положение – люлее се, но демонстративно не се подчинява, унижава и се подиграва, опитвайки се да сломи волята на британците, за да удържи другите перспективни бегълци и има намерение да ни накаже за нашето независимо решение да излезем от ЕС. Това едва ли може да се смята за признак за увереност в собствените сили", отбелязва професорът.

Принс е автор на доклада за групата Briefings for Brexit, която беше организирана от привържениците на Брекзит, за да даде научно обоснование за излизането на Великобритания от Съюза. Сред поддръжниците на тази организация са преподаватели от университета в Кеймбридж, включително икономистът Грем Гаджин и почетният професор по история на Франция Роберт Тумс, пояснява The Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 6 години
Записвам си, че съм открехнат. Добре, че има някой, да ми разясни книгите, които аз съм прочел. Евала, браво, страхотно!
218
0
 
2
 
! Отговори
Футуролог преди 6 години
До nikiНе е критика а да те открехна за историко-философския извод на книгата "1984" написана през 1984Британската империя е бивша робовладелска държава известна като "Империята над която слънцето никога не залязва" и е най-голямата световна държава за всички временаТа епилогът на "1984" то ест завършека в министерството на любовта казва всичко:"Хората са едни напълно безмозъчни същества и никой никога няма да построи комунизма които е абсурден!Този свят винаги ще бъде антиутопичен!"
217
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 6 години
До ФутурологЕ и? Не ти разбрах критиката за какво е???????
216
0
 
3
 
! Отговори
Футуролог преди 6 години
До nikiУважаеми млади Господине!САЩ винаги открито са твърдяли че тяхната страна е МАШИНА ЗА ЩАСТИЕЩо се касае до "1984" това е книга писана от фантаст които гледа във бъдещетоОруел е бивш комунист а после става ченге от МИ-6 и е главен герой в книгата си написана през 1948 и визирайки общия рожден ден на Карл Маркс и "ЦСКА"София които е 5 май и това покрай Булгаков изобщо не е случайноЕпилогът на "1984" е откровение за британската имперско-философска мисълТо ест хората са безмозъчни
215
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 6 години
До ФутурологАз пък мисля, че точно по този начин е в западните страни, управлението на хората става като цяло чрез насищането на центровете за удоволствията както и контрола на достъпа до тях. Аз нямам против това, имам против всеки оли**френ да ми цитира Оруел за пример за западните цивилизации.
214
1
 
0
 
! Отговори
hahahha преди 6 години
До АнонименАвтора се е объркал малко в сравненията. ЕС трябва да се сравнява не с СССР , а с т.н.СИВ/Съвет за икономическа взаимопощ / на всички бивши социалистически страни./Деситилетия се опитваха да изравнят стандарта, но все Източна Германия, Чехия и Полша бяха добре, а ние пак само давахме всичко хубаво което произвеждахме на тях и чакахме празниците за да куснем банани. Така е и сега / богатите живеят на гърба на бедните/ и е все едно как се казва системата или общественния строй.
213
2
 
0
 
! Отговори
ники преди 6 години
Стига с този Оруел бе нег*амотници, никой от вас не го е чел, а го цитирате сякаш е библията.Нещата описани от Оруел отдавна се случват в Русия и така ще е и за напред.Нещата, които се случват в западния свят са описани в една друга книга на един друг автор, който нито сте чували, нито сте го чели. "Прекрасният нов свят - Олдъс Хъксли".
212
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди ЕС да се разпадне ще видим как се разпада СЕСЕСЕРЕ 2.0 тоест РФ
211
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните ще се измъкнат без да си платят на ЕС за достъпа до пазара. Отделно ще опитват да сдържат Германия като пречат на бизнеса с руснаците за тръби и суровини. След отстъпки и пари ще стават нещата между руснаци и немци ама трудно- англичаните ще изземат този "бизнес" от поляците. Изобщо, брекзита е заплахата за Европа, а не толкова Путин напъването да прави икономика пак без капитал. Немците да му мислят, а и ние да си опичаме акъла, че пари няма да има.
210
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е това сравнение - едното е съгласие на свободни общества, а другото насилствено поробени държави по *** модел.
209
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво като се разпадне? Ще купуваме запорожки ли?
208
0
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Наистина много постен и глупав коментар. Не може да се правят механични и първосигнални сравнения. Съветски съюз - Европейски съюз. Щом е СЪЮЗ, значи и единия го чака съдбата на другия. Толкова е глупаво, че чак кухо. Какво е общото в генезиса и създаването на двата съюза? Нищо! Каква е ценностната система на двата съюза - коренно различна. Каква е икономическата система - различна. Какво е отношението към човека - коренно различно. Кой *** може да сравнява на тази база?
207
2
 
9
 
! Отговори
Европейският съюз преди 6 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
206
12
 
10
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Някакъв никому неизвестен британски полезен *** озвучава тезите на Москва. ЕС няма алтернатива освен да се сплоти и да унищожи Евразийската московска сатрапия. Иначе всички ще станем роби на "славяните" с дръпнати очи.
205
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДизелаДа бе ама си отговори на въпроса защо изобщо трябва някой да ходи някъде в чужбина да работи.на някои им писва да живеят сред *** и заминават в някоя по-нормална страна.
204
12
 
8
 
! Отговори
dp преди 6 години
Поредният про-брекзит агитатор. Нищо на тоя свят не е идеално, и ЕС не е разбира се, но е на светлинни години от СССР - като начало, не се командва от един феодал в замък в столицата.На застаряващите с промитите мозъци (85+% от раслите по съветско време са си останали с промивките и ще си умрат с тях) им се ще да видят неуспеха на начинание в което не участват - но да се опитат да накарат активните поколения да се откажат от липсата на граници, мита и т.н.ЕС ще стане една държава като САЩ.
203
3
 
9
 
! Отговори
Коко преди 6 години
То това не в било никога съюз това по скоро е икономическа окупация и намеса в суверинитета на страни членки англичаните хич не са *** виждат накаде ходят нещата и ще бегат а пак такива кат нас ще духаме а ако се разпадне ние накадесме
202
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямат много общо двата съюза. А и в случая с СССР думата "съюз" е относителна, тъй като поне 5 от републиките бяха вкарани насила в него.
201
7
 
25
 
! Отговори
Конспирация преди 6 години
ЕС е проекът на Световния Елит за лесно контролиране и манипулиране на 500 милиона население, което първо трябва да се откаже от Род и Родина, да не се чувства привързано към Национални Традиции и Обичаи, Патриотизъм да бъде за това население расистка и нацистка дума, както и да бъде готово да си мени пола според обстоятелствата по всяко време.
200
20
 
15
 
! Отговори
идиоти преди 6 години
абе стига говорете глупости бе, ЕС е основан на свобода на словото, свобода на вярата..стига тъпотии