Българите не сме second (ЕС) hand... 40% от вносните храни – по-скъпи

Не приемаме обяснения, че разликата е заради вкусови предпочитания
Обновена: 13 апр 2018 11:59 | 13 апр 2018 09:10,
69
Българите не сме second (ЕС) hand... 40% от вносните храни – по-скъпи
Снимка: flickr

Над 40% от 60 храни, внесени от ЕС, са по-скъпи в България, отколкото в останалите страни членки. Това показа втората проверка за двоен стандарт при храните, обяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

По-скъпо се продават детските пюрета и италианските макарони, уточни министърът. Очаква се следващата седмица да бъдат обявени и данните от физикохимичния анализ на продуктите.

"Резултатите ще потвърдят в една или друга степен изводите от предишното ни проучване на 30 стоки. При него бяха установени по-драстични диспропорции в цени, в органолептични свойства и на етикети", каза Порожанов пред "24 часа".

Още по темата

При новата проверка отново са установени разлики в етикетите на храните от ЕС у нас и на западния пазар. Според Порожанов обаче това не означавало, че в България се предлагат вредни продукти. Ставало въпрос за нелоялна търговска практика и различно третиране на потребители от страните в Евросъюза.

Съвместно с омбудсмана Мая Манолова министерството на земеделието организира на 30 април в София форум на тази тема. Очаква се да присъстват премиерът Бойко Борисов и представители на държавите от ЕС.

Министърът подчерта, че не приема обясненията на производители, които аргументират разликата в съставките на продуктите с вкусови предпочитания на отделните нации.

"Необходимо е да има ясна законодателна регламентация за единни съставки в храните за европейския пазар", категоричен е той.

Европейските власти искат двойният стандарт при храните в Източна и Западна Европа да бъде забранен със закон и компаниите да бъдат задължени да продават продукти с еднакво качество навсякъде в ЕС, пише британският "Гардиън". Дори вече има изготвен текст за евродиректива.

Следващия месец Европейската комисия ще представи на страните от ЕС методика, с която да тества световни компании и техните продукти. Евродирективата можела да влезе в сила от средата на следващата година.

Според еврокомисаря за защита на потребителите Вера Юрова заради подготвяната регулация компаниите били изнервени и се очаквал голям отпор.

"Ще засилим борбата срещу двойното качество на храните. Изменихме директивата за нелоялни търговски практики, за да пише черно и бяло, че двойното качество на храната е забранено", заяви Юрова.

Проверки в няколко страни в Централна и Източна Европа, включително и България, установиха, че мултинационални компании продават продукти в по-новите членове на ЕС, произведени с различен състав, а при някои има значителни разминавания в цените.

Хранителната индустрия твърди, че разликата е заради това, че компаниите се съобразяват с културните предпочитания и вкусове в отделни страни.

Новата директива предвижда, че за да предложи един и същи продукт с различни съставки, производителят трябва да докаже, че на даден пазар има предпочитания към друг вкус, а не към традиционния.

Директивата ще даде и повече права на потребителите. Те ще имат право на колективни искове срещу дадена компания, а санкциите ще се вдигнат до 4% от годишния оборот.

Освен това потребителите ще имат право да получават подробна информация преди сключването на договор и да го прекратяват до 14 дни след сключването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
А,честиту ,но нали имаме европейски ценности и гей паради ,така че трябва да сте доволни ;) !!!
41
1
 
16
 
! Отговори
Ха-де преди 6 години
Порожанов да не се прави на убита лисица, а да иде в ЕС и докато не уеднаквят стоките с ЕС да не се връща. А Боко да вика Горанов и да махат ДДС на храни, книги и лекарства, щото ни писна вече.
40
3
 
25
 
! Отговори
Дам преди 6 години
Секънд сме - автоморгата на ЕС, която пък води до пълнене на моргите. Дрехи втора употреба на всеки ъгъл. Стоки второ качество в магазините. Въздух, който не се диша. Вода, която не се пие. Инфраструктура като в Третия свят. Смъртност и болести като в африканските държави. Корупция като в Латинска Америка.
39
19
 
4
 
! Отговори
мд преди 6 години
Тези сравнения са тотална глупост. Няма как цените да са едни и същи навсякъде, това не е комунизъм. А и изобщо не се казва как са направени сравненията. Ако е между София и някое немско село, може и да е така. Разликата в цените на храната между Лондон и София е огромна в полза на Лондон с изключение на някои вносни (и за двете страни) продукти, което е нормално, защото тук е по-голям пазар. Нищо произведено в Англия не е по-евтино от еквивалента му произведен в бг.
38
0
 
26
 
! Отговори
!! преди 6 години
навсякъде в ЕС цените на храните са по-евтини, но качеството е по-добро!
37
0
 
4
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 6 години
До Анонимен 24Цар Киро знаеш ли какво вика: "Кажи ми какво ти се пие и ти го правя по-добро от оригинала" :)
36
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яжте българска храна, а не панетонета пълни с Е- та. Купувайте от български производители- по- добре е и е по- евтино. Напълниха ни с храни с трайност като, че ли си купуваш обувки. Реално ако се замисли човек няма какво да си купиш вносно- всичко добро за нас се прави тук.
35
1
 
6
 
! Отговори
БГ преди 6 години
До АнгелТи си един експерт в дистрибуционната търговия, че толкова ти разбира и тиквата.Маржове от 20% можеш само на някой *** да ги разправяш тия неща. Когато почнеш да работиш с някой доставчик, и ти си бил и от едната и от другата страна, ще разбереш кой, каква надецнка си слага. Вземи се скрий там, и не ми обяснявай. И не ми говори за търсене и предлагане, защото и това не си учил. Ако беше учил, щеше да знаеш, че има съвършен и несъвършен пазар, с всичките му проявления, клошар.
34
1
 
34
 
! Отговори
11 преди 6 години
40% ? Преди дни се върнах за пореден път от Берлин. Цялата им храна е по-евтина от нашата. От месото до млякото и всичко хранително. Говорим за хранителните магазини , не за ресторантите! Правете разлика. С сегашната ми заплата ми е по-изгодно да се храня там от колкото тук..
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сте секонд, а сте *** и гетото и отпадъка на ЕС фалиралира Гърция 800 евро минимална пенсия. Стабилна Тиквостания пенсия 80 евро.
32
1
 
8
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
плащаме с 40% повече въййй успокоих се,да видят те къде сме ние къде са те ахахахах!
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това го знаеме :DХем сме многократно по-бедни хем плащаме нещата по-скъпо :D
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГТова е пазар "експерте" - цената се определя от търсенето и предлагането. Като смяташ, че ти е скъпо вносното масло, си купи българско. А такива надценки от 100-200% на бързооборотни стоки няма никъде, обикновенно маржа е в рамките на 20% от доставната цена.
29
10
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Вижте сега.Със сигурност един продукт произведен в Италия на пример би струвал по евтино там отколкото в България.Не забравяйте разходите по транспорт,логистика и най-вече фирмата вносител, слага надценка и за нея .Нали трябва и тя да печели.Много по притеснително би било ако вносната стока в България е по евтина.Това ще рече че качеството на въпросния продукт е силно занижено. За пример мога да дам и Български стоки в чужбина ,като една Лютеница в Англия се търгува по 4-5 паунда.
28
5
 
23
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Дами и господа, проблемът е в българските търгаши - доставчици. Всеки доставчик слага поне 100-200% надценка, за да печелят на ваш гръб!!! Не винете чуждите производители/търговци, в наше село е проблема!!!
27
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да очакваш една стока да е по-евтина в страната вносител, в сравнение със страната производител, е толкова глупаво, че не си заслужава коментирането. Питайте един западен турист къде е по-евтино, тук в България или в родината му?
26
3
 
2
 
! Отговори
Циник до 21 преди 6 години
Абе, приятел - нали и аз това казвам - баровци сте!Който се смее последен - най-добре се смее!За вас остава ...май само плаченето!Смешно му било?!Май само на тебе!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
24, няма как да го обясниш на хора, чиито вкусови рецептори вече са унищожени от Джонито на Цар Киро :)За него вече наистина всичко е еднакво.
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До номер 14Взимам Джак Даниелс в Англия за 20 паунда и взимам същата в България за 55 лева. Сети се от коя на следващия ден се събуждам и все едно не съм пил и от коя се чувствам така всякаш съм имал челна среща с товарния влак! :)
23
2
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Да така е, всичко в магазина е лошо, вредно, убийствино, ти за това си на фотосинтеза нали?