Българите не сме second (ЕС) hand... 40% от вносните храни – по-скъпи

Не приемаме обяснения, че разликата е заради вкусови предпочитания
Обновена: 13 апр 2018 11:59 | 13 апр 2018 09:10,
69
Българите не сме second (ЕС) hand... 40% от вносните храни – по-скъпи
Снимка: flickr

Над 40% от 60 храни, внесени от ЕС, са по-скъпи в България, отколкото в останалите страни членки. Това показа втората проверка за двоен стандарт при храните, обяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

По-скъпо се продават детските пюрета и италианските макарони, уточни министърът. Очаква се следващата седмица да бъдат обявени и данните от физикохимичния анализ на продуктите.

"Резултатите ще потвърдят в една или друга степен изводите от предишното ни проучване на 30 стоки. При него бяха установени по-драстични диспропорции в цени, в органолептични свойства и на етикети", каза Порожанов пред "24 часа".

Още по темата

При новата проверка отново са установени разлики в етикетите на храните от ЕС у нас и на западния пазар. Според Порожанов обаче това не означавало, че в България се предлагат вредни продукти. Ставало въпрос за нелоялна търговска практика и различно третиране на потребители от страните в Евросъюза.

Съвместно с омбудсмана Мая Манолова министерството на земеделието организира на 30 април в София форум на тази тема. Очаква се да присъстват премиерът Бойко Борисов и представители на държавите от ЕС.

Министърът подчерта, че не приема обясненията на производители, които аргументират разликата в съставките на продуктите с вкусови предпочитания на отделните нации.

"Необходимо е да има ясна законодателна регламентация за единни съставки в храните за европейския пазар", категоричен е той.

Европейските власти искат двойният стандарт при храните в Източна и Западна Европа да бъде забранен със закон и компаниите да бъдат задължени да продават продукти с еднакво качество навсякъде в ЕС, пише британският "Гардиън". Дори вече има изготвен текст за евродиректива.

Следващия месец Европейската комисия ще представи на страните от ЕС методика, с която да тества световни компании и техните продукти. Евродирективата можела да влезе в сила от средата на следващата година.

Според еврокомисаря за защита на потребителите Вера Юрова заради подготвяната регулация компаниите били изнервени и се очаквал голям отпор.

"Ще засилим борбата срещу двойното качество на храните. Изменихме директивата за нелоялни търговски практики, за да пише черно и бяло, че двойното качество на храната е забранено", заяви Юрова.

Проверки в няколко страни в Централна и Източна Европа, включително и България, установиха, че мултинационални компании продават продукти в по-новите членове на ЕС, произведени с различен състав, а при някои има значителни разминавания в цените.

Хранителната индустрия твърди, че разликата е заради това, че компаниите се съобразяват с културните предпочитания и вкусове в отделни страни.

Новата директива предвижда, че за да предложи един и същи продукт с различни съставки, производителят трябва да докаже, че на даден пазар има предпочитания към друг вкус, а не към традиционния.

Директивата ще даде и повече права на потребителите. Те ще имат право на колективни искове срещу дадена компания, а санкциите ще се вдигнат до 4% от годишния оборот.

Освен това потребителите ще имат право да получават подробна информация преди сключването на договор и да го прекратяват до 14 дни след сключването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек които тръгне по грешния път или оправя или разваля меко казано не ме интересува никои но да се занимавам с някои *** ми е поддостоинството
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кременке мисле те за умна жена още не си разбрала грешката си е живота учи както и времето аз също съм бъркал но и оправял пожелавам ти безавариино каране и дано усмислиш своята грешка някога
60
0
 
2
 
! Отговори
qilai преди 6 години
Така ще е докато пишете по форумите а не се обедините и надигнете, с писане не става. Както се пее в Марсилезата "На оръжие граждани, с нечистата им кръв браздите да напоим!"
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички стоки и услуги в България са изключително некачествени - хранителни и всякакви. То са дрехи, домашни потреби, перилни препарати - в пъти по-долу спрямо нивото на запад. Матряла също е некачествен.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Златкоте ни намеква, че мааме храна втора употреба, тоест ******.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В много държави в ЕС , за определини категории продукти имаш ДДС по ниско от българското, ако в Испания си купя нещо от Лидъл на цена "продукт+транспорт от 1000км + 4% ДДС" , а същия продукт в БГ е цената+ транспорт 2500км+20%ДДС- много ясно че в бг ще е по-скъпо.
56
0
 
2
 
! Отговори
Стига преди 6 години
Всичко е ясно!Това да се промени НЕЗАБАВНО.Това е!
55
2
 
1
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Ми недейте купува да ЕС ***, бе! Толкова ли е трудно?
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите не са second hand, те са thirth hand !!!И по това НЯМА СПОР.
53
2
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
На ЕС може да не сме секонд ханд, но затова пък - на САЩ сме секонд ***...
52
1
 
4
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 6 години
Който се интересува какви са цените в богатата Великобритания да напише в Google:Tesco Groceries /Online Food Shopping & Delivery
51
1
 
4
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 6 години
До Анонимен 51И тая я има. Не знам каква ни е алтернативата. Понеже ни окрадоха до голо, взеха заеми от наше име и ни разпродадоха алтернативите.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Поручик Балканец ТЪГАА ние, какво сме? Щом търпим!
49
1
 
4
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 6 години
До Ники 44За Великобритания потвърждавам. Живях там една година. Основните хранителни стоки в повечето случаи са по-евтини. Прясно мляко от Теско, кисело мляко и домати от кварталния турски магазин, масло от Нетто или Лидл, колбаси от Лидл и кварталния украински магазин, пилешки бутчета от Теско, свинско от Теско, пилета на фрил от Теско, бира от кварталния индийски магазин и т.н.Само един пример: Прясно мляко Tesco British Whole Milk 4 pint - 0.48 паунда ( 1.08 лева )за литър.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПинкоТОВА Е ОТГОВОРЪТ!Че иначе, хем по-скъпи, хем по-некачествени. Шоколадът стана двойно по-скъп, а е като от брашно, няма типичните шоколадов аромат и консистенция. Сега са пуснати два вида ирландско масло. Би трябвало да е хубаво! Но крайният срок е странен - след 1 и 1/2 месец! А на съседния "Президент" е 12 м. Но според Порожанов, това не значело, че в България се предлагат вредни продукти.Ама ние помним 20 годишното ирландско месо през 90-те на миналия век, нали?!
47
2
 
12
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 6 години
Понеже ни имат за аборигени в колония.
46
1
 
8
 
! Отговори
nedovolen преди 6 години
До 11Не само храните в Германия са по евтини от същите в БГ.Ако погледнете веригите за дрогерия не може да не забележите драстична разлика в козметиката. Да не забравим и факта, че стоките не са оригинални, а обикновенно внос от Китай. Същото е при мебели, стоителни материали, стоки за дома и какво ли още не.Въпроса е дали разликата в цената е за производителя или за джоба на нашите алчни търговци, които не само ни внасят долнопробни стоки, но и надуват двойно цените им на дребно.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнгелМакароните Barilla в САЩ са по- евтини от тези в БГ. За какъв транспорт, логистика и вносител говориш?
44
1
 
3
 
! Отговори
Пинко преди 6 години
много е просто ама никой не му стиска защото сме големи консуматори - спира да се купуват *** и храните от големите вериги докато фалират и се прави наново всичко с качествени български стоки... ако не искаме да ядем ***
43
1
 
15
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Веднага Ви давам пример:Живея от три години във Великобритания, преди месец купих музикалн уредба на жена ми някакво LG ефтино струваше ми 80 лири с безплатна доставка. В технополис същата уредба ( случайно проверих) струва 389 лева!?!Това си е 100% надценка господа, сега за храните май си е вссе същото.Не знам богат ли е българина или богати прави търговците си?Но това за италианските макарони- хора това си е гавра с труп!