Будапеща под знака на протеста: Хиляди против Орбан

Демонстриращите искат нови и честни избори в Унгария
15 апр 2018 08:50,
203

Снимка: Reuters


Десетки хиляди унгарци участваха вчера в Будапеща в най-голямата опозиционна демонстрация от години, предаде Асошиейтед прес.

Антиправителствените протестиращи настояваха за нови избори и нова национална избирателна система. Премиерът Виктор Орбан беше преизбран миналата седмица, когато неговата дясна популистка партия ФИДЕС заедно със съюзника си, малката Християндемократическа партия, спречели свръхмнозинство в парламента - 134 от 199-те депутатски места. Опозиционните поддръжници са недоволни, че изборните правила са дали на партията на Орбан такова голямо мнозинство в парламента, когато тя е спечелила само около 50 процента от гласовете, пише БТА.

В пост във Facebook преди митинга организаторите призоваха за повторно преброяване на бюлетините, свободни медии, нов изборен закон, както и за по-ефективно сътрудничество между опозиционните партии. Участниците в протестното шествие преминаха от операта до парламента, скандирайки "Нови избори!" и "Ние сме мнозинството!".

Демонстрацията беше една от най-големите в историята на Унгария през последните години, отбелязва Ройтерс. Множеството, препълнило площад "Кошут", беше сравнимо по размер с "Мирния марш" на привържениците на Орбан на 15 март, посочва Асошиейтед прес. Организаторите на вчерашната акция заявиха, че нов антиправителствен протест ще има следващия уикенд.

"Искаме нови и честни избори. Това е отговорност на правителството и ние ще им напомняме за това, мирно и масово", заяви опозиционният активист Гергей Дюлаш на митинга вчера.

"Когато попитах моите дядо и баба защо са позволили на (комунистическия диктатор) Матияш Ракоши да остане на власт толкова дълго, те отговориха, че са се страхували", каза писателят и журналист Гергей Хомонай, един от организаторите.

"Е, аз не се страхувам. Ние не се страхуваме!, заяви той. По думите на Хомонай протестиращите имат три искания: промяна на избирателната система, "която циментира завинаги ФИДЕС на власт", отстраняване на главния прокурор Петер Полт, съюзник на Орбан, защото "докато той е на поста, нито един случай на корупция няма да бъде разследван", и изваждане на ФИДЕС от държавните медии.

По оценка на организаторите в демонстрацията вчера са участвали над 100 000 души. За разлика от заключителния предизборен митинг на Орбан в родния му Шекешфехервар миналата седмица, където пребладаваха визрастните и хората на средна възраст, протестът в Будапеща привлече хора от по-младите поколения, отбелязва Ройтерс. Една от тях, 26-годишната Палма, казва, че е разочарована от изборните резултати и че според нея унгарската избирателна система дава несправедливо предимство на управляващата партия, но добавя, че е недоволна и от опозиционните партии.

"Те са жалки. Ужасно е, че са толкова слаби, неспособни да постигнат компромис и се убиват едни други, вместо да обединят силите си за нас", казва тя.

Изпълнение на поп певец, заклеймяващ "псевдокрацията" на Орбан, откри митинга, а накрая участниците пяха химна на Унгария и химна на Европейски съюз - Одата на радостта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан води битка срещу еврейската ***.Ако няма евреи света ще е мирен.тази алчна *** от близкородствено кръстосани *** с болни мозъци пречи на всички останали да вървят напред.
153
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След един ден като им омекнат капачките от ходенето ще преценят че не си струва парите и ще се разотидат.
152
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз искам Орбан и Дутерте тук!!!
151
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Красиви, умни и... добре платени от един дядо с унгарско потекло...
150
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубави неща е направил Орбан, но накрая се иза ка на метеното - изгони руски дипломат.
149
10
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Хвалите Орбан ама той изгони руски дипломати по заповед на САЩ а наш Боце не се поддаде.А да видим кой е колония
148
2
 
28
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
На Унгарските *** времето им свърши!!!Платените и организирани от Сороските организации протести да си гледат работата!Изборите са легитимни!Орбан има 2/3 от гласовете в Парламента,така че скоро НПО-та отиват на ***.Унас също това трябва да се случи!!!
147
4
 
11
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Цензурата смята соро$о?ди за *** дума - и правилно!
146
4
 
8
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Агонията на робството! - Всички виждаме че тези са ***, нещо като на ЦСКА агитката, но никой и не намеква нещо за евреите, освен аз! А те движат не само *** а цялия свят, - изключения тук тан, и едно такова е Унгария. Доброто се прокарва от герои като Орбан, - къде са нашите герои?! С избори борба не се води със звяр който обявява кой печелел, всичките партии са негови, владее Парите, Правителствата и Армиите на света! Ако не го убием, той ще убие нас!
145
3
 
24
 
! Отговори
да бе,хиляди преди 5 години
Хич не ги пробутвайте "умните и красивите",дето за шепа долари продават Родината си!Това че са хиляди го разбрахме!Не разбрахме само колко милиона гласуваха за Орбан!!!
144
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите може само да си мечтаем за политик и родолюбец като Орбан.
143
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
америка не иска орбан........
142
2
 
37
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
Орбан е против Сорос. Това говори много!!!!
141
1
 
34
 
! Отговори
Смехурко преди 5 години
На Сорос му горят червата от яд сигурно, негов стипендиант и възпитаник му плюе яко в устичката.
140
3
 
37
 
! Отговори
Пурку преди 5 години
Поредният опит за майдан, но унгарците не са такива кухи *** както така наречените украинци.
139
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОРбан -дава 800 000 работни места за един мандат и сваля безрабитцата от 12 процента до 3,8 и е изчистил външен дълг за над 15 милиардаТръмп - за една година е открил 800 000 работни места и извърши една от най-мащабните данъчни реформи от времето на Рейгън.Бойко - България 30 процента безработица според ЕВростат, в някои райони достига и до 60-70. 70 процента сив сектора в Туризма според Б.Данев. Външен дълг - над 20 милиарда.
138
21
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 5 години
Виктор Орбан е пример за подражание на нашия пръв държавен ръководител Бойко Борисов.След някой и друг мандат под вещото ръководство на блестящия политик и премиер г-н Борисов ще настигнем Унгария,заемайки челно място като една от най-сигурните и благоденстващи държави в Европейския съюз!
137
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лека -полека ще се смени цялото поколение от евролиберали. ОСвен ОРбан със мръкни апаратни игри бяха надвити Вилдерс и Фийон, който представяваха умерения консерватизъм. Фрау Петре забременя, а Тръмп е добър икономист, но не е политик. Въпреки всичко в целия свят има националистски настроения. Другата година ще си говорим на евроизборите. Тогаав е шансът ни да ударим ЕНП!
136
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли че в УНгария за времето през което ОРбан е на власт няма ниго един атентат, а Западна евроха - над 30 атентата, над 275 жертви, над 1200 ранени. ОРбан говоир с уважение за малцинствата, но в една хомогенна УНгария. Меркел говори, колко се радва, че Германия се е отворила за мюсюлманите. Сравнете сами.
135
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало,Орбан ги разби на изборите.Милиони са повече от хиляди,платени от Сорос.