Будапеща под знака на протеста: Хиляди против Орбан

Демонстриращите искат нови и честни избори в Унгария
15 апр 2018 08:50,
203

Снимка: Reuters


Десетки хиляди унгарци участваха вчера в Будапеща в най-голямата опозиционна демонстрация от години, предаде Асошиейтед прес.

Антиправителствените протестиращи настояваха за нови избори и нова национална избирателна система. Премиерът Виктор Орбан беше преизбран миналата седмица, когато неговата дясна популистка партия ФИДЕС заедно със съюзника си, малката Християндемократическа партия, спречели свръхмнозинство в парламента - 134 от 199-те депутатски места. Опозиционните поддръжници са недоволни, че изборните правила са дали на партията на Орбан такова голямо мнозинство в парламента, когато тя е спечелила само около 50 процента от гласовете, пише БТА.

В пост във Facebook преди митинга организаторите призоваха за повторно преброяване на бюлетините, свободни медии, нов изборен закон, както и за по-ефективно сътрудничество между опозиционните партии. Участниците в протестното шествие преминаха от операта до парламента, скандирайки "Нови избори!" и "Ние сме мнозинството!".

Демонстрацията беше една от най-големите в историята на Унгария през последните години, отбелязва Ройтерс. Множеството, препълнило площад "Кошут", беше сравнимо по размер с "Мирния марш" на привържениците на Орбан на 15 март, посочва Асошиейтед прес. Организаторите на вчерашната акция заявиха, че нов антиправителствен протест ще има следващия уикенд.

"Искаме нови и честни избори. Това е отговорност на правителството и ние ще им напомняме за това, мирно и масово", заяви опозиционният активист Гергей Дюлаш на митинга вчера.

"Когато попитах моите дядо и баба защо са позволили на (комунистическия диктатор) Матияш Ракоши да остане на власт толкова дълго, те отговориха, че са се страхували", каза писателят и журналист Гергей Хомонай, един от организаторите.

"Е, аз не се страхувам. Ние не се страхуваме!, заяви той. По думите на Хомонай протестиращите имат три искания: промяна на избирателната система, "която циментира завинаги ФИДЕС на власт", отстраняване на главния прокурор Петер Полт, съюзник на Орбан, защото "докато той е на поста, нито един случай на корупция няма да бъде разследван", и изваждане на ФИДЕС от държавните медии.

По оценка на организаторите в демонстрацията вчера са участвали над 100 000 души. За разлика от заключителния предизборен митинг на Орбан в родния му Шекешфехервар миналата седмица, където пребладаваха визрастните и хората на средна възраст, протестът в Будапеща привлече хора от по-младите поколения, отбелязва Ройтерс. Една от тях, 26-годишната Палма, казва, че е разочарована от изборните резултати и че според нея унгарската избирателна система дава несправедливо предимство на управляващата партия, но добавя, че е недоволна и от опозиционните партии.

"Те са жалки. Ужасно е, че са толкова слаби, неспособни да постигнат компромис и се убиват едни други, вместо да обединят силите си за нас", казва тя.

Изпълнение на поп певец, заклеймяващ "псевдокрацията" на Орбан, откри митинга, а накрая участниците пяха химна на Унгария и химна на Европейски съюз - Одата на радостта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
24
 
! Отговори
Герб е мафия преди 6 години
А вие знаете ли че нов "български" университет има статуя на сорос?
73
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дьордоид: Ей, Орбан, що ми затвори университетчето, в което си отглеждах еничери? Как можа да спечелиш изборите, знаеш ли колко пари съм налял, за да те махна? Ся ше видиш кат юрна стадото!
72
4
 
22
 
! Отговори
Маджарска поговорка преди 6 години
Пет(хиляди) сорросооида унгарска пролет не правят. Дедака вече нема кеш и се приготвя за среща със свети Петър.
71
3
 
26
 
! Отговори
Герб е мафия преди 6 години
Аз да попитам, какви са прегрешенията на Орбан? Някой може ли да пише конкретно? Щото диктатор популист и др глупости обиждат дискусията и я превръщат в кряскане на пуйки?
70
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан е СРАМ за унгарците и Унгария-една горда и свободолюбива страна. Тоя е някакъв нещастен популист, дето иска да става диктатор....
69
4
 
21
 
! Отговори
питам за преател преди 6 години
къде са демократичните бомби на САЩ, а?Викторе, късметлия си, че няма нефт при тебе ахахахха
68
4
 
17
 
! Отговори
чарли преди 6 години
НАТО незабавно да удари Будапеща за да свалят Орбан .
67
5
 
29
 
! Отговори
За Орбан преди 6 години
Сорос няма да прости на Орбан. Но и Орбан не му се дава и няма да му клекне. За разлика от нашите подлогари.Ето тук аз пък демонстрирам ЗА Орбан.
66
3
 
4
 
! Отговори
Пустиняк до 35 преди 6 години
Само един комплексиран ***, може да обижда на селянин.. Кратуно, щот съм я обикалял и Унгария та и познавам много добре и населението и манталитета им, докато ти се спарваш в мизерната ти панелка, и когато не чекиджийстваш в нета, киснеш по форумите и затъпяваш още повече.
65
8
 
9
 
! Отговори
Къде е? преди 6 години
Колкото и да се мъчите да ме изтривате, все пак, ще успея да попитам къде е мъзното нищожество, агент Николай, познати като Георги Марков и като най- старателен *** на банкянски ***? Къде е да направи коментар на тези масови протести срещу унгарския вариант на банкянската мутра? А къде сми ние, българи? Защо и ние не излезем на масов протест срещу колумпираната и просташка пасмина на банкянската мутра, която съсипа България?
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До илюминат -ренегат, Орбан е стипендиант на Сорос и много добре знае, че всеки който гради диктатура става враг на Сорос. С пари на Сорос е изградена и партията на Орбан докато тя се бореше с комунизма. Повече от половината от министрите в правителството на Орбан също са стипендианти на Сорос.
63
4
 
25
 
! Отговори
байчо преди 6 години
Протестирайте, правете нежни революции, но като вдигнат минаретата ще ривете !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
62
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
62, преди няколко години един човек който искаше да свидетелства срещу семейството на Орбан в съда мистериозно загина в ПТП, уволненията по политически признак от държавната телевизия и държавн институции са ежедневие. Има хора уволнени поради един лайк във Фейсбук.
61
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан не пречи на никого,гледа си държавата и хората.Според мен истинската причина за опита за свалянето му е зараждащия се антисемитизъм в Унгария.
60
2
 
17
 
! Отговори
Познато ни е... преди 6 години
Последният напън на дедо Гьорги!
59
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Глупости, прочети коментар 52. Орбан нито 2014, нито през 2018 година е получил подкрепата на мнозинството от избирателите. Той има 2/3 от мандатите само поради особеностите на избирателната система, която подкрепя най-силната партия.
58
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОрбан е нещо подобно на Путин и Ердоган. Уж на хартия има опозиция, но на практика тя е толкова подтисната, че няма и шанс да спечели изборите. Това си е чист вид авторитарен режим./Кога Орбан е избивал и преследвал хора в страната си или извън нея?!Как изобщо може и да ти мине такова сравнение през главата?
57
4
 
31
 
! Отговори
илюминат -ренегат преди 6 години
Това е атака на сорос срещу неудобният му Орбан! Много е възможно и да го срине!
56
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия "умни и красиви" да не искат избори през седмица???Хаха...................сигурни добре са им платили, поне на половината, другата половина-заблудени овце със стаден синдром!!!
55
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
31, ти не гледай девиза на Орбан, а това което прави. Бори се срещу мигрантите, но правителството на Орбан е това, което прие най-много мигранти от трети държави. Похарчиха близо 1 милиард евро да комуникират как се борят срещу квотата на ЕС, но Унгария тайно прие точно толкова бежанци. Освен тях приеха над 10 000 мигранти със златни визи, между които много са международни престъпници, включително и свързани с тероризъм. Щом си плащат обаче няма проблем.