Будапеща под знака на протеста: Хиляди против Орбан

Демонстриращите искат нови и честни избори в Унгария
15 апр 2018 08:50,
203

Снимка: Reuters


Десетки хиляди унгарци участваха вчера в Будапеща в най-голямата опозиционна демонстрация от години, предаде Асошиейтед прес.

Антиправителствените протестиращи настояваха за нови избори и нова национална избирателна система. Премиерът Виктор Орбан беше преизбран миналата седмица, когато неговата дясна популистка партия ФИДЕС заедно със съюзника си, малката Християндемократическа партия, спречели свръхмнозинство в парламента - 134 от 199-те депутатски места. Опозиционните поддръжници са недоволни, че изборните правила са дали на партията на Орбан такова голямо мнозинство в парламента, когато тя е спечелила само около 50 процента от гласовете, пише БТА.

В пост във Facebook преди митинга организаторите призоваха за повторно преброяване на бюлетините, свободни медии, нов изборен закон, както и за по-ефективно сътрудничество между опозиционните партии. Участниците в протестното шествие преминаха от операта до парламента, скандирайки "Нови избори!" и "Ние сме мнозинството!".

Демонстрацията беше една от най-големите в историята на Унгария през последните години, отбелязва Ройтерс. Множеството, препълнило площад "Кошут", беше сравнимо по размер с "Мирния марш" на привържениците на Орбан на 15 март, посочва Асошиейтед прес. Организаторите на вчерашната акция заявиха, че нов антиправителствен протест ще има следващия уикенд.

"Искаме нови и честни избори. Това е отговорност на правителството и ние ще им напомняме за това, мирно и масово", заяви опозиционният активист Гергей Дюлаш на митинга вчера.

"Когато попитах моите дядо и баба защо са позволили на (комунистическия диктатор) Матияш Ракоши да остане на власт толкова дълго, те отговориха, че са се страхували", каза писателят и журналист Гергей Хомонай, един от организаторите.

"Е, аз не се страхувам. Ние не се страхуваме!, заяви той. По думите на Хомонай протестиращите имат три искания: промяна на избирателната система, "която циментира завинаги ФИДЕС на власт", отстраняване на главния прокурор Петер Полт, съюзник на Орбан, защото "докато той е на поста, нито един случай на корупция няма да бъде разследван", и изваждане на ФИДЕС от държавните медии.

По оценка на организаторите в демонстрацията вчера са участвали над 100 000 души. За разлика от заключителния предизборен митинг на Орбан в родния му Шекешфехервар миналата седмица, където пребладаваха визрастните и хората на средна възраст, протестът в Будапеща привлече хора от по-младите поколения, отбелязва Ройтерс. Една от тях, 26-годишната Палма, казва, че е разочарована от изборните резултати и че според нея унгарската избирателна система дава несправедливо предимство на управляващата партия, но добавя, че е недоволна и от опозиционните партии.

"Те са жалки. Ужасно е, че са толкова слаби, неспособни да постигнат компромис и се убиват едни други, вместо да обединят силите си за нас", казва тя.

Изпълнение на поп певец, заклеймяващ "псевдокрацията" на Орбан, откри митинга, а накрая участниците пяха химна на Унгария и химна на Европейски съюз - Одата на радостта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милиони за Орбан, хиляди против Орбан. Изводът?
13
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Значи имало и по-зле от нас"_____________________Невярна констатация. Нас не ни ли управлява послушник на ФАЩ и Мерквл и не го ли избираме от 20 години (гл секретар, кмет, премиер)? Няма по-зле от нас.
12
40
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този сто на сто е фалшифицирал изборите,те са като ДПС то други не трябва да виреят освен тях
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9Да но никой не дава 50 процента да спечелиш а да получиш 80 процента от парламента
10
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да пея и да не пеят Орбан спечели разгромяващо.
9
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е нормално малцинството в една страна да налага волята си над мнозинството чрез силов уличен натиск. Това е всичко друго, но не и демокрация. За съжаление този метод се използва за подмяна на волята на хората, ако лидерът не харесва на онези зад океана. Обикновено чрез НПО организират хаос и безредици, които да бутнат законноизбраното правителство. Месят се нагло в избора на хората, а претендират когато има и най-малки съмнения за намеса в техните избори.
8
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пука ми на Орбан,че хиляда души пели одата на глупостта.
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИвчоПозабравил си. Ореха не го свалиха пр0тестърите, а един троен пиндостански десант.
6
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само забележете пели химн на наЕС-ОДАТА НА РАДОСТТА от това по голяма глупост не бях чувал
5
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилата на демокрацията изискват да признаеш победата на опонента, когато за него е гласувало огромното мнозинство от избирателите. Обаче когато избраният е неудобен, правилата на демокрацията често биват забравяни и едни сили в сянка се опитват да организират някоя цветна революция за сваляне на неудобния лидер. Нищо, че болшинството унгарци искат точно неговото управление.
4
3
 
55
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Това ли наричате демокрация? Шайка протестъри да се мъчат да наложат своето, разбира се с подкрепата на евроджендърите. Мнозинството е избрало Орбан, това е!
3
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лелееее..колко са жалки тия. За пари са готови и майките си да продадат. Значи искат послушник на САЩ и Мерквл, вместо Орбан,който ги спаси от емигрантските *** от изтока. Значи имало и по-зле от нас.
2
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сорос няма да миряса.Триполовите не могат да се помирят.На тях са им удобни такива като Борисов,да го мляскат и да се бъзикат с него.А той си мисли горкият че светът се върти около него.
1
4
 
56
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
гледай ти, уж демокрация уж демократични избори, а загубилите почват схемата Орешарски, дано Орбан не е така мекушав като ореха наш.