Операцията в Сирия доказва: ЕС не може да води война!

Брюксел не е в състояние да приема еднозначни решения
15 апр 2018 12:15,
85
Операцията в Сирия доказва: ЕС не може да води война!
Снимка: архив Reuters

Ракетните удари на САЩ, Франция и Великобритания по цели в Сирия показаха за пореден път неспособността на Европейския съюз да води каквито и да било военни действия. Брюксел не е в състояние да приема еднозначни решения, каквито трябва да бъдат взимани във военните конфликти, пише Улрих Ладурнер в авторска статия за германския национален ежедневник Die Zeit, като подчертава, че расколът между държавите от Общността по въпроса за отношенията с Русия оказва роля за това.

Още по темата

Когато стане въпроса за война, ЕС веднага се оттегля от играта – така стана през 2003 г. в Ирак, през 2011 г. в Либия, и през 2018 г., когато САЩ, Франция и Великобритания нанесоха ракетни удари срещу Сирия. Проблемът се крие в това, че въоръжените конфликти изискват еднозначни решения, пояснява германският журналист, пише "Фокус".


Да бомбардираме ли или не? Да изпратим или не войници?“ – при подобни въпроси няма пространство за маневриране, а за ЕС то е жизнено необходимо. Едва ли по друг начин целостта на 28-членната организация би могла да бъде запазена. Ето защо ЕС не е създаден за недвусмислеността на войната, обяснява авторът.

Същевременно обаче Ладурнер е категоричен, че това трябва да се промени. В съседни на Европа региони има войни и Брюксел е длъжен да укрепи отбранителните си способности, ако не иска всичко да свърши зле. При това става въпрос не за военна мощ, а за способност на Общността да отстоява и прокарва своите интереси на международната сцена.

Авторът подчертава, че с тази позиция са съгласни всички страни от Общността. Ако в последните месеци се забелязва прогрес в конкретна област, то това е в сферата на укрепването на отбраната. Всичко обаче все още се намира в начален етап, а ЕС се нуждае от дългосрочна стратегия – включително за Близкия изток. За такава обаче са необходими средства, а също и единство.

Защо обаче тя е важна? Защото САЩ са загубили своето влияние в Близкия изток, а основна сила в региона е Русия. Оттук следва, че Брюксел трябва да изработи и стратегия за отношенията с Кремъл, каквато в момента няма, констатира Ладурнер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубавото е, че населението на Европа бавно се подменя: Всеки осми жител на Франция не е французин, на Италия също, всеки десети жител на Германия не е германец, на Англия също, всеки четвърти швейцарец всъщност не е швейцарец и пр.Отвъд океана китайците нарастват в геометрочна прогресия, латиносите съъщо. След десетина години англосаксонците ще са малцинство.Етно, това е хубавото - ерозия отвътре.
45
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За германия знаем но Франция и Англия също могат как згазиха русия кримската . Псв бяха по добри бойци от руснаците личен наш опит .Поляците също ги бива както и Шведите . Испания е била брутална сила по времето на хадзбургите воюва с целия свят и 150 години няма и една загуба по земя
44
2
 
9
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Единствената европейска страна, която се е доказала като военна сила в исторически план това е Германия. Защо според вас в момента е пълно с американски бази в Германия?
43
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33 ИМА такива разчекнати. Но са обикновено от депутатите и то БСП АТАКА ГОЛЯМА ЧАСТ СА НА ЗАПАД ОТ РАБОТОСПОСОБНОТО НАСЕЛЕНИЕ и са наясно , че РУСИЯ не е от значение за тях.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 39 Русия слуша КИТАЙ. Те са и, в територията.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 46 само нецивилизованите ли , ще пият чиста вода.? Само питам.
40
1
 
11
 
! Отговори
тарпонтий преди 6 години
Съвсем скоро отново ще настанат смутни времена за сегашната цивилизация и ресурсите отново ще излезнат на преден план. тогава "хай тех" обществата отново влизат в забвение, защото ще трябва са плюска и да се пие чиста водица.
39
4
 
10
 
! Отговори
смях преди 6 години
тоз неграмотен чичко не знае ли че ЕС не е военна организация..ха.ха
38
20
 
6
 
! Отговори
до 36 преди 6 години
Не само ЕС,целия свят играе доброто и лошото ченге за да лашкат руснаците.Тръм им беше приятел,после им изпрати няколко томахавки.Ердоган им е приятел на гази в Сирия и им сваля самолети.Мей им беше приятел,щото Англия напускала ЕС,после ги бомби и гони.Орбан им е приятел,но е твърдо за европейска армия.Израел ги уважава но после стреля.Китай им е съюзник,но с нищо не им помага и каза че е твърдо за запазване на сегашния световен ред и глобализация.Русия е сама и слаба и е бъзикана всеки ден.
37
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С три думи авторът казва: Бъди солидарен и плащай!Демокрацията и плурализмът на мненията останаха в древна Атина.Ако не се разпадне, ЕС ще се превърне в диктаторски режим на единоначалието.
36
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС има координирана политика, в която едните са доброто ченге, а другите - лошото. За да лашкат по-лесно руснацитата. Преди седмица Австрия отказа да изгони дипломати и *** бяха във възторг -едва ли не почна разцеплението. А вчера Австрия подкрепи ударите.
35
2
 
11
 
! Отговори
Историк преди 6 години
ЕС не иска да води война, а не, че не може !Войните са присъщи най-вече на империите. Те възникват и съществуват благодарение на ВОЙНАТА, а МИРЪТ за тях е самоубийство.за справка: виж Историята
34
1
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 6 години
Звучи доста интересно ! Ще гледаме шоу.
33
14
 
3
 
! Отговори
от 12 преди 6 години
Е, що ми слагате минуси?! Да разбирм ли че хем не ви се излиза от ЕС, хем с Матушката заедно? Не разбрахте ли вече, че колкото и да ви се иска, такъв вариант просто няма. "Запада" от една страна го е страх от Русия, а руснаците от друга не изоставят имперските си амбиции. И да се помирят, ще е като кучето и котката.Ние сме разчектани по средата. А който седи на 2 стола, знаете какво става. И то в един момент ще се случи падането.
32
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви решения могат да вземат в Брюксел като половината лидери на ЕС зобят от руската ясла. Какви решения можете да очаквате от хора като Борисов, Орбан, Земан, шрьодеристите от Германия и Австрия, нашият Каракачанов, Нинова, Сидеров и т.н. руски подлoги в ЕС. Тези хора играят в отбора на Путин и съвсем естествено е да торпилират всякакви решения на ЕС не отговарящи на руските интереси. Това слугуване на Москва ерозира с всеки ден ЕС и ако не бяха солидните демокрации на САЩ, Великобритания а напоследък и Франция до сега Европа щеше да бъде разкъсана и вкарана мръвка по мръвка в мечешката руск
31
4
 
16
 
! Отговори
Аспарух преди 6 години
ХА,ХА,ХА. Ами първо да защитят гражданите си от нашествениците мигранти!
30
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
23 - Нали не мислиш, че има 259 милиона души в САщ, който ти желаят злото и трябва да бъдат закрити ? Последния път, когато голяма страна се беше развилняла така, завладяха цяла Европа и ако не бяха милионите жертви и тежката опозиция, сигурно щяха да завладеят и света, ама намеренията им бяха далеч от благородни
29
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото ЕС не е военне съюз и ползите от военни действия са много малко, и то само за определени и членове. По време на Либийската крзиа, Франция си беше подготвила корабите и ако беше оставена, съм сифуююгурен, ще вече щеше да има задължителен френски в сирийските училища.
28
1
 
18
 
! Отговори
хм преди 6 години
Нас като ни управлява Брюксел ,но никой от нас не е гласувал за този или онзи наш представител.Ние нямаме право на глас там или имаме -но на хартия.Някакви хора ,някои от които за първи път чуваме ,след като вече са избрани ,ни натрапват вече взети решения ,без нашето съгласие.Или се оказва ,че хора като Бареков,изплюти от БГ,вече са наши представители.Брюксел очевидно е в служба на американски корпоративни и банкови интереси и нека някой ме убеди ,че чиновниците там не са корумпирани
27
21
 
4
 
! Отговори
АЗЗЗЗ преди 6 години
И все пак Тръмп успя да бръкне на Путин с пръст в Г.З.!