Операцията в Сирия доказва: ЕС не може да води война!

Брюксел не е в състояние да приема еднозначни решения
15 апр 2018 12:15,
85
Операцията в Сирия доказва: ЕС не може да води война!
Снимка: архив Reuters

Ракетните удари на САЩ, Франция и Великобритания по цели в Сирия показаха за пореден път неспособността на Европейския съюз да води каквито и да било военни действия. Брюксел не е в състояние да приема еднозначни решения, каквито трябва да бъдат взимани във военните конфликти, пише Улрих Ладурнер в авторска статия за германския национален ежедневник Die Zeit, като подчертава, че расколът между държавите от Общността по въпроса за отношенията с Русия оказва роля за това.

Още по темата

Когато стане въпроса за война, ЕС веднага се оттегля от играта – така стана през 2003 г. в Ирак, през 2011 г. в Либия, и през 2018 г., когато САЩ, Франция и Великобритания нанесоха ракетни удари срещу Сирия. Проблемът се крие в това, че въоръжените конфликти изискват еднозначни решения, пояснява германският журналист, пише "Фокус".


Да бомбардираме ли или не? Да изпратим или не войници?“ – при подобни въпроси няма пространство за маневриране, а за ЕС то е жизнено необходимо. Едва ли по друг начин целостта на 28-членната организация би могла да бъде запазена. Ето защо ЕС не е създаден за недвусмислеността на войната, обяснява авторът.

Същевременно обаче Ладурнер е категоричен, че това трябва да се промени. В съседни на Европа региони има войни и Брюксел е длъжен да укрепи отбранителните си способности, ако не иска всичко да свърши зле. При това става въпрос не за военна мощ, а за способност на Общността да отстоява и прокарва своите интереси на международната сцена.

Авторът подчертава, че с тази позиция са съгласни всички страни от Общността. Ако в последните месеци се забелязва прогрес в конкретна област, то това е в сферата на укрепването на отбраната. Всичко обаче все още се намира в начален етап, а ЕС се нуждае от дългосрочна стратегия – включително за Близкия изток. За такава обаче са необходими средства, а също и единство.

Защо обаче тя е важна? Защото САЩ са загубили своето влияние в Близкия изток, а основна сила в региона е Русия. Оттук следва, че Брюксел трябва да изработи и стратегия за отношенията с Кремъл, каквато в момента няма, констатира Ладурнер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
5
 
! Отговори
богомил преди 6 години
ДО 23 : Чул те ГОСПОД !
25
7
 
7
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Така ще е докато ЕС не стане СЕЩ - "Съединени Европейски Щати"! Да има Щатско-управление, защитаващо народите на целия ЕС!
24
3
 
17
 
! Отговори
димо преди 6 години
Франция изобщо не е взела участие в зарята , цирка си беше американо-саксонски , хич да не мешат ЕС в тяхната лудост !
23
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един природен катаклизъм и САЩ изчезват - всички разпалени войни постепенно стихват, потока от емигранти към Европа спира, милиони хора по света са спасени от бомбардировки. Най-добрия възможен сценарии
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само че не може целият съюз да води война с/у някого, ами и държавите вътре в него воюват помежду си (е, ужким само в миналото).
21
25
 
7
 
! Отговори
убеждавам се преди 6 години
за пореден път ,че сме загубени ,ако ги няма САЩ , Великобритания и Франция ! Само те са единствените ,които биха се вдигнали на война да защитават демокрацията както в Европа ,така и в света ! Само те са единствените ,които биха водили война с руските агресори ! Язък за германците ,такава славна във военно отношение нация , уплаши се да участва в наказателната атака срещу сирийския режим !
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още не са се разбрали за плячката.
19
2
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
До Hafen die WahrheitВерно е, извънземен съм. Все още не съм в Земен !
18
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ЕС не му е нужно да води война, а да се откачи от зависимостта си от САЩ и да работи в свой интерес както със САЩ, така и с Русия и с Китай. Не е невъзможно, но липсват качествени политици.
17
5
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
ЕС друго освем мигранти които да изнасилват жените да грабят и живеят на гърба на европейският данъкоплатец нищо друго не умеят да правят. И колосални дългове също умеят добре да правят.
16
16
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До РУСКИЙ ОКУПАНТ,То пък какво ли може ЕС ?Ти извънземен ли си, къф си? Русия какво може, освен да плаши с война? ЕС е най-силният съюз и икономическо обединение! Заслужава ли си заради имперските амбиции на двама изкукуригали папагала да си нарушат и лишат от високият стандарт който имат!?Щом питаш (риторично) - То пък какво ли може ЕС- е ясно, че и ти си се накълвал с руска пропаганда.
15
1
 
10
 
! Отговори
кубанская столица преди 6 години
В т.н. ЕС няма цензура! Защото моите комментари са уничтожени?
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, защото има доста страни от източна Европа (бивши членки на СИВ, включ. България ), които са в много добри отношения с Русия и никога няма да искат да си развалят отношенията с нея. Когато един съюз е толкова разединен, не може да просъществува дълго и да бъде успешен!Великобритания не беше съгласна да се подчинява на решенията на ЕС, т.е на бездействията му и затова излезе. Бежанците бяха само предтекст. USA винаги са разчитали на подкрепа от UK и да, американците бяха в основата на Брекзит!А Франция се показа като най - проамериканската страна от ЕС и най - лоялна на Великобритания.
13
13
 
7
 
! Отговори
меките китки преди 6 години
от ЕС трябва да излязат от НАТО ! В НАТО да останат само държави ,които са готови с военни действия да защитават демокрацията !
12
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В същност и ние имаме много голяма вина за тази ситуация. Както се вижда ние въпреки, че сме в ЕС ни влече Русия. Не случайно те ни смятат за своя троянски кон.Решението е очевидно - България вън от ЕС и обратно в орбитата на Русия. То и в момента е така, но поне да стане официално. Ще са доволни българите. А такива като мен, ще се спасят поединично - през границата. Докато все още е възможно.
11
3
 
27
 
! Отговори
До руски окупант преди 6 години
ЕС може да произвежда автомобили и машини за производство. Може да донесе най високия стандарт на хората си ... и да затрие всичко това с война или ***...
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЮП го спряха от Козяк.
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой има сметка ЕС и РФ да са в лоши отношения?
8
8
 
15
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
То пък какво ли може ЕС ?
7
3
 
21
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 4Англия излезе по нареждане на САЩ а Швейцария по принцип не участва в никакви съюзи