Операцията в Сирия доказва: ЕС не може да води война!

Брюксел не е в състояние да приема еднозначни решения
15 апр 2018 12:15,
85
Операцията в Сирия доказва: ЕС не може да води война!
Снимка: архив Reuters

Ракетните удари на САЩ, Франция и Великобритания по цели в Сирия показаха за пореден път неспособността на Европейския съюз да води каквито и да било военни действия. Брюксел не е в състояние да приема еднозначни решения, каквито трябва да бъдат взимани във военните конфликти, пише Улрих Ладурнер в авторска статия за германския национален ежедневник Die Zeit, като подчертава, че расколът между държавите от Общността по въпроса за отношенията с Русия оказва роля за това.

Още по темата

Когато стане въпроса за война, ЕС веднага се оттегля от играта – така стана през 2003 г. в Ирак, през 2011 г. в Либия, и през 2018 г., когато САЩ, Франция и Великобритания нанесоха ракетни удари срещу Сирия. Проблемът се крие в това, че въоръжените конфликти изискват еднозначни решения, пояснява германският журналист, пише "Фокус".


Да бомбардираме ли или не? Да изпратим или не войници?“ – при подобни въпроси няма пространство за маневриране, а за ЕС то е жизнено необходимо. Едва ли по друг начин целостта на 28-членната организация би могла да бъде запазена. Ето защо ЕС не е създаден за недвусмислеността на войната, обяснява авторът.

Същевременно обаче Ладурнер е категоричен, че това трябва да се промени. В съседни на Европа региони има войни и Брюксел е длъжен да укрепи отбранителните си способности, ако не иска всичко да свърши зле. При това става въпрос не за военна мощ, а за способност на Общността да отстоява и прокарва своите интереси на международната сцена.

Авторът подчертава, че с тази позиция са съгласни всички страни от Общността. Ако в последните месеци се забелязва прогрес в конкретна област, то това е в сферата на укрепването на отбраната. Всичко обаче все още се намира в начален етап, а ЕС се нуждае от дългосрочна стратегия – включително за Близкия изток. За такава обаче са необходими средства, а също и единство.

Защо обаче тя е важна? Защото САЩ са загубили своето влияние в Близкия изток, а основна сила в региона е Русия. Оттук следва, че Брюксел трябва да изработи и стратегия за отношенията с Кремъл, каквато в момента няма, констатира Ладурнер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврослугите на ФАЩ не стига,че са със свалени *** и за най-елементарна военна операция,ама се навират непрекъснато между шамарите,за да си докарат някаква реална война на своя територия..или ФАЩ да им я натресе!И без това недоразумението ЕС вече се е превърнало в минно ислямистко поле и само чака малка искра,за да изчезне в небитието - не само като империя,но и като отделни държави и народи!!Ясно ли ни е на нас,евроовцете,на какво минно поле сме и като какви малоумия се държим?!
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека САЩ и Русия се дърлят. Двама се карат третият печели. А и няма по-опитен от правенето на война от ЕС. Да се надяват Европа да не започва война, че ще стане страшно.
64
0
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Заради това трябват 2 милиона обща професионална армия и общ военен бюджет, вместо да се налива в бездънни европейски хранилки.
63
0
 
1
 
! Отговори
Taliban преди 6 години
Eu izmamnici
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е слабоумен. По-добре да не води война, защото на слабоумен не се дава оръжие. Слабоумният ЕС разби Близкият Изток и Африка.
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изводът е, че ЕС ще сменя САЩ с Русия.
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се правят сравнения между несравними същности, съвсем естествено съжденията са неверни. Афганистан и Виетнам. Какви бяха заплахите за САЩ от Виетнам?Ако имаше нещо нередно от правна гледна точка при събитията в Унгария и Чехословакия, мислите ли , че Западът нямаше да се намеси? Позорно е това, което става в Сирия днес. Позорно е и мълчанието на обикновените хора. Поколението на 60. и 70. години беше качествено...
59
1
 
17
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
СС ,знаеш ли защо руснаците влязоха в Афганистан?Не е зле да почетеш малко предисторията на всяко събитие.Основната причина за инвазията е опита на САЩ да разположат радари за далечно разузнаване. и оттам да наблюдават военни обекти в Русия.
58
8
 
0
 
! Отговори
сс преди 6 години
до 59В Афганистан първо влязоха руснаците. Да си знаеш де. Както и в Чехословакия, Унгария и т.н.
57
16
 
1
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 6 години
За какво да воюва ЕС??!НАЛИ ВСИЧКИ ИСКАТ ДА ДОЙДАТ В НЕГО..?ЩО НЕ ИСКАТ У РУСИЯ, НАПРИМЕР??!ЩОТО ТЕ--НЕПРЕКЪСНАТО ВОЮВАТ С НЯКОГО.../за да се правят на велики/
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС не трябва да влиза във никаква война ,ако това е война на САЩ да си я водят както знаят но ЕС никога не трябва да влиза в тази война ,въпреки че Франция и Англия вече са там -ами да си гризат ноктите
55
0
 
27
 
! Отговори
Хи хи ! преди 6 години
Каква готовност за война ,бе брюкселски зелета прости! Вие не можете да спрете ордите с фесове и шалвари,които без да стрелят превзеха цяла Европа! Какво остава,ако ордите бяха дошли с оръжие! А този сценарий е възможен съвсем скоро,ако стоят жалките европейски чиновници и *** и си бъркат в носа по скъпи офиси в Брюксел. Удари с ракети "Томахоук" са нужни именно по тези канцеларии.
54
2
 
21
 
! Отговори
Ala-Bala преди 6 години
Добре. Стигат на 2 СВ. нека 3 СВ се води в Амерка! Няма да бъде като в Холивуд.
53
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците където са минали по дбре не е станало.Афганистан,Либия ,Ирак ,Сирия
52
0
 
25
 
! Отговори
Хипстър Многознайков преди 6 години
Българите не искат да водят войните на Израел.Същото се отнася и за тези на Русия,САЩ,Германия,Франция и т.н. нео-колонизатори,които драпат да ни яхат.Малко са ни вътрешните проблеми,остава и да пращаме пушечно месо за болните амбиции на тоя и оня.Баста!
51
0
 
9
 
! Отговори
граматика преди 6 години
Расколът не е раскол, а разкол, ограмотете се, драги журналистки
50
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС може само да яде ГМО-вна! Ние също се "възползвахме"... ...зорноволно....
49
27
 
1
 
! Отговори
Абе преди 6 години
Германците сякаш малко ги драха през 2-та световна, че сега взеха пак страната на Русия.
48
1
 
9
 
! Отговори
До 51 преди 6 години
Колко време отне на Германия да окупира Франция през ВСВ, за колко време беше превзета Полша през ВСВ. Мога наистина да призная като големи войни финландците.
47
2
 
25
 
! Отговори
Какво му е хубавото преди 6 години
И в България скоро ние българите ще станем малцинство и всеки българин ще трябва да храни с данъците си поне двама от сегашните малцинства.