ЕС няма да пожали сили за траен мир в Сирия

Осъжда се използването на глада като военно средство
16 апр 2018 20:57, Елка Василева
24
ЕС няма да пожали сили за траен мир в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Всяко трайно решение в Сирия изисква политически преход и запазването на целостта и суверенитета на страната. Постигането на траен мир е главната цел, за чието постигане ЕС няма да жали средства. Това се посочва в заключенията, приети на днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

За да има траен мир, необходимо е въздаването на правосъдие и постигането на национално помирение. ЕС отново призовава въпросът да бъде разгледан от Международния наказателен съд. ЕС призовава за незабавно прекратяване на огъня, се допълва в текста.

Още по темата

ЕС отчита, че конфликтът в Сирия навлезе в осмата година, белязан от широко разпространено насилие, ярки нарушения на международното право от всички участници, както и от употребата на химическо оръжие от режима и от "Ислямска държава" (ИД).

Сирийският режим носи основната отговорност за катастрофалната хуманитарна обстановка и за страданието на сирийския народ. Съветът на ЕС подкрепя всяко действие, насочено към предотвратяване на употребата на химическо оръжие.

Необходимо е да се използват възможностите за постигането на политическо решение, защото според ЕС военно решение е невъзможно.

Сирийският режим, подкрепян от Русия и Иран, увеличи употребата на военна мощ, без оглед на цивилните жертви. Незабавно трябва да бъде прекратено възпрепятстването на хуманитарния достъп до пострадалите, заявяват европейските външни министри.

Всички страни в сирийския конфликт трябва да се борят срещу ИД. Действията на Турция в Северозападна Сирия допълнително влошават обстановката. ЕС изразява дълбока загриженост от изкуствените промени в картата на сирийското население. ЕС няма да участва във възстановяването на райони в Сирия, засегнати от този подход, се посочва в заключенията.

В Сирия днес над 13 милиона души имат нужда от помощ, над шест милиона са напуснали домовете си, а три милиона са изтласкани в труднодостъпни области. ЕС осъжда използването на глада като военно средство. Защитата на обикновените хора е не само законово, но и морално задължение. Досега ЕС е осигурил 10,6 милиарда евро за Сирия, отбелязват министрите.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: есСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
СЛЕД КАТО преди 6 години
ИЗЯДОХА ПЕРДАХА ОТ 102 РАКЕТИ СВАЛЕНИ 72 ЩЕ СЕ СЕТЯТ да полагат огромни усиля за МИР!На наш език " да им увртът главите"
19
0
 
1
 
! Отговори
ПОВЕДЕНИЕТО преди 6 години
НА ЕС Е "ВЪХ УБИХТЪ" УБИВАШ НЯКОГО И ПОСЛЕ казваш СОРИ! КОЛКО МИЛО!
18
0
 
1
 
! Отговори
всички преди 6 години
дружно подкрепиха ударите над Сирия.Сега гузните им съвести се събудиха и започнаха да говорят за хуманност и мир!
17
0
 
1
 
! Отговори
ЕС преди 6 години
подкрепи бомбардировките над Сирия. Говорят за мир а подкрепят войната.ВОЙНА И МИР ЛИЦИМЕРИЕ В името на """ДЕМОКРАЦИЯТА"""
16
0
 
6
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Западът е наложил ембарго на Сирия пък говори за глад там. Какви върховни лицемери...
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Мили Боже.......докъде се докарахме!!! Амчи то аслъ си е за молитви, че и след 500 години, поне не сме се напълно затрили! Ако преди турците бяха дошли "еуроатлантиците", от българите сега да се намираше само по някой, в резерватите, за цвят!!!!!
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като бомбардират ли ?
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да не забравяме,че тези наглеци ни управляват!!!Ама сме го забравили и по тази причина даже не забелязваме в какви роби сме се превърнали!!!Да не забравяме!!!Ако въобще имаме мозък,рзум и пзмет!!!Бе-е-е!!!
12
0
 
19
 
! Отговори
:):) преди 6 години
европейските папагали не се спират с клишетата си, чак е плашещо ,сякаш някой ги е зомбирал, преди 89 поне беше сблъсък и съревнование на идеологии сега една дива омраза.
11
0
 
10
 
! Отговори
Holan преди 6 години
Francia sama ne moje da predstavliava eu. Francia ima drevni kolonizatorski interesi v Siria, kakto i v mnogo drugi darjavi. Uvolnenie na ooneto! Nikakva rabota ne varshat, a poluchavat ogromni zaplati.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори не чета като видя БТА.ЕС-нагли, агресивни и перверзни.П.П.Вчера гледах предаване за инките.Честно казано, мерси, на турците, защото през 15 век евроатлантиците са ликвидирали инките завинаги, нас поне още ни има.
9
0
 
13
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
От самото начало на гражданската война не разбрах откъде джихадистите се снабдиха с танкове и ракетни установки ,ползват интернет и много пари.
8
0
 
17
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
ЕС, кои бяха тия?
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чета този сайт, имам чувството, че живея в паралелна реалност. Бомбардиращите Сирия европейци нямало да пожалят сили да се запази мира там. Само на мен ли ми звучи от качено ?
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма наглост и лицемерие от еврочиновниците!!Подкрепят финансово и с оръжие терористите, наричат законното правителство "режим", мълчаливо подкрепят агресията на Франция(една от основните държави в ЕС)..............само на думи са за мир..........истинската им цел са евтини ресурси(нефт и газ)......знаем, че един основен коридор минава през Сирия!!!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС и ЕК, най-много да изпратят батальони с гейове, да задоволяват армията от главорези на ЦРУ......от съюзническа солидарност... ...в края на краищата, кой с каквото разполага..
4
1
 
20
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Като мята ракети, едва ли е за мир. Забелязал съм, че тия говорят едно, а вършат точно обратното. Ако е целенасочено - ок, но ако се дължи на умствени проблеми, никак не е добре.
3
0
 
22
 
! Отговори
театър преди 6 години
Глупости и прах в очите на хората а в същото време няколко Европейски страни имат в Сирия военни контингенти който се намират там незаконно и подкрепят терористите!!!
2
0
 
28
 
! Отговори
не син преди 6 години
Правилното заглавие е : " ЕС няма да пожали ракети за Сирия"
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мир с бомби............така казаха франсетата!!!