Евросъюзът подкрепи бомбардировките над Сирия

Русия не пуска експертите да проверят химическата зараза в Дума
16 апр 2018 21:12, Екип на Dnes.bg
20
Евросъюзът подкрепи бомбардировките над Сирия
Снимка: архив, Reuters

Европейските министри на външните работи подкрепиха ракетните удари на САЩ, Великобритания и Франция над позиции в Сирия през уикенда.

„Разбираме, че насочените американски, френски и британски въздушни удари,  извършени срещу обекти за химически оръжия в Сирия, са специфични мерки, предприети с единствената цел да предотвратят следващо използване на химически оръжия и химически субстанции като оръжие от режима в Сирия за убийството на собствения му народ“, се казва в декларация, приета от министрите днес в Люксембург. Позицията е подкрепена и от Международната организация за унищожаване на химическите оръжия.

Още по темата

Европейските министри подчертават, че Сирия, подкрепена от „съюзниците си Русия и Иран“, е засилила военните действия, без да се съобразява с цивилните жертви, които ги причиняват. Те заклеймяват нападенията срещу граждани, инфраструктура, училища и болници.

„ЕС заклеймява подкрепената от Русия офанзива на режима, причинила разрушения в Източна Гута и призовава въздушните удари да бъдат незабавно прекратени, особено в Идлиб и в Южна Сирия“, се казва още в приетата днес от външните министри на ЕС позиция.

Според тях турската операция в Северна Сирия допълнително е усложнила ситуацията и е довела до напускането на домовете им на хиляди хора, влошавайки хуманитарната ситуация. ЕС призовава Русия, Иран и Турция да гарантират прекратяването на враждебните действия, както и за вдигането на обсадите в различни части на Сирия.

Федерика Могерини, първият дипломат на ЕС, съобщи, че работи по обединяването на сирийската опозиция, така че тя да е в състояние да сформира делегация, ако преговорите за намиране на мирно решение под егидата на ООН бъдат възобновени в Женева.

„Категорично призоваваме особено Русия и Иран да използват влиянието си върху Дамаск за започването на сериозни и по същество дискусии под егидата на ООН в Женева“, каза Могерини.

ЕС и ООН ще домакинстват идната седмица в Брюксел конференция за Сирия, в която участие са потвърдили 70 делегации от цял свят, но предстои да стане ясно на какво ниво ще участват поддръжниците на режима на Башар Асад – Русия и Иран.

Междувременно агенция Франс прес, позовавайки се на британски източници, съобщи, че Дамаск и Москва не са разрешили на експерти на организацията срещу химическите оръжия да стигнат до Дума, където на 7 април беше извършена химическа атака, за да уточнят нейния произход.

Москва блокира приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН срещу употребата на химически оръжия, като се позовава на липсата на доказателства за извършителя на атаката.

По данни на ЕС 13,1 милиона сирийци се нуждаят от помощ и закрила, а 6,1 млн. са напуснали домовете си. Други 3 млн. се намират в обсадени и труднодостъпни зони.

Утре президентът на Франция Еманюел Макрон ще говори пред Европейския парламент в Страсбург, като се очаква да хвърли допълнителна светлина върху евентуално продължение на действията на съюзниците в Сирия.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС откога подкрепя агресори???
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, ЕС е една масонска организация!!!
14
3
 
5
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
Така ЕС доказва, че не е никаква велика сила, а гъ-зо-изтривалка на Чичо Сам!
13
3
 
7
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Хаосът в международните отнишения вече е настанал. Хегемоните бомбят непослушните и несъгласните за каквото си решат и скоро ще спрат дори да се оправдават - при това приканват Васалните държави дружно да оплюват потърпевшите. Единствено Русия и Китай за сега са недосегаеми, но тях ще се опитат да изолират. Това е Диктатурата на Новия Световен Ред!
12
2
 
4
 
! Отговори
7 преди 6 години
Преди беше ссср сега ес няма разлика седнали баби и дядовци и раздават провосъдие и знаят всичко
11
2
 
13
 
! Отговори
Защо преди 6 години
Защо не пишете, че в Атина са искали да премахнат статуята на Труман? Защо не пишете какво каза Роджър Уотърс за белите каски на концерта в Барселона в петък?
10
1
 
10
 
! Отговори
чудо преди 6 години
Интересно как точно преди да пристигнат инспекторите в Дума,ИД предприе нападение над града и сега в покрайнините му се водят битки.....
9
2
 
20
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 6 години
Откога страните на Европа са целият свят? Да не би някой от членовете на НАТО смее да изрази собствена позиция различна от тази на САЩ ?
8
2
 
11
 
! Отговори
от Путин преди 6 години
До кога ще льжат народ?
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като са бомбардирали химически лаборатории и складове за химическо оръжие, защо няма изтичане на бойни отровни вещества???? Или поне хлор. Или ракетите не са стигнали до целите, или са поразили празни сгради.
6
4
 
27
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Режимите на Тръмп, Мей и Макрон, атакуваха с ракети суверенна Сирия, като по този начин заявиха откритата си подкрепа за ислямска държава. Очаква се следващата постановка за хим атака от белите каски, когато сирийската армия започне да си връща Идлиб и главорезите се откажат отново на тясно.
5
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2 3 4 Боже колко си зле
4
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цял свят лъже , само Русия казва истината .Хей да му се не види .
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еврогейците ще бомбардират ли тия дето 20 години хранят българина с отпадни продукти в лъскаве опаковки и жертвите са много повече от измислената химическа атакавсички са обесване с кракат надолуами да се бяха загрижили за българина то май сирийците са им по-мили
2
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙ не ги пуска бе???????????????????? Знаете ли, вашите лъжи вече ще докарат хората до там, че скоро ще почнем да ви гоним с камъни от България!!!!!!!! Да си ходите там, при бръкселските зелки - лъжливи, гадни, злобни и отмъстителни! Ама скоро и оттам ще ви изгонят, а до краварията няма как да се доберете!
1
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Румкат дондуковското паве не го осъзнава това !!!