Макрон предлага нови европейски данъци

"Ако се откажем от европейската демокрация, ще сбъркаме"
17 апр 2018 14:00, Екип на Dnes.bg
37
Макрон предлага нови европейски данъци
Еманюел Макрон. Снимка: Reuters

Френският президент Еманюел Макрон предложи нови европейски данъци, които да гарантират независимостта на ЕС. В реч пред Европейския парламент в Страсбург, посветена на бъдещето на Европа, Макрон заяви, че Франция ще подкрепи облагането на интернет бизнеса, както и въвеждането на плосък данък върху СО2 в ЕС и налог, с който ще се събира от замърсители извън Общността.

Според Макрон новите данъци ще позволят запазването и увеличаването на европейския бюджет след напускането на Великобритания, като така ще гарантират оцеляването на Съюза. Той потвърди, че Париж ще увеличи вноската си към общата хазна и ще подкрепи новите данъци, само три седмици преди очакваното предложение от Еврокомисията за нов дългосрочен бюджет на ЕС от 27 страни.

Френският президент говори за нуждата ЕС да защити своя суверенитет в пет области: сигурност, енергетика, цифров пазар, икономика и храни. Макрон се застъпи за отблокиране на реформите на миграционната политика на ЕС и на Еврозоната и настоя Съюзът да се снабди с модерно законодателство, закрилящо авторските права на творците. Енергийните данъци за външни и вътрешни замърсители ще бъдат начин за увеличаване на ролята на Европа за запазване на климата след обявеното от американския президент Доналд Тръмп оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение.

Макрон посочи Съединените щати като “съюзник, с когото имаме много общо”, но и като страна, която отрича многостранния подход, промените в климата и свободната търговия.

Другата държава, изрично назована от него, беше Русия в контекста на необходимостта ЕС да бъде единен спрямо рисковете за сигурността му, произтичащи от нея.

Пред евродепутатите Макрон настоя за преодоляване на различията между Севера и Юга, старите и нови членки, както и между големите и малките държави. Той разви тезата си, че запазването на европейския демократичен модел е най-добрият шанс за оцеляването на ЕС, който трябва да се противопостави на изкушенията, водещи го към авторитаризъм и национализъм. Според Еманюел Макрон либералната демокрация е единствената възможност за съществуване на ЕС заедно с водещите й ценности като респект към малцинствата и личната свобода и закрила правата на жените.

Страстта към свободата, привързаността към различията, опазването на климата, човешкото здраве и закрилата на частния живот, са ценностите, около които трябва да се обедини Европа, смята френският президент.

Той призова гражданите да се включат в дебата за това как да изглежда Европа и настоя политиците да бъдат честни към гражданите.

“Хората не се нуждаят от лекции и образование, а от нов европейски проект, който да отговаря на ежедневните им нужди”, заяви Макрон.

Френският държавен глава каза, че ЕС не може да продължава както досега, а националните правителства да продължават да винят за всички грешки и провали Брюксел. Според визията на Макрон Европа трябва да се върне към изворите на демокрацията и да обърне гръб на национализма, за да оцелее.
 


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
АТИЛА преди 1 година
Да ви пикая на съюза и на НАТО
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според вас Макрон нормален човек ли е след като има такава съпруга !!!
32
0
 
9
 
! Отговори
alkohol4o преди 1 година
Не може ти сам да решаваш кое добро и кое е лошо за ЕС.!!!За какъв Европейски суверенитет говориш след като Франция взе участие в нападението и бомбадиривките над Суверентна държава като Сирия без доказателства за използването на химични вещества!!!Типична Американска подлога работеш не за ЕС а за Американските интереси!!!Говориш за тоталиризъм а именно ти си точно такъв!
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макарона иска да ни каже, че източноевропейците ще видим добър стандарт през крив макарон!!!!
30
2
 
17
 
! Отговори
Баболизец Храбър преди 1 година
Новите данъци отиват за мигрантите. Ислямизацията на Европа продължава.
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали е глупав, но много ми прилича на такъв.
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си каже Макарона директно от кого е зависим ЕС!!!
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека първо Макарона направи БГ-заплати като френските, че да видим малко от тая евросолидарност..................после да говори за нови данъци!
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този направо изглежда са му прелели от мозъка на Тръмп, ако има такъв.
25
1
 
13
 
! Отговори
Григорий Распутин преди 1 година
-Къде отиват данъчните след смъртта си?
-Никъде.Никъде не ги искат.
Данъчната система в България-дори и безработен,пак си изработен.
24
0
 
26
 
! Отговори
Ограбване продължава преди 1 година
Всичките "реформи" - без изключение - за сметка на най- бедните!
23
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде да си предлагаш новите данъци във Франция. Не си шеф на съюза, а и не всички разполагаме с голям финансов ресурс, че да ви задоволяваме "демократичните" прищевки.
22
0
 
24
 
! Отговори
ДОКОГА?!?! преди 1 година
Глупости, глупости , ама утре ще ни го ни нахендрят големия му "макарон" и пак ще е късно защото сме били в ЕС и НАТО и така трябвало.
В този живот така ...в другия онака, тъй че ще плащаме и дупе да ни е яко от изчачени политици-дядовци и баби ... ама ние си ги избираме ....остава ни само мрънкането....ДОКОГА????!!!!
21
22
 
1
 
! Отговори
Ме преди 1 година
Съединени европейски щати, това е необходимо за да има голям вътрешен пазар. Без него, нашите продукти и фирми никога няма да могат да укрепнат достатъчно за да се конкурират със задокеанските ни съседи.
Съд и прокуратура ще са много по-трудни за компроментиране даже и от големите риби. Това, ако се осъществи ще е несравнимо по-добре.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макрон предлага данъци върху Гугъл и Фейсбук.
19
28
 
6
 
! Отговори
mda преди 1 година
Започвам да го харесвам все повече. Самия факт че промитите "про УСА" и "про Руса" мозъци не го харесват означава че гледа в правилната посока.
18
0
 
23
 
! Отговори
?? преди 1 година
Какво може да му хрумне на едим Макарон?
17
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започвам да съмнявам дали този е нормален. Толкова глупости накуп едва ли някой би изприказвал.
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остава да ни вдигнат и данъците и ще цъфнем, че и сега ни гледат накриво, че са ни много ниски.
15
0
 
32
 
! Отговори
да бе преди 1 година
Макрон иска да го играе макро, но си е едно малко микро.