Мерки за сигурност: ЕС иска отпечатъците ви до 2 години

Забраняват свободната продажба на сярна киселина и на амониев нитрат
17 апр 2018 20:28, Екип на Dnes.bg
42
Мерки за сигурност: ЕС иска отпечатъците ви до 2 години
Снимка: Reuters

Европейската комисия обяви планове за въвеждане на задължителни биометрични лични карти до две години във всички държави от ЕС.

Мярката е част от действията за превенция срещу тероризъм и според Брюксел ще направи невъзможно и безсмислено за терористите да подправят документи, за да пресичат европейските граници.

Според приети днес планове личните карти, които не са машинно четими трябва да бъдат заменени с биометрични най-късно до 2020 г., а тези, които са такива с по-съвременни – до 5 години.

По данни на Еврокомисията 80 млн европейци, включително от българите, не притежават биометрични карти за самоличност, а във Великобритания дори обикновените карти не са задължителни. По данни на Европейската гранична и брегова охрана личните карти от Гърция, Франция и Италия са сред най-често подправяните в ЕС. 

Освен личните карти, реформата ще засегне и картите за пребиваване на съпрузи на европейски граждани, които са от трети страни и нямат гражданство на държава от ЕС. Новите карти ще съдържат както пръстови отпечатъци, така и електронен чип, в който ще бъде записана и снимката на собственика.

Личните карти пак ще бъдат издавани от държавите, чиито граждани са собствениците им, но на цялата територия на ЕС те ще имат еднакво съдържание, включително машинно четими пръстови отпечатъци и снимка. Двата елемента вече са въведени в задграничните паспорти, издавани в ЕС, без които някои държави, сред които САЩ, Канада и Австралия, не допускат влизане.

Освен това ще бъде забранена продажбата на някои химически вещества, продавани в магазините, които могат да бъдат използвани за направата на самоделни бомби. Такива химикали са били използвани при взривовете в Мадрид, Брюксел и в Германия, при които камикадзета се самовзривиха, убивайки стотици невинни хора през последните години. Ще отпадне и регистрационният режим, при който определени химикали можеха да се купуват срещу представяне на лична карта.

ЕС ще добави към списъка за забрана за свободна продажба сярната киселина и амонивият нитрат. Първият е основна съставка за производство на експлозива TATP, а втората, която се използва основно за наторяване в земеделието и градинарството, също се използва за правене на домашни бомби. Брюксел ще разреши тора да се продава само на фермери, но извън магазинната мрежа.

Европейската комисия предлага и облекчаване на процедурата, при която прокурорите и съдиите могат да изискват доказателства за престъпления, извършени в друга държава или в няколко страни членки. Вместо да минават по линия на сътрудничеството като съдебни поръчки, при което се разчита на съответната държава да ги предостави, Брюксел предлага разследващите сами да могат да изискват електронни данни от компаниите, доставчици на интернет, както и финансова информация от съответните банки, в които се намират интересуващите ги сметки. 

Правоприлагащите органи ще имат достъп до националните регистри, в които се съхранява информация за наличните банкови сметки и ще могат сами да проверяват дали интересуващото ги лице разполага с авоари в една или друга държава от ЕС.


42
Още от Балкани
Македония и Албания препоръчани за членство в ЕС
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен
"Досега нито една мярка не е предотвратила терористичен акт."
---
Даже забраната на кривите краставици не можа! :)
30
1
 
9
 
! Отговори
Също и .. преди 5 дни
да забранят ножовете и вилиците!
Знаете ли колко много хора пострадват от битови инциденти!
За нас задължително трябва да забранят аятомобилите и ракията!
За немците вурстчетата а на французите да демонтират айфеловата кула-има много самоубийци!
абе общо-взето всчики трябва да седят само пред телевизора и да верват!
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
то това за нас няма да важи , до 2020 ние ще напуснем ЕС или той ще се разпадне до тогава
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Отива си малко по малко към чипосване. "1984" в някаква изрУдена форма. Пуста алчност, заради нея света стана едно колониално ла'но.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Усещам как в много клиники за козметична хирургия ще се появи доста оборотна услуга...
26
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
кво стана с правата и свободите бе
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Забравяте че при всеки тер. акт се подхвърляха по някоя лична карта или паспорт те винаги си ги носят със себе си или може би ги искат само за колекцията на чичи сам.
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Да вземат да забранят и колите, че с коли нападенията стават по-атрактивни. А и от коли загиналите са повече, отколкото от кланетата на ислямистите.
23
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Съвсем скоро и чип на врата не бързайте, така е при демокрацията.
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тез не са с всичкия си! Как ще забранят амониевия нитрат? И няма да има марули кат зелки, и зелки кат тикви?
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тоест свободно ако се шматкарявиш като турист из ЕС може да намерят твоите отпечатъци оставени случайно на някое местопрестъпление и да те окошарят за неопределен период от време.
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До ХА,ХААААААААААААААА

Бе брадчед, ти съвсем си изфирясал в репата. Ква Москва и кви комунисти те бият по кратуната ? Тук става въпрос за гражданите на ЕС.
19
21
 
7
 
! Отговори
ХА,ХААААААААААААААА преди 5 дни
НЕМА ЛАБАВО .....ЗА КОМУНЯГИТЕ И АЙДУЦИТЕ ОТ БКП!!!
ВСИЧКО ЩЕ Е ПОД КОНТРОЛ!!!
ТОЧНО ТОВА СЕ ИСКАШЕ ЗА ЕС!!!
ТОЧНО ТАКА ТРЯБВА!!!!!!!

ТАКА И ...ЩЕ СТАНЕ!
КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА ...чамодан .... вокзал.....Москва-ДИРЕКТ!
18
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Досега нито една мярка не е предотвратила терористичен акт.
17
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ами ако не им ги дам какво ? Ще ми забранят да съм жив ли ? Освен това както винаги ще вземат биометричните данни на всички мирни хора, а терористи и престъпници ще си кютат разбира се по безопасни за тях начини.
16
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
а бе когато ги приемахте на талази и всички казваха че са на 16г.и родени на 01.01 и се казват Мехмед от Сирия.а те по на 30 г.изпечени джихадисти не им търсехте отпечатъци..
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Треторазрядните чиновници в Ес- председатели, комисари, евро депутати все треторазрядни евро чиновници, но с високи заплати!

Тия по заповед на Сорос вкараха за половин година над 1 милион африканци, пакистанци, афганистанци, иракчани представяни като " бежанци от Сирия" без лични документи!
За какво са тия нови документи, като всеки чужденец може да влезе в ЕС като " сирийски бежанец или джендър по ИК" без лични документи!

Тия, Сорос, клана на Клинтън, Обама, Буш искат да следят европейците!
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А чипове с дистанционно умъртвяване кога?
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Че ние си изстудявахме напитките през лятото в кофа с амониева силитра и вода,бе!
12
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В Съветския съюз нямаше отпечатъци. Европейските режими нарушават човешки права и изнудват собствения си народ. Кой ще ни освободи?