Кристалина напира за еврото: Ще вдигне стандарта ни!

Несериозно било да сравняват България с Гърция
23 апр 2018 09:40,
188
Кристалина напира за еврото: Ще вдигне стандарта ни!
Снимка: Reuters

Желанието на България да се присъедини към еврозоната е оправдано и настроенията за това са позитивни, настоя главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Влизането в Еврозоната било необходимо условие за благоденствието на страната и за вдигането на жизнения стандарт.

Тя нарече притесненията на част от страните в еврозоната, че България може да се превърне във втора Гърция, "несериозни".

Георгиева допълни, че прогнозата за растеж и стабилността на икономиката ни изглеждат много добре.

По думите й плавното нарастване на лихвите е неизбежно до 1-2%.

"Един от основните проблеми, пред световната и българската икономика в момента е задлъжнялостта. Затова дори лекото покачване на лихвените проценти в глобален аспект, може да доведе до сериозни проблеми. За 10 години при ниски лихвени проценти много страни, много компании се нагълтаха с дълг дори малки повишения на лихвения процент могат да създадат големи проблеми", коментира тя пред БНТ.

Бившият ни еврокомисар посочи, че е изключително важно е да се влага в човешки ресурси и образование.

Според нея положителните тенденции са налице, но в същото време има три големи риска пред световната икономика.

На първо място - страх от търговска война, заради засилваща се опасност от протекционизъм. Задълбочаването на задлъжнялостта и най-вече на публичните дългове е втората област, която буди тревога.

"Държавните дългове растат с опасна скорост, в момента има огромен дълг в размер на 164 трилиона натрупан дълг, което е два пъти повече от брутния продукт на световната икономика включително", заяви Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
4
 
8
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Вице-премиерът и министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов, Симеон Дянков, направи всичко възможно да въведе Еврото в България, но олигарсите му го казаха в прав текст: "Т-ц-ц".
124
9
 
8
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас..
123
11
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
До АнонименДобре, `айде сега АНОНИМНИЯТ да обясни как, без да пита за разрешение, ЧЕРНА ГОРА ВЪВЕДЕ ЕВРОТО за национална валута и тази мини-държавичка още не е фалирала???
122
6
 
22
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да се вкара в т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е под 3%???Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките.
121
3
 
19
 
! Отговори
СРАМ преди 5 години
Тиии, колко си долна...осъзнаваш ли, или така те карат да говориш?
120
4
 
30
 
! Отговори
криста преди 5 години
Вече не искам Кристалинка и Калинка да мислят за стандарта ми.
119
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврото ще е последният пирон в ковчега на Бългерия
118
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
К.и.ф.л.о продажна, дебелия ти з.а.д.н.и.к не се наяде.Ще вдигнеш, ама дедовия.
117
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес показаха в чети етикета че стоките от ЕС за България са 40 % 50% 114 % по качество и цена . И с левове и с евро все същата Мара ще сме. Ако СЪВЕТСКИЯТ СЪЮЗ СИ ИМАШЕ СОБСТВЕНА ВАЛУТА В САТЕЛИТИТЕ СИ НЯМАШЕ ДА ПАДНЕ ОТ ВЕДНЪЖ .Това обаче не значи че нещата са вечни .Политиката на европейският съюз следва същите политики на голямото си братче СССР Налагане на автономна идеология по пол ,религия,сексуални влечения, расаНалагане на глобализъм и сата низиране на практичния патриотизъм чл енките са принудени да следват сляпо обща политика срещу страни конкуренти без доказателства
116
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
убавицо, ние да станем по бедни , с еврото! за твоят джоб няма проблем ,защото сме се погрижили да вземаш много ,ама много добра пара !
115
2
 
16
 
! Отговори
Пфу преди 5 години
Разбирам го като: Значи ако някоя държава се опъне на Световната банка и не си плаща дълга ще я разсипят. Или с фалит, или с война, откъсване на територии към други държави, крайна мярка - завземането й и изтриване от историята.Господарите на света - Ротшийлдови и другите 30 банкерски фамилии. А Тръмп, Путин, Меркел, Мей, Макрон и др нещо решават. Актьори, поставени на поста си, да си изиграят ролята пред света.
114
12
 
7
 
! Отговори
поздравления преди 5 години
Стандарта ще се повиши на онези българи които си мръднаха ***.Учиха, работиха, добиха опит. Останалите 80% ще гледат и ще подсмърчат.И така е правилно защото силна и просперираща държава се гради от онези които се учат и работят, а останалите социални висят като воденичен камък на врата на успяващите.БСП е със затихващи функции. Живот и здраве след едно две поколения ще я даваме за лош пример за назидание на мързеливите и некадърните.
113
3
 
21
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Тоя б.ок.л.у.к пак ли изригва с мъдрост ??? Както беше с " оправянето на демографския ни срив с помощта на бежанците ".
112
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мхм, приемаш еврото и ей така от нищото ставаш по-богат. Почват да те замерят с пачки, да ти вдигнат стандарта. И аз така си го представих.
111
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕВРО - САМО с референдум!!!И сега сме си много добре при фиксиран курс - "Борд"!Г-да и г-жи политиканти - Не пипайте лева!
110
1
 
21
 
! Отговори
прав си преди 5 години
До Глупости!Само дето не казва,кой ще плати този повишен стандарт!Щото аз не вярвам да го платят Сорос или Ротшилд!На тези 2% стандарта ще го платим всички ние,това е положението!Между другото,колко е умна не знам,но знам че е много продажна!
109
1
 
24
 
! Отговори
Ууууууу преди 5 години
Тази продажница пак ли изплува? Омразна,нагла и отблъскваща. Кой и е искал мнението.
108
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо ще литне тоя стандарт, като в Дубай ще стане- по улиците само ролс ройси и ламборгинита. От едната чешма ще тече мед, а от другата злато.
107
2
 
29
 
! Отговори
Глупости! преди 5 години
Може би ще се вдигне стандарта на 1-2% от българите... А останалите 98% ще гледаме и подсмърчаме.
106
1
 
29
 
! Отговори
не е така преди 5 години
Отново не ни питат, а говорят от името на България, т.е. от името на народа си.