Европа се заканва на измамите със стари коли

Всяка втора кола се продава с пренавит километраж
25 апр 2018 21:21, Екип на Dnes.bg
35
Европа се заканва на измамите със стари коли
Снимка: архив, Булфото

Транспортната комисия в Европейския парламент поиска днес да се сложи край на измамите със стари автомобили. Евродепутатите настояват за въвеждането на европейско законодателство, което да обезсмисли широко прилаганата практика за пренавиване на километражите на автомобилите.

Средно в ЕС всяка втора кола втора ръка се продава с нередовен километраж, но цифрата е много по-висока в Източна Европа, която е основният потребител на стари автомобили, камиони и автобуси. По някои данни в Полша, където се търгуват най-много коли от този тип, измамите са около 90 на сто.

Според евродепутатите проблемът има лесно решение, което вече работи успешно в Белгия и Холандия. Там освен различни технически данни всеки път, когато колата влезе в сервиз или преминава технически преглед, се събира информация и за изминатите километри. Тя се събира в национална база данни, която се контролира от властите. Така, когато собственикът реши да се раздели с автомобила си, купувачът може да получи извадка от данните на километража и да се убеди дали е имало външна намеса в неговите показатели. По този начин измамите са паднали до 0,24%, сочи проучване на пазара на стари коли в Европа.

Европарламентът настоява Еврокомисията, която единствена има право на законодателна инициатива в ЕС, да действа бързо, така че новата система за отчитане да може да бъде приета преди края на 2019 г.

Показанието на километража е вторият по важност фактор при купуване на кола на старо след цената и преди марката на автомобила, показва проучване на Европейската комисия. Всеки трети решава дали ще купи или не, водейки се от цифрите върху одометъра.

По данни на същото проучване в България годишно се внасят около 22 500 стари коли от други европейски държави. Процентът на измамите при препродажбата им варира между 20 и 80%.

Освен че искат да сложат край на измамите, инициаторите на резолюцията, която се подготвя за гласуване от Европарламента, смятат, че слагането на край на злоупотребите с километража ще намали и разходите на шофьорите на стари коли за тяхната поддръжка, защото те предварително ще са наясно какво купуват. Според тях разходите за въвеждането на новата система ще са незначителна част от парите, които сега се харчат за ремонти на "изкуствено подмладени" возила.

"Този вид измами са просто криминални и могат да застрашат живота на купувачите, както и да подложат на риск останалите участници в движението", каза люксембургският евродепутат Георг Бах, който е един от инициаторите за промяната.

Европарламентът е изготвил изследване по въпроса, от което става ясно, че около 6 на сто от катастрофите са пряко последствие от пренавити километражи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До смешкоТи ли ще им местиш воланите отляво?!? :o)
14
0
 
2
 
! Отговори
смешко преди 5 години
Предлагам да се обърне движението по модела на Великобритания и внос от там. Там една кола на около 5-10 годишна възраст е на 170-200к километра. Ще се улесним и подобрим автопарка, а й им цените са по ниски сравнено с вноса от Италия, Германия и Франция..
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да ви кажа аз защо се прави като бивш продавач на автомобили пък вие после си блъскайте главите , като дойде клиент за автомобил сложил 5 бона в джоба и си мисли че хванал господа за шлифера / изискванията към колата започват1 да е около 5 год2да е около 100 кл3 да е дизел и с всички екстри 4 и прочие и прочие ако искате кола на 50 хил км на 5 годин тия 5 хил лева дето сте си ги сложили в джоба си ги умножете по 3 и тогава претендирайте
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Заради пренавиването страда и бизнеса с нови автомобили!Ако клиента влезе в автокъща и види реалните километри от порядъка на 300-500 хиляди ще се замисли дали да купува на старо!!!"Аха и ще ходи да си купи нова...
11
3
 
9
 
! Отговори
Тон преди 5 години
*** просто иска да бъде лъган. По-добре се чувства в 15 годишната си кошница, когато километража показва 180.000.
10
0
 
13
 
! Отговори
у нас преди 5 години
а у нас всяка първа е с пипан километраж - всичките са около на 124800 км
9
4
 
6
 
! Отговори
бааа го преди 5 години
'' около 6 на сто от катастрофите са пряко последствие от пренавити километражи.''-Смяяяях,какво общо има километража със тъпоъгълното задкормилно устройство!?
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една кола внос от Италия(от там внасят най много) на възраст около 7-10 години е между около 200-400+хиляди километра(средно). Ако някой вярва, че кола на 10 години за 5 бона е на 120 хиляди е негов проблем.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради пренавиването страда и бизнеса с нови автомобили!Ако клиента влезе в автокъща и види реалните километри от порядъка на 300-500 хиляди ще се замисли дали да купува на старо!!!
6
1
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
ВЯРВАТЕ ЛИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ. ТА ТЕ СА ТЕХНИТЕ КОЛИ И Е МНОГО УДОБНО ДА СЕ ОСБОВОДЯТ ОТ ТРОШКИТЕ СИ И ДА ГИ ПРОДАДАТ НА ПРОСТИТЕ БЪЛГАРИ. ОТНОВО КАКТО ВИНАГИ НИ ЛЪЖАТ. КАКВО СТАНА С ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ НА ХРАНИТЕ. ДА НЕ БИ ДА НАПРАВИХА НЕЩО. ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЕ ТРОВИМ С *** ИМ.
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво да си правя старите коли.... Ретро музей ли трябва да отворя или да ви го натикам до сливиците..
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последното изречение е шок за минку, рушветчийстващия потомствен некадърник, орисан да събира двайсетуни в трънаците. За него сто процента от катастрофите са поради несъобразена скорост.
3
1
 
9
 
! Отговори
Бетера преди 5 години
Почти всички европеиски страни отдавна запиават километража нА годишен преглед й при обслужване в сервиз на камиони и коли на фактурата има километрите само че за журналистите това е новост. Как може да сте толкова зле информирани не пишете коментари и новини по теми които не разбирате смешни сте
2
2
 
8
 
! Отговори
Перник преди 5 години
Друго ще е да знам, че карам бангия на половин милиона км, вместо да живея с илюзия, че е на 180к реални, разбираш ли! И преди съм карал барутници, и занапред пак че е така!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то и тук, като идеш на ГТП, и ти записват данните от километража!