Виетнамците се завръщат! Наемат ги по морските ни курорти

За сервитьорки и камериерки има интерес и от узбеки и таджики
56
Виетнамците се завръщат! Наемат ги по морските ни курорти
Снимка: Булфото, архив

Кадровата криза, която от години е най-сериозният проблем на родните хотелиери, и това лято ще бъде туширана с масов внос на работници от чужбина. Освен украинци и молдовци, за първи път на нашето море ще работят и 30 виетнамци.

3-месечна заетост им осигурява Албена чрез директен договор с виетнамски Център за професионално обучение.

“Проектът е пилотен, наетите са предимно студенти, които ще работят като камериери. Ако покажат добри резултати, сътрудничеството ще продължи и за следващия сезон”, съобщи пред “Труд” Маргита Тодорова, търговски директор на “Албена” АД.

Още по темата
Според нея не е изключено във виетнамската група да има и мъже, защото противно на общата нагласа и представители на силния пол работят добре като камериери. За пример Тодорова даде група украинци, които миналото лято впечатлили мениджърите с усърдието си при почистването на хотелските стаи.

За виетнамците заплатите у нас вероятно са атрактивни, тъй като в родината им средните възнаграждения са едва 40 долара месечно. Въпреки това азиатските работници в Албена ще са единствените екзотични работници по Северното Черноморие това лято.

В останалите комплекси залагат главно на украинци и молдовци – за помощник-готвачи, готвачи, сервитьори, озеленители, бармани и камериери.

Част от чужденците са бесарабски българи, а към останалите няма изисквания да владеят нашия език и затова често се случва български туристи да са смаяни, че трябва да говорят на английски с персонала, признават хотелиери. По неофициални данни сезонните обекти край Варна ще наемат над 2000 чужденци, сред които ще има и беларуси.

Причината е, че подобно на нашенци, и украинците се преориентирали към Гърция и Кипър, където заплатите са доста по-високи от масово предлаганите за изпълнителски кадри у нас 600-700 лв.

В Албена, където очакват добър сезон с около 3-5% ръст на туристите, освен виетнамците, ще работят още близо 1200 чужденци и 800 българи от вътрешността на страната.

Интерес да работят по морето у нас проявяват студенти от Узбекистан и Таджикистан. Освен да спестят пари целта им е да добият опит в туризма. Това обясни хотелиерът и собственик на фирма за посредничество при подбор на кадри в туризма Гешо Любенов.

Основно по родното море работят украинци и молдовци, както и представители на Беларус и Русия. През миналата година близо 4000 са били наетите от държави извън ЕС в туризма, а през тази се очаква общият им брой да надхвърли 5 000 души. Повечето от тях работят като камериери и сервитьори на блок маса.

50 евро повече са склонни да плащат родните хотелиери на служители, които вече са се трудили у нас и през предходни лета, заради опита и полученото обучение за работа в родните курорти. Това обясни за “Труд” хотелиерът и собственик на компания за посредничество при набиране на кадри в туризма Гешо Любенов.

Средната заплата, която се дава на тези камериери, сервитьори, пикола и рецепционисти е 300 евро. Това е двойно повече, отколкото биха взели за същия труд в Украйна например.

Хотелиерите се задължават и да платят транспорта до България, застраховката, настаняването и храненето на тези служители. Част от собствениците им осигуряват и карти за мобилни телефони с интернет.

Тъй като не инвестират предварително в практиката си, много студенти предпочитат да дойдат да се обучават в тънкостите на туризма у нас вместо в Гърция, Турция или САЩ, обясни Любенов.

Работодателите вече имат на разположение и онлайн платформа, на която да разгледат биографиите на потенциалните си служители, снимките им, както и да получат информация дали имат предишен опит в сектора у нас или в чужбина.
През последните години се взеха редица мерки, които облекчиха процеса по наемане на персонал от страни извън ЕС. Престоят им за работа обаче е ограничен на 3 месеца за година. Опцията за удължаване му е сложна и тромава. Така, въпреки че законът го позволява, бизнесът не може да задържи персонала по-дълго или да го наеме и за лятото, и за зимата, обясни Любенов.
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече е постигнала споразумение с Азербайджан студенти от страната на Каспийско море да идват на практика във висококатегорийни хотели в родните курорти. Това съобщи съпредседателят и говорител на организацията Бранимир Миланов. Бизнесът предпочита българските служители, но е принуден да внася кадри отвън, обясни той и бе категоричен, че са нужни още облекчения относно работните визи. При изтичане на документа трябва да има опция той да бъде подновен у нас, обясни Миланов.

В Слънчев бряг хотелиери и ресторантьори вече кърпят кадрите за сезона. Сред наетите чужденци най-много са украинците и македонците. “Имам 20-22 души от Украйна и македонски студенти. Виждам, че и колегите предпочитат да наемат македонци, защото при тях почти няма езикова бариера”, обясни хотелиерът в курорта Веселин Налбантов. От миналата година при него работят и две тайландки като хостеси. Те са избрани да посрещат гостите, понеже са атрактивни. Родните хотелиери са недоволни, че 15-годишните у нас не могат да работят за разлика от тези в Словакия.”Кучето е заровено в социалното и в образователното министерство”, заключават собствениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
18
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Виетнамците се завръщат! след това бомбастично заглавие се оказва, че вече 38 коментираме наемането на 20 виетнамци в Албена! Днес вече се излагате с тези тенденциозни заглавия !
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас всичко е така объркано, защото след 10.11.89 в бизнеса се набутаха толкова лакоми, неграмотни, нагли, просто мутрагени, които не направиха стратегия за поне 20 години, а заработиха сезон за сезон. Естествено искаха печалба 200-300% и не им дремеше за наетите българи. Плащаха минимални заплати, което отвръщаваше работещите. Те не се връщаха никога повече. Лъгани много пъти, най-накрая заминаха по чужбина. Ако си мислят, че воетнамци или укри ще им вършат работа за дребни стинки, не са позна
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една полза ще има от виетнамците, бездомните кучета ще изчезнат. Те си ги кльопат сладко, сладко!
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те не се завръщат сами- завръща ги една русофилска фирма,да засили червеното влияние по морето!
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА да, той виетнамеца затова е дошъл за 40Л *** НА ДЕН защото във Виетнам е 40 ДОЛАРА НА ДЕН, ВИЦ НА ГОДИНАТА!!Или коментирайте нещо съществено да повлияем на Бацето,или не пишете глупости!
31
0
 
39
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Българите пак да изберат този политически елит, който ще вкарва работници от чужбина, НО няма да увеличи заплатите на своите избиратели.Всеки народ си заслужава управниците.Нарочно не плюя тази или онази партия, всичките са бок луци
30
0
 
23
 
! Отговори
Григорий Распутин преди 5 години
Тази новина не е много добра за бездомните кучета.
29
3
 
26
 
! Отговори
яя преди 5 години
Сега вкъщи ми работи един виетнамец, лепи плочки на терасата, та го питам дали във Виетнам вземат заплати от по 40 долара. Той казва: Да, толкова е дневната заплата.И ми се хили, че във Виетнам за един долар ако си купиш банани не можеш да ги отнесеш вкъщи, а тук не можеш да се наядеш с тях. Викам му що не си ходи вкъщи, а той, жена , деца, пък съм и на 50.
28
5
 
7
 
! Отговори
Кирил - незнаещ преди 5 години
За съжаление (или може би не) има сериозен проблем с липсата на кадри в България. Особено за временен, сезонен труд. Едно време, тази работа се вършеше от студентите, сега заради демографската ситуация и ниската раждаемост поктай 1997г, както и заради ниското ниво на образование спрямо средно европейското, млади хора няма. Втората опция е, да се наемат по-възрастни хора, но те имат различни очаквания и по-малка гъвкавост откъм работно място...
27
1
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 5 години
Така е с повечето чуждестранни работници които идват да работят лятото в България, независимо от коя държава са.
26
4
 
30
 
! Отговори
Знаещ преди 5 години
Сега ще ви кажа за какво става въпрос с наемането на чуждестранни работници от БГ работодатели.Първо средната раб. заплата във Виетнам е много над $40 и никой няма да дойде да работи като камериер за 300-350 евро.Повечето които идват са момичета на възраст 18-25 години. А познайте защо. Да работят като стриптизьорки и компани.онки. По документи ще са сервитьорки, готвачки, камериерки а всъщност ще предлагат сек.суа.лни услуги.
25
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 5 години
Ако примерно идвам от държава от третия свят или бягам от война или каквато и да е причина поради что да дойда да работя в Б-я при положение, че в Сърбия, Македония, Гърция ще вземам двойно или защо да не отида е Германия да вземам петорно? Ако съм Българин ясно имам някакъв сантимент семейство, роднини, жилище и т.н. Ако съм от която и да е друга държава каква е за мен разликата м/у Сърбия, Македония, Гърция, Германия, Франция и т.н освен заплатата. Еми ще отида там където дават най много.
24
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всеки работодател, наел чужеденец, трябва да му се удържат по 1000 лева на месец на всеки чужденец. За украинци - 2000.
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе то на европейските хотелиери им се виждат много да им плащат самолетните билети на филипинци и индонезийци и предпочитат хора от източна Европа че нашите паткани ли ще се бъркат да им плащат пътя от 7 000 км.
22
0
 
26
 
! Отговори
123 преди 5 години
Назначават хора които не са за тази работа, а са се хванали колкото да не е без хич. Не им дреме колкото изкарат. Никакъв професионализъм, никакво отношение към клиента то за такава заплата не може да се очаква друго. Започват се едни забавени поръчки, недоволни клиенти и т.н. Човешкият ресурс е най важният които притежават работодателите без да са инвестирали в него и 1 лв.
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак к омунистически тънки сметки ама няма да им стане работата заради скъпите самолетни билети най-много от Украйна да взимат че е евтино с автобуса
20
0
 
42
 
! Отговори
123 преди 5 години
Ееей, въртят сучат, чудят се каква магария да измислят само и само да не дадат заплати. И никой не си дава сметка, че ще изгонят и малкото останали туристи. Винаги съм се чудил как може да дадеш милиони за построяване на хотел, бар, ресторант, да купиш най скъпите пердета от Италия или скъпи френски прибори. Пари не жалиш искаш хотела или ресторанта да са най-хубавите в района и когато стане въпрос за заплати и персонал еми там някаква мин. заплата от узбеки и таджики.
19
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те робовладелците са готови и 5 хил евро за самолет на човек да дадат, само и само да не вдигнат заплатите.
18
1
 
50
 
! Отговори
Чочо преди 5 години
Само не мога да разбера защо постоянно се дъвче тезата, че има проблем с кадрите??? Проблем с кадри няма! Има проблем със заплащането!
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
'Справка: През Q3 на 2016 г. заплатите във Виетнам са 4845000 виетнамски донги на месец, което прави около 202 евро."