ЕК: От ваксините по-добро в медицината няма

Брюксел препоръча да се заемем сериозно с имунизациите
26 апр 2018 21:38, Екип на Dnes.bg
40
ЕК: От ваксините по-добро в медицината няма
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия реши да препоръча на правителствата на държавите членки от ЕС да се заемат сериозно с ваксинирането на децата и популяризиране на ползите от имунизациите сред възрастното население.

„Ваксините са едно от най-големите постижения на общественото здравеопазване. Благодарение на тях милиони хора избегнаха полиомиелита, дребната шарка и други заболявания“, заяви здравният еврокомисар Витянис Андрюкайтис.

Латвийският еврокомисар, който е хирург, каза, че за последните 60 г. ваксините са спасили повече детски животи от което и да е друго средство за медицинска намеса.

Въпреки това през последните години има спад в нивата на имунизациите, които доведоха до епидемии от морбили в Европа, взели живота на 57 деца до момента. През последната година са регистрирани близо 15 000 нови случаи, като 87% от болните не са били ваксинирани.

Андрюкайтис съобщи, че 40 000 възрастни хора в ЕС умират годишно от усложнения от сезонния грип, които биха могли да бъдат избегнати с имунизации.

„Това е неприемливо в икономически и медицински развити общества като европейското“, посочи комисарят.

Той заяви, че няма директни доказателства, че ваксините причиняват смърт и че имунизациите са обект на „полуистини и на фалшиви новини, които доведоха до разколебаване в науката и до липсата на информация за тежките последици от отказа на ваксинация“.

„Ваксините помагат и това е факт както въртенето на Земята около Слънцето“, каза Андрюкайтис.

Тъй като ЕС няма директни правомощия да наложи ваксините, той може само да препоръча на страните членки мерки и да ги стимулира с финансиране.

Еврокомисията смята, че ваксинацията срещу морбили в Европа трябва да покрие 95% от населението, за да се спре разпространението на инфекциозното заболяване, което трета година е сериозен проблем особено в Румъния и Италия.

Всяко правителство трябва да приеме национален имунизационен план и да проследява децата да получават всички нужни ваксини. Предлага се въвеждането на имунизационна карта, която пациентът да пренася със себе си във всяка европейска държава, в която живее, за да не пропуска важни ваксини, а всички медицински работници да преминат обучение, чрез което да се разсеят евентуалните им колебания да препоръчват имунизации на своите пациенти. Еврокомисията препоръчва на лекарските сдружения из Европа да се обединят в „Коалиция за ваксинациите“, чрез която да разпространяват достоверна информация за ползите от тях и да развенчават митовете, разпространявани от противниците на имунизациите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: есваксиниимунизация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 5 години
До ОбяснявамВсъщност се движат около общия център на тежестта, който е дълбоко в ядрото на Слънцето.
22
0
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Има ваксини и ваксини. Някой, които подготвят имунитета за борба със смъртоносни или силно увреждащи организма болести са полезни, но други са абсолютно ненужни - като ваксините за грипа примерно.Противогрипните ваксини са с много ниска ефективност заради бързата мутация на вирусите от тази група. Имуностимулантите, пълноценното хранене и хигиената са в пъти по-ефективни!И антибиотиците вируси не убиват, само бактерии, когато има съпътстващо заразяване поради отслабване на имунитета!
21
3
 
1
 
! Отговори
JJivanov Warning преди 5 години
Тн ваксинации се прочуват след като извънземни престъпници избиват с нарочно разпространявани чрез обемно проникващо облъчване пандемии още през 16 век..Ако огледате филм за създателя на ваксини през 50 години /има го в нета/ ще видите малки извънземни негодници снимани с генератори за невидимост на коланите около обсебения от тях учен..
20
2
 
7
 
! Отговори
JJIvanov Warning преди 5 години
АМАН от нагло корумпирани престъпници в Брюксел..Готови са за няколко милиона джобни да заразят цяла Европа с обемно модифицирани,обемно мутафицирани и обемно проникващо патогенизирани зарази..
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Д-р ОхНарича се "естествен подбор". Качествена селекция. Ако липавото не измира, лошите гени замърсяват генетично популацията.Разбира се, силни, интелигенти и здрави хора не са в интересите на системата. На системата и трябва слаб, глуповат и болнав ***. Зависим и подчинен.За това и религията е наложила моногамността. Иначе само най-успешните индивиди щяха да се размножават. А така куцо сакато болнаво - за всеки има средство за разплод. Количество за сметка на качеството.
18
5
 
3
 
! Отговори
Д-р Ох преди 5 години
До Анонимен 14Поздравления за имунната ви система. Явно е изключителна, щом никога не се ваксинирате, но повечето хора не са надарени с такива качества и се разболяват и умират от болести, които могат да избегнат или да прекарат леко и с по-малко странични ефекти
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба ми беше санитар, като деца няма "не искам". Това което знам от нея е че преди масовото използване на ваксини (50-те) си е било голям мор. Сега вече толкова вме свикнали че гледаме на тези работи като вреда.
16
8
 
9
 
! Отговори
Баси преди 5 години
Щом ви е виновна толкова медицината, че не си ваксинирате децата.Следващия път ако некой от вас развие пневмония, нека да се пробва да я лекува с чесън и ракия
15
9
 
10
 
! Отговори
Марияна Стефанова преди 5 години
До Анонимен-19 Мъжът ми е над 40 години но откакто се ваксинира просто няма жизнена енергия а мен ми се иска повече интимни ласки мъжът ми има пари работим заедно от много години в Алкала Испания но от тази пуста ваксина бял ден не видяхме а аз съм млада и не мога така...Не се ваксинирайте хора!
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мариянке преди да виниш ваксините че не си начесана провери мъжа си да не израсходва семето по чужди девойки или другата причиня не работиш и цялден висош в бг мама с другарките си по умствен багаж и не работиш а в същото време мъжът ти се чуди от къде да извади 2 лева да ви изхранва ,как да има сексуален апетит
13
8
 
7
 
! Отговори
Марияна Стефанова преди 5 години
До Владо-Ваксините са отрова моят мъж Владимир Николаев го ваксинираха миналата година с ваксина против туберколоза от 6 месеца на сам той няма никакво желание да правим любов и има постоянна отпадналост.
12
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не бяха ваксините и атибиотиците на 40 щяха да ни смятат за столетници.А тези дето се имат за много модерни а всъщност без грам мозък нека да не ваксинират децата си
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЪМНЯВАМ СЕ ! ДОКАТО НЕ ДОКАЖАТ НЕ ИМ ВЯРВАМ
10
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До No.1"Никога не съм бил ваксиниран за грип и всяка година съм единствения в офиса ни, който не се разболява. Другите обикновено са по 2-3 пъти годишно на антибиотик."Човек, разбираш ли какво става. Всички в офиса се еб*т един с други, само ти караш на ***. Тъжно, но факт.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз се ваксинирам с чесън и лщта домашна сливовица,,,,останалото е пропаганда и много много $$$$$$
8
5
 
22
 
! Отговори
Западнал преди 5 години
Бизнес да става. Пускаш вирусче, получаваш търсене!
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"той може само да препоръча на страните членки мерки и да ги стимулира с финансиране"Не е нужно да се говори повече. Всичко е за ПАРИ!
6
5
 
25
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
"ЕК: От ваксините по-добро в медицината няма"ако до се га се колебаех относно опасността на ваксините сега ,вече съм сигурен :)
5
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете ги бе, нека не се ваксинират!Това е хубаво. Ще се отвори повече жизнено пространство за нас, белите хора.
4
4
 
9
 
! Отговори
Обяснявам преди 5 години
"Ваксините помагат и това е факт както въртенето на Земята около Слънцето, каза Андрюкайтис."Всъщност, информацията на този човек е доста стара. От времето на Айнщайн знаем, че движението е относително. Както може да се каже, че Земята се движи спрямо Слънцето, така може да кажем и обратното - че Слънцето се движи около Земята. Едното не е по-правилно от другото.