Еврокомисар: България ще е следващият член на ерозоната

Методично и без бързане, призова Пиер Московиси
Обновена: 27 апр 2018 12:53 | 27 апр 2018 12:37, Бойчо Попов
31
Еврокомисар: България ще е следващият член на ерозоната
снимка: Ройтерс

 България ще стане 20-ият член на еврозоната, но не трябва да прибързва по време на процеса по присъединяване. Това заяви европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Той отправи коментарите си, след като вчера заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че една година е разумен период за приемането на страната ни в т. нар. „чакалня“ на единната валута – механизмът ERM II.

При пристигането си на срещата на европейските финансови министри в София Московиси заяви, че страната трябва да остане „хладнокръвна“ и да работи върху критериите за присъединяване.Hidden Field

„България ще е следващият член на ерозоната, в това няма съмнение“, заяви той, цитиран от агенция Ройтерс. По думите му това трябва да стане методично и без бързане, тъй като това може да приключи с присъединяване, което „не е перфектно“.

Московиси заяви също, че България трябва да положи усилия, за да изравни икономиката си с тези на богатите западни държави, наблягайки на това, че присъединяването към единната валута трябва да бъде „предимство, а не шок“.

В интервю за bTV по-рано днес той даде като пример Гърция, която според него може би се е присъединила „твърде бързо“.

Въпреки категоричната си позиция еврокомисарят обаче се отказа да се ангажира с конкретни срокове.

„България трябва да се присъедини силна и затова трябва време. Основното е конверегенцията – икономиката трябва да се сближи с европейските икономики, инвестициите трябва да са силни, хайде да не прибързваме”, каза еврокомисарят.

По отношение на това, че животът ще поскъпне при преминаването към еврото, той заяви, че подобни изказвания са „фалшива новина“.

Припомняме, че на събитие вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че в рамките на месец България ще получи пътна карта и ще проведе тихи преговори за евентуалното членство на България в еврозоната.

До месец се очаква страната ни да получи становище от ЕЦБ, от което ще стане ясно дали трябва управляващите да предприемат стъпки първо за приемането на България в банковия съюз и едва след това за влизане в ERM II, или директно ще кандидатстваме за „чакалнята“ на еврозоната.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЧе те ги дигат - само от началото на годината всичко е поскъпнало в магазините с близо 20 % - едно кисело мляко вече е над 1,10 лв. Наеми, битови сметки и т.н. не броя. Транспортът също се вдигна в провинциалните градове. В Търново например билетът от 0,70 ст. стана 1 лев и т.н.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали има демокрация?Направете референдум , народът да си каже тежката дума!!!Всичко останало е приказки за наивници!!!
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква ще е ползата за обикновените българи???Я кажете, лицемери и манипулатори!!!
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА,ДА ще стане МОЖЕ БИ през 2050 година....
24
1
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Хубаво си го написал.Ама пак ще е стане някаква българска работа.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БНБ трябва да разреши разплащания в евро на територията на България. Готови сме с приемането на еврото. Всеки си обменя еврото с резерва на БНБ и готово - приемаме еврото. Но номерът е ЕЦБ да даде евро за непокритите левове, а правителството да разполага с резерва в евро за собствени големи нужди.
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да покажат данни от статистиката от Германия и първите, приели еврото. Франция, Испания. Лъжат ни, за да може някой да вземе валутния резерв в евро на България.
21
2
 
16
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е под 3%???Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система ЛЕВ и ЕВРО.
20
3
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
"Тате обеща да ми купи колело, ама друг път..."
19
5
 
15
 
! Отговори
Комуняга преди 5 години
Бацета не се косете, докато ние сме на власт Шенген и еврозоната няма да бъдат дори мираж и баце добре го знае, а като отидете в чужбина ще ви гледат и третират като корумпирани ***. Споко, всичко е точно!
18
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не желаем поредното членство, другарю! Не си мислете, че ни правите услуга, напротив!
17
12
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Ами събирай си багажа и заминавай в Русия, рублата удари една стотинка. Там ще ти е много добре! Имаш и други опции разбира се...
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цачева честита ти рода чувам братя цачеви се издигат в драгана земи барем една охрана ги сложи да те запомнят с добро ми дано спрат да пият
15
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доооообре!Сега направете и референдум,да чуем волята на народа!Така е демократично.
14
9
 
2
 
! Отговори
аз преди 5 години
Ние отдавна сме в ерозоната!
13
9
 
18
 
! Отговори
Антисоциалист преди 5 години
Господа, четем казаното от еврокомисар: "По отношение на това, че животът ще поскъпне при преминаването към еврото, той заяви, че подобни изказвания са фалшива новина.Знаем друго.В страните приели еврото има рязко поскъпване.Корумпираният ЕС причини през 2009 г. световната финансова криза. Той съсипа икономиките на много страни.Той се стреми към имперска власт и налага вредни ни съглашения.Той организира бежанското нашествие в Европа.Това са истините,Г-нът комисарят фъфли евролъжи.
12
8
 
0
 
! Отговори
TOTI преди 5 години
MAI MNIM VSI4KI BELIA SVIATOGO O6TE 6TE SE NAVEJDAME PREDRAZNI EVRO POMIARI I PAK NIMA DA VIDIAT VSI4KI BELITE STRANI S LA4ENI OBYVKI .AMA SPOKO 2025-2050 MOI DA SE SLY4AT 4UDESA...ROBSTVOTO NE E SVAR6ILO ZA PREDATELITE I KRADCITE ????
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да приемем рублата-една истинска валута така рубладжиите ще са доволни а и Болен също!Само не знам хонорарите които им плащат за антибългарската пропаганда ще продължат ли да бъдат в долари и евро? Защото за рубли няма да работят!Защото България и без това няма да бъде приета нито в Шенген нито в Еврозоната с това правителство което толерира корупция и служи на олигарси мафиоти и рубладжии!
10
8
 
13
 
! Отговори
То6 преди 5 години
До ИСКАМЕ ЕВРО!КОЕ СЕ Е РЕШИЛО. УМНИКО, УСЕЩАШ ЛИ СЕ ВЪОБЩЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ??? НАЛИ ЗА ТОВА НАЙ-ВЕЧЕ ИДЕ РЕЧ. ДРУГОТО Е ПРИКАЗКИ И АЛАБАЛИЗМИ.
9
17
 
13
 
! Отговори
ИСКАМЕ ЕВРО! преди 5 години
Четете , бе хора, използвайте главите си за нещо полезно! Европейския пазар е най-големия и силен пазар в света и еврото няма да загине, както им се иска на някои руски ***. Беше криза с Гърция, криза с емигрантите- както виждате нещата се решават постепенно. Ако искаме да имаме силна банкова система и работеща икономика , трябва да се присъединим към еврозонта. Не повтаряйте като папагали каквото ви каже някой "умник" дето си няма понятие от икономика, а четете и мислете с главите си.