Империята отвръща! ЕС реже парите за източните лидери

Ще има условия, бюджетният натиск ще променя играта
27 апр 2018 21:14, Елка Василева
124
Империята отвръща! ЕС реже парите за източните лидери
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз ще въведе ново финансово оръжие следващата седмица, за да се опита да обуздае нелибералния национализъм, както го вижда Брюксел, надигащ се в източната част на блока и заплашващ демократичните му устои.

Голямата изборна победа на 8 април на унгарския лидер Виктор Орбан, когото ръководители на ЕС наричат "Виктатора", и битката за спасяване на независимостта на съдилищата в Полша бият сигнал за тревога за бъдещето на Съюза след излизането догодина на Великобритания, пише Ройтерс.

Европейската комисия на председателя Жан-Клод Юнкер, подкрепяна от Германия, Франция и другите богати платци в ЕС, ще обяви в сряда предложения като част от бюджета за 2021-2027 г., които ще обвържат финансирането, на което разчитат по-бедните източни страни, със зачитането на върховенството на закона, заявиха пред Ройтерс служители от ЕС.

"Ще има условия", каза високопоставен източник. Друг заяви, че бюджетният натиск ще "променя играта".

"Имаме лидери, които флиртуват с други ценности", каза трети, имайки предвид призива на Орбан за "нелиберална демокрация" и атаките му срещу политиката на отворени врати за бежанците, която според него е насърчавана от служителите на Брюксел с цел да бъде наложена на Унгария нова "империя". "Това е много по-голяма заплаха за Европа от Brexit."

Бюджетните подробности все още се уточняват и по тях ще се водят усилени преговори. Но нетните разходи на ЕС съставляват над 4 процента от държавните разходи на Полша и над 7 процента от тези на Унгария, а това е фактор за твърдата обществена подкрепа за членството в ЕС в двете бивши комунистически държави.

Предложенията предвиждат да може да се спира финансирането за страни, които не спазват договорните задължения за зачитане на върховенството на закона, като това да имат независими съдилища.

Комисията смята, че има набор от инструменти, с които да подреже крилата на своите критици. Целта на Юнкер според хора, запознати с неговите виждания, е да излекува разрива между Изтока и Запада, преди да се оттегли след 18 месеца и да завещае един Съюз, който се преобразува след загубата на една от Големите си три сили.

Това налага един много мек подход, който въобще не задоволява критиците на Орбан и доминиращия в Полша политик Ярослав Качински.

Служители на ЕС очакват следващия месец Полша да отстъпи достатъчно по реформите на своята съдебна система, за да не се налага Комисията да изпълни заплахата си и да се опита временно да отнеме правото й на глас в ЕС - компромис, който изпълнителният орган на ЕС смята, че бъде постигнат, защото Полша се страхува да не бъде наказана при формиране на бюджета на ЕС.

Напрежението с източните държави може също така да се намали, ако ЕС приеме твърди действия срещу нередовните мигранти чрез евентуален компромис за разпределяне на задачата за грижа за бежанците и усилия за справяне с оплакванията на бившите страни от съветския блок, че са третирани като граждани втора категория.

"Изток-Запад: Европа трябва да диша с двата си бели дроба. В противен случай нашият континент ще се бори за въздух", каза Юнкер през септември, когато представи политиките за остатъка от мандата си в "любовно писмо до Източна Европа", както го определи един сътрудник.

"Ще работим усилено, за да ги задържим прикачени към системата", каза друг. "С правилните моркови и тояги."

На комисията й предстои да премери сили с Орбан. Служители на ЕС очакват той да засили предизвикателствата към Брюксел, но казват, че правните санкции го принуждават да отстъпи от някои действия, и изразяват увереност, че могат да направят това отново.

Орбан отстъпи, след като загуби дела с Комисията в Съда на ЕС, включително за решение за отстраняване на висши съдии и за надзорен орган за поверителността на личния живот. Той също така прие решението на Съда на ЕС, с което бяха отхвърлени опитите му за отмяна на квотната политика на Съюза за прием на бежанци.

Комисията очаква да спечели дела, известни като процедури за нарушения, за да спре нови унгарски закони, насочени към ограничаване на финансирането от чужбина, особено от унгарско-американския финансист Джордж Сорос, на университет и либерални неправителствени организации.

Европейският парламент призовава Комисията да предприеме действия за временно отнемане на правото на глас на Унгария. Противници казват, че би трябвало да се направи повече за спиране на злоупотребата с финансиране на ЕС от фирми, близки до Орбан.

Унгарският евродепутат Бенедек Явор казва, че Комисията е "твърде мека", а ограниченията върху способността й да се намесва в националните политики означават, че системата е "изкуствено парализирана".

Страните трябва да покрият високи критерии, за да докажат, че са достатъчно демократични, за да се присъединят към ЕС, но членовете не са подложени на толкова критичен поглед, каза той.

Полша ще бъде петата по големина държава в ЕС след Brexit. Според служители на Комисията тя създава големи проблеми и нейният случай е показателен, ако става дума за това дали може да бъдат ограничавани нетолерантни лидери.

Но управляващата в Полша партия, ръководена от Качински, изглежда по-отзивчива. След като през декември ЕС започна предварителни действия за временно отнемане на правото на глас, Качински доведе нов министър-председател, който се ангажира по-активно с преговори с Брюксел за избягване на порицание.

Служители на ЕС казват, че следващия месец може да бъде постигната сделка, при която Варшава да смекчи законопроектите за назначаване на съдиите, преди да започнат преговорите за бюджета.

Брюксел може да не е напълно доволен, но евентуален компромис би изпратил сигнал до правителствата и би сложил край на един спор в ЕС. След като Орбан казва, че Унгария ще наложи вето върху наказанията за Полша, започването на процедури по член 7 във всеки случай би имало ограничен ефект.

Други източни правителства също така дискретно се опитват да убедят Варшава да отстъпи от противопоставянето. "Ние им казваме - "вижте, застрашавате и нашето бюджетно финансиране", каза висш дипломат от страна, която също е силно зависима от парите на ЕС.

Изправена пред сложната задача да определи кога избрани лидери вредят на демокрацията, Комисията се съсредоточава върху икономическата регулация и смята ходовете за предоставяне на влияние на правителствата над съдилищата за подкопаване на отворения вътрешен пазар на ЕС.

Атаките на Орбан срещу проектите на Сорос са обект на съдебни дела за нарушения, позоваващи се на свободата за движение на пари през границите или за започване на бизнес.

Съдът на ЕС също така изостря своите инструменти. Наскоро той постанови решение, осъвременяващо юриспруденцията на ЕС за съдебната независимост, и разглежда отказа на ирландски съдия да екстрадира заподозрян в Полша заради притеснения за справедлив процес там.

Има също така все по-голямо желание сред политическите ръководители на ЕС, особено сред правителствата на много други държави членки, да порицават своите колеги на масата на срещите на върха.

"Някога ние говорихме там за риба и финанси. Сега говорим за основни ценности", каза служител на ЕС. 

/БТА/
 


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поредната безсмислена истерия. Много шум за нищо. Нали всички сме наясно, че не ЕК е тази, която определя какъв ще е бюджета, кой ще го получава и за кого ще се спират фондове. Тези решения се взимат от ЕП и ВСИЧКИ държави единодушно. Нито Полша, нито Унгария ще се съгласят така елементарно да им извиват ръцете.
89
0
 
1
 
! Отговори
Victimized преди 11 месеца
Значи равносметката е следната. Бюрократите в Брюксел нямат нищо против хората на държава член на съюза да измират с невероятни скорости, да ги крадат, да ги лъжат, да ги мачкат престъпници и работодатели, стига лидерите им да са съгласни да тръбят навсякъде за европейската идея, и да скачат както Бочко скача да лобира за ЕС и НАТО на западните Балкани, от позицията на лидер на Българите. Един вид ние им казваме, много е хубаво, не го мислете, заробвайте се и вие.
Не мога да повярвам....
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пожелавам си и няколко други страни да намерят смелост и да напуснат ЕС заедно с UK. Например Полша, Унгария и България.
След това хубаво ще бъде националисти да спечелят изборите във Германия, Франция, Испания и Италия. Другото ще си дойде от самосебе си.
87
1
 
2
 
! Отговори
джо преди 11 месеца
Древна Македонска поговорка:
" Или ке ми дадеш, или ке те е.....!!!"
86
3
 
5
 
! Отговори
нищо ново преди 11 месеца
Тоягата и моркова-това е всичко!Всеки сам да решава!Чист неоколониализъм,и на всичкото отгоре и демократически!!
85
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи от ЕС-то искат да ни кажат, че ако гласуваме за Бойко - ще има пари (а тези пари знаем къде отиват). Ако не гласуваме за Бойко - нема да има пари (пак знаем кой няма да се облажи и ще стои на сухо)!!!
Това е европейска демокрация!!!
А си кривнал от пътя, който са ти начертали, а са ти резнали кранчето.
Демокрация баце! Евродемокрация!?!
Тук идва резонния въпрос: Ние защо сме в ЕС? За да храним Бойко и мутрите в България ли? За народа пак няма нищо!!!
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Полша винаги е била с Англия. Брекзит, Ползит и така.
Те си имат причини, но нас това не ни засяга.
83
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Iceblast88

Нацизма и фашизма са едно от най-страшните варварски престъпления,извършани някога в човешката история!
Но си прав(а),че основите на доста актуални днес служби,бизнесмени или монополисти, химичната промишленост и др. са основани от нацисти.Това обаче не е повод за радост.Патриотизма и нацизма нямат нищо общо.
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ако е империя- пак добре, ами да не е като съветски съюз, че това дърво сме го яли и май натам отиваме
81
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Т.Е. - наказваме избора на Унгария да НЕ харесва ислямизирани "бежанци". Похвално за демокрацията!
80
6
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 11 месеца
До 63
Ако незнаеш Европейския Съюз е заплануван от Нацистка Германия още през 1943 когато осъзнават, че войната ще я загубят. Почти всички индивиди създали Европейския Съюз за бивши нацисти или работили с тях. Така, че доводът ти е нулев.
Колкото до това колко вреден е национализма за една държава - това да мислиш на първо място за своите граждани, за своя народ и своите деца ако е нещо лошо, то тогава на нас ни трябва най злия управник! А не като сегашните продажници!!!
79
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Южняците и ние на изток произвеждаме чушки и домати основно и колцентрове- това трябва да се промени и да се изнесе или индустрия и натам за да има устойчив ръст. Инак какъв е смисъла от България и Гърция? Какво сега можем да правим по- добре от немците? В какво да се специализираме- да сгъваме чаршафи по морето? Шефове- готвачи? Ако не правим електрокари, електроника и тежка химия плюс някакво поне машиностроене няма никакъв смисъл от "развитието" ни.
78
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нищо ново - и преди са спирали еврофондовете не заради колосалното им източване, а заради непослушанието на страните-членки. Това доказва истинското предназначение на еврофондовете - рушвет за управляващите.
77
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Евро демокрация - ако не вкарваш терористи и не си джендър, получаваш глоба.
76
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Току-що гледах видео защо Люпен не е победила на изборите.Защото от всички кадидати,единствено Люпен не е била от задкулисието на скритото световно правителство,което означава,че единствено такива хора могат да заемат управленски позиции.А после се чудим защо работят дори и срещу собствените си хора и срещу собствените си държави.
75
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи вместо да обърнат внимание на причините за нарастващия национализъм предпочитат да създават още причини...
74
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
След "Империята..." обаче следва "Завръщането на джедаите" в който източните джедаи ще сложат край на империята и злият император Меркелин заедно с нейния слуга Дарт Юнкер ще платят цената за тиранията която налагат над европейците :D
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бенедек Явор е някой комунистически юдей
72
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
КОГАТО ИЗТОЧНА ЕВРОПА ПОИСКА НЕЗАВИСИМОСТ И ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ЗАПАДНЯЦИ ВЗЕХА РЕШЕНИЕ НА ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ НА ИЗТОКА С ФИНАНСОВИ МЕХАНИЗМИ.
71
1
 
44
 
! Отговори
Никаквец преди 11 месеца
Голяма работа, че ЕС спирал парите. Сякаш стигат до обикновения човек. По- добре даже. Че политиците (крадците) много си напълниха гушите.