Търговската война ЕС – САЩ избухва до часове

Брюксел в очакване на туит от Тръмп: Търпеливи сме!
30 апр 2018 21:15, Екип на Dnes.bg
63
Търговската война ЕС – САЩ избухва до часове
Снимка: БТА

Търговската война между ЕС и Съединените щати ще избухне до часове, освен ако президентът Доналд Тръмп не я спре в последната секунда.

В полунощ изтича временното изключение, което САЩ дадоха на ЕС за новите американски тарифи за внос на стомана и алуминий, одобрени от Конгреса по искане на Белия дом.

Опитите на ЕС да си издейства постоянни изключения, дадени на Канада, Мексико и Австралия, не постигнаха успех и след визитите на френския президент Еманюел Макрон и на германския канцлер Ангела Меркел, които бяха миналата седмица поотделно във Вашингтон да убеждават Тръмп.

Днес еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом има насрочен телефонен разговор с американския секретар за търговията Уилбър Рос, който е последната надежда на Брюксел, с изключение на очаквания туит от Белия дом.

Очаква се след влизането в сила на новите вносни мита на 1 май, ЕС да излезе с ответни мерки, които вече бяха одобрени от европейските лидери през март. Те ще включват списък от емблематични американски стоки, които ще бъдат обложени допълнително в отговор на американските мита. Сред тях са уискито "Бърбън", дънките "Ливайс" и моторите "Харли Дейвидсън", както и американската червена боровинка и фъстъченото масло.

Германия, Франция и Великобритания са категорични, че американските търговски мерки са несправедливи и ЕС трябва да им отговори твърдо.

Говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "Комисията е търпелива, но подготвена". Служителите на търговския департамент са мобилизирани да работят на почивния 1 май, но ефективното въвеждане на европейския отговор ще отнеме време. Според Малмстрьом поне месец ще е нужно да се въведат новите тарифи към американския внос във всички държави членки.

Миналата седмица Брюксел започна да следи вноса на стомана и алуминий в Европа, който се очаква да залее континента след затварянето на американския пазар. Синдикатите се опасяват, че по-евтините метали ще доведат до масови фалити на производители и уволнения на работници. ЕС заплаши да внесе иск и пред Световната търговска организация срещу американските тарифи, който заплашва с колосални глоби САЩ.

Вестник "Файненшъл таймс" пише днес, че бюджетният излишък на Германия се превръща в политически проблем за цяла Европа, тъй като Тръмп е бесен на германските износители на автомобили и на отказа на Берлин да харчи повече за НАТО.

В статия, публикувана в италианския вестник "Ла стампа", се твърди, че " дългосрочната цел на Тръмп е да разруши ЕС, за да може той да договори от силна позиция двустранни споразумения за търговия с бившите членове на Съюза".

Смята се, че световна търговска война би намалила глобалния икономически растеж, който сега е под 4%  с 1-2 процента. Една от първите ѝ жертви ще е Европа, която изнася 3,5% от своя БВП. Търговска война от двете страни на Атлантика ще има сериозни последици, тъй като САЩ и ЕС представляват около една трета от световната търговия.

През март Тръмп предложи облагане с 25% на вноса на стомана и с 10% на алуминия след доклад на Търговския департамент, че сегашното състояние застрашава американските търговски интереси. В края на март американският президент обяви, че някои държави ще бъдат освободени, временно или постоянно от тях и че Вашингтон ще преговаря по отделно с интересуващи го страни за договаряне на индивидуални условия за търговия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
9
 
41
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
ДИВИЯ КАПИТАЛИЗЪМ ВЪВ ФАЩ Е ФАЛИРАЛ ОТДАВНА ! ТРЪМП СЕ ОПИТВА ДА ГО СПАСИ КАТО ПРЕЗ ГОЛЯМАТА ДЕПРЕСИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО С ВОЙНА. ПО ВРЕМЕ НА ГОЛЯМАТА ДЕПРЕСИЯ СЪЗДАДОХА НАЦИСТИТЕ И ХИТЛЕР, ВКАРАХА СВЕТЪТ ВЪВ ВОЙНА ЗА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ И ЗАПОЧНАТ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ НАНОВО. МАСОНИТЕ РЕСТАРТИРАХА ВСИЧКО ТАКА. СЕГА ОТНОВО СЪЩОТО. КАПИТАЛИЗМА Е НАЙ НЕЛОГИЧНИЯ ИЗМАМЕН, ПИРАМИДАЛЕН, ПО ЛОШ ОТ РОБСТВОТО СТРОЙ
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незнам,ам над 80 процентовият дебилен матрял,пак ще затяга колана ... Така ми се чини!
10
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС ДА АНУЛИРА БЕЗМИТНОТО СПОРАЗУМEНИЕ СЪС САЩ И ГОТОВО, ПРИКЛЮЧВАМЕ С ЦИРКОВЕТЕ И ХИТРИНИТЕ НА ТРЪМП :D
9
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ САЩ И ЕС БЕШЕ ГРЕШКА!!!ХИТРИЯ ТРЪМП ИЗОБЩО НЕ СПАЗВА СПОРАЗУМEНИЕТО НО ИСКА ЕС ДА ГО СПАЗВА :D
8
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЕТО Е ЛОШО ЗА САЩ И ЕВРОПА Е ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ.
7
1
 
58
 
! Отговори
Фейк преди 5 години
Ние добре че сме шматки, не ни засяга нищо защото нямаме производство.
6
1
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 5 години
Как пауки в банке.Кой разбрал-разбрал.
5
3
 
18
 
! Отговори
колюсапа преди 5 години
Тоз янки пак се сдуднал.
4
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки е прав за себе си. Германия е това благодарение на САЩ след ВСВ . Те са й възтановили икономиката и всипко. Второ Германия иска да има лидерска позиция в Европа , а не иска да плаща повече за военни, и НАТО , което е смешно. Ако утре избухне конфликт. ..пак ли ще молят САЩ да идват да помагат ???Начи или си играч или не си. За сега Германия излиза , че си гледа само нейния ***. Пуска си северен поток 2 , не плаща за Нато , не влага пари в нищо ...обаче иска да диктува.
3
2
 
53
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Как беше оная приказка .."Няма чест между крадци"
2
6
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Налагаха санкции на Путин години наред, а сега взаимно ще си избодат очите от алчност. Лицемерие висша степен.
1
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евролунатиците съвсем луднаха. Великобритания излиза от ЕС, САЩ удря ЕС.