Европа забранява пластмасовите сламки и вилици

Мярката е насочена срещу замърсяването на световния океан
Обновена: 2 май 2018 08:26 | 1 май 2018 12:45, Екип на Dnes.bg
37
Европа забранява пластмасовите сламки и вилици
Снимка: flickr

Европейската комисия подготвя ново законодателство, което ще доведе до забраната на пластмасовите сламки, прибори, тарелки и дори дръжките за балони.

Причината е желанието на Брюксел да увеличи приноса на Европа към запазването на световния океан и плажове, които са силно замърсени с пластмасови отпадъци.

Според проект на документа, публикуван от американската медия "Политико", Еврокомисията се е спряла на тарелките и сламките, тъй като за тях съществуват широко достъпни алтернативи, изработени от други материали.
Причината ЕС да се реши да подготви общо законодателство е, че ако то се въведе от едни държави, а от други - не, това ще наруши свободната конкуренция и ще изкриви общия европейски пазар, става ясно от проекта на директивата.

Документът предвижда въвеждането на глоби за нарушителите, допълнително етикетиране, предупреждаващо за вредата от използването им, както и въвеждането на отделна цена за ползването им, за да се насърчат потребителите да ги заменят с алтернативни.

В проекта за директива се иска забрана и на пластмасовите чашки, клечките за уши с пластмасова основа, опаковките на храни и мокрите кърпички.

Еврокомисията коментира, че пластмасови продукти, които имат достъпни алтернативи, трябва да бъдат лимитирани, за да се помогне за почистването на природата. По данни на Комисията 80-85% от изхвърляните по европейските плажове боклуци са пластмасови и половината от тях са за еднократна употреба.

Съветът на европейските производители на балони и празнични аксесоари обаче смята, че идеята не е добре обмислена и ще застраши здравето на децата, които ще трябва да връзват балоните си и евентуално да се оплетат във връвта, вместо да ги носят на пръчка, пише "Политико". Други производители на пластмасови изделия също са недоволни.

Ограничаването на пластмасовите изделия за еднократна употреба е част от лансираната в началото на годината от Европейската комисия Стратегия за пластмасите. Тя предвижда и рециклиране на 90 процента от пластмасовите бутилки. Като алтернативи се предвиждат възможността за въвеждане на система за връщане на пластмасовите бутилки срещу възнаграждение за купувачите или покриване на част от разходите за преработка от производителите им.

Друга идея е капачките на пластмасовите бутилки да бъдат само на резба, за да не се губят и да замърсяват допълнително, тъй като поради размерите си, са трудни за събиране.

Според стратегията за пластмасите ЕС трябва да намали полимерните опаковки наполовина до 2020 г, а до 2030 г - да ги замени изцяло с рециклируеми.

Очаква се проектът за забрана на сламките, пластмасовите прибори и дръжките за балони да бъде предложен от Европейската комисия в края на месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТУРАЛНИТЕ СОКЧЕТА ОТ ШЕПИТЕ ЛИ СИ ЩЕ ГИ ПИЯ :D
11
1
 
1
 
! Отговори
Жорж преди 5 години
А). 1000Б). 10000С). Три литра урина
10
3
 
3
 
! Отговори
Жорж преди 5 години
О неразумний ..... а знаете ли за един чифт дънки който е прилепнал на дебелите ви и разплути *** колко вода се изразходва ? Правилно ..... верният отговор е Б)
9
2
 
15
 
! Отговори
Мушморок преди 5 години
Кога свърши петрола ше се оправят нещата! Няма - петрол, няма пластмаса!
8
3
 
12
 
! Отговори
Дедо Пич преди 5 години
Ам чи то всичко е пласмаса - колите, мебелите, дрехи, текстил, завивки, техника, електроуреди .... абе всичко че даже и парите вече. Накъдето и да се обърнеш все пластмаса и спасението е само в събиране и рециклиране не в забраняване щото как да забраниш гореизброените неща!
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм работил в производства в България. За жалост няма алтернатива на пластмасата. Каква е тя ? Хартия ? Тези продукти от хартия са 10 пъти по-скъпи, а колко дървета ще се унищожат , за да заместят пластмасата ? Това по-скоро е удар по икономиката на по слабо развитите държави, където се правят тези неща. България трябва да е против ...иначе доста хора , ще отидат на улицата.
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6,като четеш само новости и россия24 няма как да знаеш какво е политико
5
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
крайно време е тази дяволия ес да се разпадне. така не се спасява океана, а се тормозят хората.
4
10
 
28
 
! Отговори
Един преди 5 години
Преливане от пусто в празно. Таа пластмаса, дето няма да се използва за вилици и сламки, ше се използва за нещо друго. Важното е да се лъже стадото, че тупaните в ЕС правят нещо важно.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...и харчим питейна вода на поразия
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конопа е решението - от амбалаж до лекарство!
1
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Строим социализъма. Амбалажна хартия, никаква тоалетна хартия за еднократна употреба, сламки за многократна. Връщаме стъклените спринцовки за многократна употреба.