Еврозоната се променя! България да участва в диалога за това

Икономистът Илия Лингорски пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 3 май 2018 12:24 | 2 май 2018 19:53, Екип на Bloomberg
18
Еврозоната се променя! България да участва в диалога за това
Снимка: Reuters

Системните проблеми и дисбаланси на архитектурата на еврозоната, известни от момента от създаването ѝ, бяха много силно проявени през последните години на криза. И именно сега е моментът, в който тази еврозона ще се промени. Това мнение изказа Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие, в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Ние трябва да участваме поне в диалога за решенията и начина, по който тя ще се променя".

Лингорски коментира, че когато целият дискурс бъде насочен към спекулации като "ако утре въведем еврото, какво ще стане", тогава ние пропускаме изключително ценното време в момента, което е за дискусия с какъв пакет от реформи, с какви ангажименти да преговаряме позицията си за присъединяване на българския лев към валутен механизъм ERM II.

Икономистът даде пример с Дания, която е член повече от 15 години на ERM II, и дори няма да въвежда никога еврото, защото с референдум това е било отхвърлено.

Според него терминът "чакалня на еврозоната" е неверен.

"Аз предпочитам да го наричам "подготвителния клас“. ERM II е механизъм на много интензивна подготовка. Той не е за чакане, нито е преддверие, в което просто така те посрещат с шампанско и после влизаш в балната зала. Този механизъм наистина гарантира и запечатва много амбициозна пътна карта от реформи, които ще трябва да преговаряме с институциите в Брюксел и Франкфурт както по отношение на банковия съюз, така и по отношение на макроикономическите ни дисбаланси, развитието на икономиката през следващите години, за да може тя да стигне едно задоволително ниво на кохерентност, на съзвучие с останалите в еврозоната".

Лингорски смята, че е много позитивно посланието, което Пиер Московиси отправи, защото е различно от това, което самият той отправи едва година по-рано.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Енчев / България преди 5 години
Става дума за Народа от Архипелага ЧАГОС, останал без Родина заради Мало-Британския колонизатор и подложен на ИЗГНАНИЕ до ден днешен.Народ без Родина, за който нито една прогресивна сила в Света (начело с мас-ООН-ите), не се застъпи ефективно, за да принуди и накаже Мало-Британския колонизатор, връщайки Родината и жизнените му права. Тази открадната територия е превърната в основен Милитаристичен плацдарм за Коран-опикани, петрол-геноцидни агресии срещу Човека. От тази база агресорът ся смърт на Балканите-Югославия, от там все още обстрелват незаконно и Афганистан, Либия, Сирия, Ливан,
11
6
 
3
 
! Отговори
До усещане преди 5 години
Кажи имената на хората. Защото преди беше "Всичко в името на човека и за благото начовека !", но се знаеше кой е човека Т Ж. Май имаше и един девиз "Сполука за България" когато фалираха банките. Червено гнида.
10
1
 
12
 
! Отговори
лев зона преди 5 години
Сърбия приема бг лева като втора валута и Македония също, а гърците изтеглиха евро от гръцките банки и се прехвърлиха в България.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврозоната е още един начин да ни изнудват и лъжат, както до днес с Шенген. Сигурно ще поискат да си затворим 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй. Да приватизираме всички държавни училища, да продадем всички лични жилища на големи корпорации, които по-добре да ги управляват. Още "реформи" може.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврозона се клати и ще се срути при още една криза както в 2009 г. Първа Германия ще избяга от еврото вместо да плаща пари за България или Гърция и да ги спасява. Търсят някой балък да плаща пенсии на гърците, защото Англия избяга.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По правилното е НИЕ НЕ СМЕ ГОТОВИ за Еврозоната
6
6
 
6
 
! Отговори
До 5 Усещане преди 5 години
И кои са тези "Хората", бе? Ти, приятеля ти от казармата и няколкото, дето не ги познаваш, но коментират масово тук?
5
8
 
17
 
! Отговори
Усещане преди 5 години
Имам чувството, че политиците решават срещу народа си.Хората 65% на референдум два пъти искат Белене, те не - 3 милиарда плащаме за съхранение на реакторите. Предишните за съхранение 70 хиляди $ на ден.Хората искат Южен Поток, политиците не!Хората не искат НАТО, политиците - не!Хората искат премахване на сградна инсталация - политиците не!Хората не искат лимите- политиците не!Хората не искат евро - политиците не!Хората искат сигурност и ефективни присъди - Те не.Хората не искат евро- не!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ние сме готови само да ни клатят и да ни дават нареждания , за нищо не ставаме с такива управници , няма да ги нарека за каквито ги мисля защото ще ми изтрият коментара
3
6
 
14
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До ПРОТИВ СЪМE, нали 45г. бяхме в СИВ и военен съюз с Русия, дай сега да искараме и едни 45г. с НАТО и ЕС. Тоест до 2050г., така ще сме квит.
2
3
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Винаги готови...винаги готови!Да се престроим!
1
14
 
14
 
! Отговори
ПРОТИВ СЪМ преди 5 години
Не искаме евро против против против против никакво евро левовете да си ни останат това е престъпление спрямо българите не сме готови за това категорично ПРОТИВ долу НАТО и Америка искам във военен съюз с РУСИЯ въпросът е затворен!!!