Сбогом, чашки и чинийки от пластмаса! Мокри кърпички, на вас също!

Европа подготвя директива, която да забрани и сламките и филтрите за цигари
2 май 2018 07:11,
53
Сбогом, чашки и чинийки от пластмаса! Мокри кърпички, на вас също!
Снимка: Reuters

Европа се готви да каже "сбогом" на чинийките, чашките, виличките и лъжичките от пластмаса. А също на мокрите кърпички, клечките за уши и филтрите за цигари.

Това става ясно от директива, която Европейската комисия подготвя. Ако влезе в сила, тя ще доведе до забраната на пластмасовите прибори, сламки, чинии, кутии за храна и балони с пластмасови дръжки.

Още по темата

Целта на предложението е Европа да увеличи своя принос към опазването на световния океан и плажовете, които са силно замърсени с пластмасови отпадъци, пише "24 часа", цитирайки "Политико".

Според изданието Еврокомисията се е спряла първо на пластмасовите чинии, прибори, сламки и дръжки за балони, тъй като за тях съществуват достъпни алтернативи. Специални мерки ще насърчават индустрията да ограничи производството на пластмасови продукти за еднократна употреба.

Идеята на Еврокомисията е да въведе и допълнителни етикети, които да дават информация на потребителите за алтернативни продукти, с които да заместят тези, които се изваждат от употреба. Заместващите варианти ще се подлагат на рециклиране, пише изданието.

В проекта се иска забрана и на пластмасовите чашки, клечките за уши, мокрите кърпички, филтрите за цигари и др. Ако директивата бъде одобрена, държавите ще имат срок от 6 години, за да ограничат значително употребата на пластмасови чинии, вилици и лъжици.

Очаква се проектодирективата да бъде предложена от ЕК за обсъждане до края на май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
4
 
! Отговори
Та, преди 5 години
С какво ще ги заместят? Ако простащината не е повсеместна и бластмасите прилежно се изхвърлят на определените места,няма да е ужасяващо мръсно. Виждам при...***..ти,които си изхвърлят остатъците от храна през прозорците на трамвая,други ги забождат по седалките,трети ги оставят под пейките на спирките/там,където все още не са разбити/,а други пък ги мятат наулицата.Еееее,кой е виновен? Абе,карай! Покрай сухото ,гори и суровото. Някои евродупетати,сериозно се престарават.
30
0
 
5
 
! Отговори
до 31. не си в час. преди 5 години
До Анонимен до 27Или си продавач, или си неграмотен, но и обиждаш, което не говори добре.Във филтъра на въпросната цигара няма царевично брашно, а има PLA- полиактид, което е вид пластмаса, а това, че е направено от цареица не го прави безобидно, защото е пластмаса приятел и изпуска карцерогенни вещества, но може по твоята логика да лапнеш ауспуха на един дизел и да дишаш, защото е зареден с био-дизел. Няма да спорим, но не бих пушил пластмасите на въпросната компания.
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27Ти бавно развиващ ли си бе :) Ква пластмаса те гони в новите цигари. Това е царевична смес, която при нагряването се твърдява. Пише го в информацията на цигарата. Кви глупости дрънкаш. Второ тези цигари са доста по-добри от традиционните може да се диви по филтъра , които не се оцветява .
28
3
 
0
 
! Отговори
Въй преди 5 години
Е най- накрая. Голяма грозотия е като пътувал и по каналите е пълно с торбички и шишета. Предимство е само, че всеки ден е коледа... дърветата все са украсени... Или поне тези жълти контейнери да не бяха само фективни щеше да е добре. Разбира се ако някоя фирма за производство на пластмаса е на някой политик,сигурно няма да влезе в сила такъв закон
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако директивата бъде одобрена, държавите ще имат срок от 6 години, за да ограничат значително употребата на пластмасови чинии, вилици и лъжици."Тоест - нищо няма да стане.Ако искат резултат - пълна забрана от 01,01,2019г. . Да включат и бутилките. Хем ще е и по-здравословно.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа предпочита всичко да се задръсти от пластмаса, отколкото да се лиши от удобството. Винаги са ти под ръка и може да ги хвърлиш където ти скимне, пък каквото ще да става, един път се живее.... Логиката е желязна и необорима...
25
2
 
3
 
! Отговори
пробвай ти преди 5 години
До ЯворРазглоби фаса на цигарата и ще видиш пластмаса на ролка между двата филтъра, която след изпушването на цигарата е станала твърда като стъкло. При тази промяна е изпуснала изпарения . Това е факт и може всеки, който иска да разреже филтъра и да види. Може би си търговец на такива цигари, защото казваш на бялото черно. Пластмасата, която са сложили вътре си има вид и име дори, но няма да влизаме в подробности.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бирено мечеАми ще си носиш твои и ще ти слагат в тях, доста е трудно да се сетиш, вярвам..
23
0
 
0
 
! Отговори
ани преди 5 години
До 1Каква контрабанда, идеята е да се намали използването на такива по големи събития и фестивали, където се продават хиляди такива за ползване за 15 мин.
22
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А също на мокрите кърпички, клечките за уши и филтрите за цигари."Може би най-голямата глупост сътворена от евроидиoтите.
21
1
 
1
 
! Отговори
Явор преди 5 години
До анонимен:Тютюнът пали над 800 градуса. Тва нагрява до 350-400. Пластмаса няма. Всичко е публикувано и стандартизирано, а стандартите са публичниОпитай пак
20
0
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Браво.
19
18
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ИЗГЛЕЖДА САМО В БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ДИРЕКТИВИТЕ НА ЕС. С ТЕХНИТЕ ДИРЕКТИВИ СЪСИПАХМЕ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО, УНИЩОЖИХМЕ СИ ВСИЧКИ ЗАВОДИ И СРИНАХМЕ ИКОНОМИКАТА. СЪСИПАХМЕ ОБРАЗОВАНИЕ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ВКАРАХМЕ НАРКОТИЦИТЕ, УНИЩОЖИХМЕ АРМИЯТА И ВОЕННОТО ОБОРУДВАНЕ. МНОГО СМЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ. ВСИЧКО ЩО ЕС НАРЕДИ ИЗПЪЛНЯВАМЕ И ЗАТОВА СЕГА СМЕ НА ОПАШКАТА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОШЛЯЦИ. И НАШИТЕ ТИКВИ УСЪРДНО РАБОТЯТ ЗА ПРОВАЛА НА БЪЛГАРИЯ.
18
24
 
8
 
! Отговори
H преди 5 години
Ще си ги поръчвам от страни извън съюза и да ги видим как ще ме спрат. Алито, Ибей, Амазон, Уиш... толкова много сайтове има с безплатна доставка до БГ...
17
7
 
23
 
! Отговори
1 преди 5 години
Не Европа, бюрократите от европейският съюз. Казано с други думи: - Здравей контрабанда !
16
10
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тарикати . Накупиха си нови машини за хартия и сега искат да отрежат източна Европа от бизнеса. Мн прозрачно. Да спрат да вадят нефт :) Като са много екологични.
15
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добросъвестното разделно събиране на отпадъци и разумните начини на унищожаването им биха решили проблема, но как да дисциплинираш цялото човечество?
14
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но ще трябва да предложат някаква алтернатива. Влажните кърпички и клечките за уши са необходимост, не си у дома си през цялото време, за да можеш да влизаш в банята по няколко пъти на ден. Да не говорим пък за случаите, при които се налага с дни, седмици и дори месеци да живееш в полеви условия.
13
5
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се, ще ги заменим с хартиени. Тези дървета няма да седят неотсечени я. Екология е това, не е бошлав работа.
12
1
 
13
 
! Отговори
до офисния преди 5 години
От цял живот има едни тройни съдържатели с капак, има емайлирани, алуминиеви и пластмасови