Ще врътне ли ЕС крана на източноевропейците?

Блокът стресиран от изборната победа в Унгария на "Виктаторът"
Обновена: 2 май 2018 14:46 | 2 май 2018 14:37, Бойчо Попов
77
Ще врътне ли ЕС крана на източноевропейците?
снимка: Ройтерс

Европейският съюз ще вкара в употреба ново финансово оръжие в опит да обуздае това, което Брюксел нарича възход на нелибералния национализъм в източните части на блока, който заплашва неговите демократични основи.

Големият изборен успех на унгарския лидер Виктор Орбан – известен като „виктаторът“, от 8 април, както и битката за спасяване на независимостта на съдилищата в Полша предизвикаха тревога за бъдещето на ЕС след излизането на Великобритания от състава му.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, подкрепен от Германия, Франция и други богати европейски платци, ще представи предложенията в сряда като част от бюджета за следващия програмен период (2021-2027 г.), които ще обвържат еврофинансирането – на което бедните източневропейски страни разчитат, със спазването на върховенството на закона. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

„Има лидери, които флиртуват с друг набор от ценности“, посочва един от източниците на агенцията, имайки предвид призивите на Орбан за „нелиберална демокрация“ и несъгласието му с европейската миграционна политика. „Това е много по-голяма заплаха за Европа от Brexit“, допълва той.

Детайлите около новия бюджет все още се уточняват и ще бъдат обект на допълнителни преговори. Но похарчените от ЕС нетни средства представляват над 4% от публичните разходи в Полша и над 7% в Унгария и това е фактор за силната подкрепа за еврочленството в двете страни.

В рамките на готвеното предложение средства ще може да бъдат отклонявани от страни, които не успяват да отговорят на задълженията си по договора за членство, свързани със спазването на върховенството на закона, като например независимост на съда.

Продължението на анализа вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
La France преди 5 години
Ще ви дърпаме ушите, дребосъчковци! Vive la France! Най-великата и най-значимата страна от времето на Рим насам!
63
2
 
1
 
! Отговори
Polska преди 5 години
ЕС ще ни врътне... да не казвам какво, че ще ме баннан! Слава на Дружина Полска! Слава на Вишеград!
62
1
 
6
 
! Отговори
ДАРВИНИСТА преди 5 години
ЕС е нещо като;Майката - бяла.Бащата - черен.Детето - с цвят на ла~но.
61
1
 
3
 
! Отговори
ЗА МАРЕШКИ преди 5 години
Да с е провери колко са оТКРАДНАЛИ ОТ БЪлгарския народ досега по похарчените милиарди за тн"Еврофондове" и по вноските от София към Брюксел..
60
2
 
4
 
! Отговори
Нищо не дават преди 5 години
Всяка година наркоманите на власт в Брюскел получават от София по над 2 000 000 000 живи кървави левове ограбени от нашия народ..Това е повече от бюджета на МВР и МИнистерство на отбраната ЗАЕДНО..
59
2
 
2
 
! Отговори
АМАН ЕВРонаркоМАНi преди 5 години
НЕМА НИКАКЪВ КРАН..НАГЛИ НАРКОМАНИ НА ВЛАСТ В БРЮКСЕЛ Ограбват десетки милиарди от источно европейските страни и ги насочват само за неносещи доходи нагло вредни корупционни обекти..У Нас отровиха всички питейни води вкл с канцерогенни остротоксични водни цикли/милиони метри тръби от черен мазен токсичен полиетилен ниско налягане..
58
1
 
5
 
! Отговори
Пловдивчанина преди 5 години
До Анонимен 45Продължение на коментар59 Не като сега - просяци и бездомници ровещи се в кошовете за *** на всяка крачка, и като пиеста резистанс - от време на време някой щастлив човек, вземе се залее с безин и се самозапали - колкото да разпръсне сивотата на ежедневието през "красивата демокрация"...
57
1
 
7
 
! Отговори
Пловдивчанина преди 5 години
До Анонимен 45Продължение на коментар58Образованието в България тогава беше на завидно ниво и напълно безплатно. Тогава минисърът на образованието на Великобритания каза че българските ученици са най-образованите в Европа. - Сега под вещото ръководство на "Демокрацията" са официално на последно в същата тази Европа! Жилищата бяха на достъпни за всеки един цени.Беше тъжна картина с това че нямаше просяци и бездомнициАбе, беше жива трагедия! ... Не като сега - просяци и бездомници ровещи се в кошовете за *** на всяка крачка, и като пиеста резистанс - от време на време някой щастлив
56
1
 
6
 
! Отговори
Пловдивчанина преди 5 години
До Анонимен 45Прав си. При Социализма беше много лошо! - Всички крадци, мошенници и предатели работещи срещу държавата и народа ги вкарваха в затвора - УЖАС!!! И здравеопазването беше напълно безплатно, включително и санаториумите. Измъчваха ни с 3 години напълно платено майчинство!Тормозеха ни с гарантирани годишни отпуски!Почивните станции бяха също като лекарсвата - НА СИМВОЛИЧНИ ЦЕНИ!! - Жив УЖАС!!!Измъчваха ни с гарантирани до живот работни места - 100% заетост -УЖАС! Образованието в България тогава беше на завидно ниво и напълно безплатно. Тогава минисърът на образованието
55
1
 
6
 
! Отговори
Мекере Балканско преди 5 години
ЕС е една Корумпирана система. Една част от държавите членки в нея са Корумпирани, другата част са КОРУМПИРАЩИ. Те никога не са биле равни и никога няма и да бъдат. Законът за скачените съдове не съществува в този *** "мултикултурен" БАРДАК. Такава система няма бъдеще, защото сама ще се самоунищожи.
54
1
 
5
 
! Отговори
Мекере Балканско преди 5 години
ЕС е една Корумпирана система. Една част от държавите членки в нея са Корумпирани, другата част са КОРУМПИРАЩИ. Те никога не са биле равни и никога няма и да бъдат. Законът за скачените съдове не съществува в този *** "мултикултурен" БАРДАК. Такава система няма бъдеще, защото сама ще се самоунищожи.
53
5
 
1
 
! Отговори
Кори преди 5 години
До Анонимен "аз пари от европа и от държавата не съм видял и една стотинка" Разбира се че си видял и всеки ден виждаш. ЕС в продължение на години изсипваше тук десетки милиарди. За да сближим стандарти. В семейството да не бъдем бедния роднина. Вече се вижда резултат - стандартът ни се покачва. Вкл. и твоя! Благодарение преди всичко/изключително!/ на Европа. Друг е въпросът тези милиарди дали се харчат по-най добрия начин.
52
6
 
11
 
! Отговори
Истината е, че преди 5 години
Трябва да видите Унгария на диктатора Орбан, за да разберете, колко изостанала и жалка е милата ни родина, управлявана демократично.
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормалните политици, върху които Сорос няма контрол в нашите медии ги наричат диктатори. А удобните ***, които работят срещу националния си интерес, като Паси, Костов, Плевнелиев, Станишев и.т.н. се добри.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз пари от европа и от държавата не съм видял и една стотинка , така че не ми пука нито за едните нито за другите
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната безсмислена истерия. Много шум за нищо. Нали всички тук сме наясно, че не ЕК приема бюджета и правилата, по които да се спират фондове. Това се решава от ЕП и ВСИЧКИ държави членки. Иска се единодушно одобрение на държавите. Нито Полша, нито Унгария, а и много други държави ще се съгласят на такова елементарно извиване на ръцете от Брюксел. За съжаление в последните години точно чиновниците на Юнкер са най-големите антиевропейци. С простотиите си само засилват анти ЕС настроения.
48
2
 
10
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 5 години
Тук ключовата дума е "върховенство на закона". Нужна е дефиниция на това понятие. Само да не е "Който слушка - има върховенствона закона. Другите са диктатори!"
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ако източните страни спрат кранчето?Защото много повече излиза,отколкото влиза в източните държави.А парите които отпускат,не отиват при нормалните хора,а за поддържане на партиите и мафията.
46
3
 
7
 
! Отговори
Да, ама... преди 5 години
Хубавата за нас новина е, че се ражда лъч надежда за реформа на контролираната от мафията БГ съдебна система и нейната соцпрокуратура, тъй като парите са единственият фактор, от който се интересува мафията. Лошата новина е, че докато реформата се случи, ако това изобщо стане, сметката ще бъде платена отново от най-ограбвания и беден народ на ЕС
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея помощи отиват в мафията и да поддържат партиите,които ги крепят на власт,при нормалните хора не отиват,дреме ми,ако ги спрат!Пет пари не давам.