След FB скандала "Кембридж Аналитика" спира работа

Компанията влиза в процедура по обявяване в несъстоятелност
22
След FB скандала "Кембридж Аналитика" спира работа
Снимка: Reuters, архив

Компанията за политически консултации "Кембридж Аналитика", обвинявана, че е използвала данни от Фейсбук, за да повлияе на президентските избори в САЩ и референдума за членството на Великобритания в ЕС, съобщи, че прекратява цялата си дейност и влиза в процедура по обявяване в несъстоятелност, предадоха агенциите.

Още по темата

Решението влиза в сила незабавно. Процедурата по обявяване в несъстоятелност ще протече в Обединеното кралство.

"Кембридж Аналитика" се превърна в обект на редица необосновани обвинения и, въпреки усилията на компанията да защити името си, тя бе оклеветена за дейност, която не само е изрядна от законова гледна точка, но е и широко приета като стандартен елемент от рекламирането в интернет, както в областта на политиката, така и в областта на търговията", се казва в съобщението на британската консултантска фирма.

Компанията се оказа в епицентъра на глобален скандал за злоупотреба с лична информация. Това стана, след като социалната мрежа Фейсбук призна, че по неправомерен начин е споделила с "Кембридж Аналитика" лични данни на милиони потребители. Консултантската компания от своя страна била използвала данните през 2016 г. в полза на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, както и на предизборната кампания на президента Тръмп.
Според Фейсбук е било злоупотребено с информацията на 87 милиона потребители.

Социалната мрежа посочи, че това е станало, след като потребителите били свалили приложение, което впоследствие споделило данните с "Кембридж Аналитика".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрация......................трите коментари в полза на Русия.....................добре сте си научили урока.................дано ви плащат хубаво!!!
4
3
 
0
 
! Отговори
внимателно преди 5 години
по време на метежите срещу Кайро ,Истамбул и Киев се появи друг проблем..Следящи през тежко терористични камери обсебените/ облъчвани с оръжия за манипулиране на тълпите /станаха жертви на червеи мутанти в стомашно чревни трактове на полицаи гледащи он лайн площадите..Черни масови убиици чрез червеи мутанти следяха през камери и манипулираха стотици хиляди..
3
0
 
5
 
! Отговори
Има проблеми преди 5 години
Проблема на фейсбук и туитър са обсебени от извънземни масови убици американски спец служби следящи онлайн всяка жертва измамена да с е набутат в тези социални мрежи..Обемно обсебени подменяни в телата масови убиици проникнаха в Сирия и избиха милиони зверски..АМАН ОТ ФЕЙСБУК КЪРВАВИ МЕТЕЖИ..
2
2
 
6
 
! Отговори
Алов преди 5 години
Слава Путинамь слава Москва, Слава Маркс
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е велик!