"Таймс": Брюксел заплашва да спре парите за източните автократи

Критерият ще бъде "върховенство на закона", пише изданието
3 май 2018 13:30, Елка Василева
28
"Таймс": Брюксел заплашва да спре парите за източните автократи
Снимка: архив, Reuters

Брюксел ще има право да спира финансирането за страни, които не издържат нов тест за "върховенството на закона". Това предвижда първият план за разходите на Европейския съюз след Brexit, пише британският в. "Таймс".

Европейската комисия представи бюджет в размер на 1,3 трилиона евро за 2021-2027 г., който се опитва да запълни празнината, оставаща в хазната на ЕС след напускането на Великобритания, но може да задълбочи разделенията в общността заради предизвикващи разногласие въпроси като бежанските квоти и съдебната независимост.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който очаква подобни битки, както и спорове за разпределянето на брюкселския пай, призова членовете да проявят солидарност в идните месеци. Той настоя, че новият бюджет е "възможност да оформим своето бъдеще като нов, амбициозен съюз от 27 страни".

Още по темата

Планът обаче заплашва да институционализира вече увеличаващите се разделения между Изтока и Запада. Полша и Унгария оглавяват протести срещу искането финансирането да бъде в зависимост от това дали страната ще издържи новия тест за "върховенство на закона".

Предложението, определено като "съществено нововъведение", има за цел да попречи на страни от някогашния източен блок да нарушават демократичните свободи и да ги принуди да зачитат бежанските квоти на ЕС под страх от загуба на финансирането от Брюксел.

Идеята има силната подкрепа на Франция, Германия и Холандия, но много източноевропейски страни са недоволни от това да бъдат принуждавани да приемат западноевропейския съдебен модел.

Унгария и Полша, които вече открито се разбунтуваха и отказват да прилагат мигрантските квоти на ЕС въпреки решенията на Съда на общността, почти със сигурност са в нарушение на новите изисквания, което значи, че могат да наложат вето на бюджета, пише "Таймс".

Полша е в спор с ЕС и заради реформата на Конституционния си съд.

Румъния също е предупредена заради съдебни реформи, отбелязва вестникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България никога няма да има върховенство на закона!!!С тия корумпирани магистрати...................да!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До #4:Браво бе,съвсем по ганювски!Не ти ли се струва,че всички ние сме едно стадо от тикви и Тиквата е най-добрия ни избор,измежду многото тикви,на пазара за политици?!Да не мислиш,че от Брюксел ще махнат от власт такава послушна тиква?Явно,че на раменете си имаш една тиква,при това без семки,ама както се вижда,всички ние стадото от тикви,наречени "народ",сме простоедна купчина немислещи безмозъчни тикви!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха, паричките на Брюксел след Брексит не достигат??? Ами сега? Откъде пари за плюшени мечета, цигари и кондоми за децата? А и льошия тръм ги е насмел да си оправят отбраната и отделят уговорените 2%Не знам за какви "автократи" дрънкат тия, ама народите на Унгария и Полша ще си дадат животите отново в борба срещу НОВОкомунизма и НОВОинтернационализма. Доказвали са го.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На наш Боцко ще ги спират ли? Как да го направят, като от него по-послушен мъдурист няма да намерят. До сега си затварят очите за бедността, разрухата, корупцията и бандитизма. А Боцко е готов да продаде и майка си, само и само да е на власт. На верните слуги няма да ги спират, само на тези които не играят с тях.
23
2
 
10
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Ако искаха да ни накарат да спазваме собствените си закони да бяха го направили досега! Целта обаче е да ни наложат техни закони и да ни дърпат на каишка с назначени от тях марионетки!
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото досега нямаше право ли???Как БСП влезеше във властта и парите спираха на мига.Всъщност основният виновник за разсипията в Бг е Брюксел!!!Те ни натресоха *** пожарникар за Губернатор.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжат ли хората ? Тука ревете всеки ден, че нямало закони и не се спазвали. Сега пък ревете , че искали да правим реформи. Някой път се бъркам каква идеология имате ? Освен да плюете на където духa вятъра ...деуго май няма. Хората искат да ни научат на сила да спазваме СОБСТВЕНИТЕ си закони . Но уви тъъъп народ ...бавно възприема.
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пари нема, действайте." Вижте от кой източноевропейски диктатор може да спестите пари. Унгарците скоро ще теглят една майна на еврокретенията и ще последват Великобритания.
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Челият повече история ще разпознае политиката на колонизатора.Спрямо източните страни беше пропаганда, за да може западът да ни завладее пазара, да убие икономиката ни и да ни направи съвременни колонии в 21 век. Ние сме!!!Те се задъхват от "вечния си капитализъм", овладян от мошеничество и корупция.Нашите управляващи позволиха това да не използват и като територия срещу страни, които не се дупят. Русия, Иран. Нобелова награда на Тръмп, за "мир" ?! ЦИНИЗЪМ!
18
6
 
9
 
! Отговори
17 преди 5 години
Те и комунистите говореха, че се борят за "върховенство на закона", а видя докъде ни докараха. Зад лозунгите се крият интереси. Винаги е било така и винаги само глупаците са им вярвали. Нещо друго да не ти е ясно?
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Нищо новоКазано е просто и ясно.Върховенство на закона!Кое не ти е ясно и кое не ти харесва във върховенството на закона?
16
4
 
26
 
! Отговори
:) преди 5 години
Когато някой ти казва, че антикомуниста Орбан е лош, а мутрафона от СИК - Боко е добър, трябва да си много нащрек. Новите ни "братушки" явно искат същото като предишните - роби и пушечно месо.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам цена-търговска марка в първата попаднала ми брошура и ви гарантирам ,че скоро и в Германия да се произвежда нещо , ще е някаква екзотика.Маркетинговите директори, унищожиха светът като го дадоха в китайски ръце.И каква е тази глобална икономика дето най-важно е колко виртуални бранда притежаваш???Опитът ми се струва една тлееща лудост!
14
3
 
29
 
! Отговори
Нищо ново преди 5 години
Западняците се държат като СССР навремето. Чехия, Унгария, Полша не се подчиняват - пращаме танковете. Е, западняците нямат танкове, а и са страхливи, затова вместо с войска, тероризират с банки, кредити и Майдани. Лъжат простолюдието от Изтока със стъклени топчета и купуват политическия "елит". От един цирк се натресохме в друг. И навсякъде сме роби без право на глас. До няколко години по-смелите източни народи може и да се махнат от ЕС. Не търпяха руския ботуш, няма да търпят и западния.
13
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От статията разбрах, че Полша и Румъния, които се опитват да спрат корупциятя в съдебната си система са неудобни за ЕС, а корумпирана България е най-послушния член на ЕС.
12
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се разплача,няма да има спортни площадки по селца и паланки,че и цифровизацията ще страда от това ,а "те не могат повече" да не ги говорим.Едва ли на Унгария и Полша и пука за еко-лобистичните нужди на ЕССР ,само ще сменят сергията в друг град и ще се лее Гулаш и Ябълки.ЕС се самоуби когато реши да залъгва изтока с огледалца и гребенчета.
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един генерален въпрос, може ли да не внасяме нищо в евробюджета но и нищо да не искат от нас и да не получаваме пари? Евробюджета стана като ддс, всички внасят но богоизбраните теглят. Какво осигурява ес сам по себе си освен бюрократи и корупция.
10
1
 
21
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Ссср2, къде са разликите? Има една водеща държава германия, ако не си либерал си фашист, ако критикуваш властта ти трият поста или профила във фб, следят те и те подслушват без причина, в службите всеки има интернет профил, някоя държава не е съгласна с ссср2, пращат емисари, доклади, финансови санкции и светата троица нпо, американска база и мвф или сб! НикаквА разлика.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вервайте им-а дано ама нада ли !!
8
2
 
17
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
ДЕ да беше истина!Използването на корумпираните елитина държави като нас им осигурява само пазар , без задължения!Нали ако спрат парите за крадене ,то народите им ще променят нещата!Но това заплашване показва нещо друго!Явно някои от народите в ЕС все пак са натиснали яко елитите си, и корупцията трудно се използва от ЕС'Това не важи за България за съжаление!