Брюксел спира финансиране и... стартира промяната в BG

Новината смути управляващите в София
5 май 2018 15:35, Петя Славова
287
Брюксел спира финансиране и... стартира промяната в BG
Снимка: Reuters

Брюксел ще има право да спира финансирането за страни-членки на Евросъюза, които не издържат новия "тест" за върховенство на закона. Това предвижда първият план за разходите на Европейския съюз след Брекзита, пише Дойче веле.

Тази седмица Еврокомисията представи проектобюджет в размер на 1,3 трилиона евро за периода 2021-2027 година. Това внушително число ще се опита да запуши празнините, зейващи след излизането на Великобритания от ЕС. Наред с това ЕК ще създаде механизъм "върховенство на закона", който ще обвързва отпускането на пари от еврофондовете със съблюдаването на европейските ценности и стандарти. Предлага се възможност за спиране или ограничаване на еврофинансирането за страни, в които има проблеми с върховенството на закона.

Идеята

Новината смути управляващите в София, макар тази идея да не се прицелва точно в България. Адресатите са ясни и бяха посочени веднага: Унгария и Полша, които вече открито се разбунтуваха и отказват да прилагат решенията за мигрантските квоти. Полша е в спор с ЕС и заради реформата на Конституционния съд. В Унгария пък премиерът Орбан спечели изборите с лозунга "Да спрем Брюксел!", като освен това гръмко обяви, че иска да изгради една "нелиберална държава" и да забрани дейността на онези НПО, които се намесват в политиката.

Още по темата

Идеята, определяна като “съществено нововъведение”, има силната подкрепа на Франция, Германия и Холандия, но отсега е ясно, че предстоят бурни дебати. Първите реакции не закъсняха: Будапеща заяви, че няма да се остави да бъде изнудвана, а Варшава оповести, че ще се изправи срещу всеки бюджетен план на ЕС, който не балансира нуждите на отделните страни-членки.

На фона на всичко това британското издание "Таймс" обобщи, че новият бюджет "заплашва да институционализира растящото разделение между Изтока и Запада". И сякаш за да потвърдим, че никога не можем да бъдем със Запада, българските власти бяха сред първите, които реагираха срещу предлагания механизъм.

Още в същия ден, малко сред представянето на европейския проектобюджет, финансовият министър Владислав Горанов формулира българската позиция по казуса. Според него не е нормално върховенството на закона да бъде критерий при разпределянето на еврофондовете за кохезия и селско стопанство, тъй като това може да бъде използвано като инструмент за политическо вмешателство и за неравно третиране на държавите-членки. А равнопоставеността, припомни министърът, стои в основата на европейските договори.

Всъщност, каква друга може да бъде позицията на държава, която е под европейски мониторинг именно заради проблеми с върховенството на закона. Дори заветното европредседателство не доведе до отменяне на наблюдението, въпреки всички опити за лобиране от страна на София.

Разбира се, не България е поводът за прозрението на ЕК. Малката ни държава изглежда твърде незначителна, за да бъде причина за подобни мерки. България обаче е илюстрация как една страна, присъединила се преди повече от десет години към ЕС, не успява да покрие нито критериите, нито стандартите на Общността. Успява обаче да консумира средства от европейския бюджет. А усвояването им служи предимно за пиар акции и имиджови начинания, укрепващи една власт, за която човек би могъл да си помисли, че нито иска да подобри качеството на живот на гражданите си, нито иска да модернизира държавата.

Според "Таймс", Брюскел "заплашва да спре парите на източните автократи". Да, Борисов не влиза в тази група. Но не защото ситуацията в България е кой знае колко по-добра от тази в Унгария например, а защото дори на фона на Унгария страната ни изглежда по-скоро второстепенна.

Българският модел

А всичко е всъщност толкова просто: именно липсващото върховенство на закона е причина за кажи-речи всички неуспехи на България. Премиерът Борисов гради вече трети мандат върху европейските фондове. И върху липсващото върховенство на правото. Не една и две журналистически разработки са осветявали модела на “рекет” с европейски средства, при който общините на ГЕРБ работят по проекти с финансиране от Европа, а тези, които не са засвидетелствали вярност към управлението, тънат в нашенската си мизерия.

За разплитането на корупционните модели има една-единствена предпоставка - върховенство на закона. Ако то беше факт, моделът не би бил такъв. А разтурването му би довело както до срутване на мита за европейската ориентация на страната ни, така и до рухване на властта.

Моделът на управление в България, установен от ГЕРБ и всевъзможните им партньори, се крепи на два основни темела. Първият са еврофондовете, които гарантират "откупуване" както на обществено одобрение, така и на институционална вярност (което също е форма на корупция).

И вторият - тоталното срастване между изпълнителна власт и репресивен апарат (дори няма нужда да припомняме разговора "Ти си го избра"). Именно тяхното обвързване гарантира управлението. Докато развързването им, както се готви да направи Брюксел, може да се окаже първата крачка към демаскиране на мнимата европеидност на българската власт. А сриването на “европейското лице" на Борисов може най-сетне да доведе до качествена промяна в манталитета на българските властници.

Разбира се, всичко това може и да не се случи. И тогава ние ще продължим да упрекваме Брюксел за двойните стандарти при храните, а той нас за двойните стандарти по отношение на демокрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
6
 
10
 
! Отговори
Да ,бе ха,хааа преди 5 години
ОТКАКТО СЪМ СЕ РОДИЛ ...."КАПИТАЛИЗМА" --ВСЕ СЕ РАЗПАДА , ЗАГНИВА И СЕ САМОУБИВА ....ХА,ХА,ХААААААААААААА...И ВСЕ ПО ХУБАВ СТАВА !/Затова всички комунисти , бегат все на Запад , като синчето на Корни , и дъщерята на Путин//Блаженни са ВЕРУЮЩИТЕ/
187
2
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 5 години
Как капитализмът се самоубива - Ричард Улф ТОВА Е ВИДЕО КОЕТО ВСЕКИ НОРМАЛЕН, ИНТЕЛИГЕНТЕН, ЗАГРИЖЕН ЗА БЪДЕЩЕТО СИ ЧОВЕК, ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИЗГЛЕДА ! Намерете го в Ютубето то обяснява ВСИЧКО !
186
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До нека ги е ядТакъв беше сценария. Жан беше изкупителната жертва. Свалиха го от власт, още нищо не се беше променило и хоп долара почна да се нормализира. Искаше справедливо раздържавяване, ама и на другарите му не им хареса и го предадоха.
185
9
 
6
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
КАПИТАЛИЗМА ВИ ИЗЦЕЖДА КРЪВЧИЦАТА . ОСТАВЕТЕ СЕ НА ПАРТИЯТА БКП , РУСИЯ И ПУТИН , ЗА ДА ВИ Я ИЗЦЕДИ , АМА ДА ВИ Я ДОЛЕЕ С ВОДКА ОТ ПЕТРОЛ И ДА ВИ НАХРАНИ С ОРЪЖИЯ , ЗА ДА СЕ ПОЧУВСТВАТЕ СИТИ И ДОВОЛНИ!ПАК ЩЕ ИМАТЕ ДЪРЖАВНА РАБОТА В ТКЗС И АПК , ЗА ПО 30-ст./трудоден , И ХЛЯБА ЩЕ ВИ Е СЛАДЪК ,А ВОДАТА ОТ ВиК , ЩЕ Я УСЕЩАТЕ , КАТО КОКА-КОЛА!ЩЕ РАЖДАТЕ ПО СИНОРИТЕ И ЩЕ ВИ АКУШИРА ПАРТ.СЕКРЕТАРА НА АПК , ЗАЩОТО АКУШЕРКИТЕ ВИ СА ВЕЧЕ НА ЗАПАД.ПИТАХ ГИ ---НИКОЙ НЕ ИСКА НА ИЗТОК ПРИ ПУТИН....!!!
184
4
 
16
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
ВЕЖ ТИ И НА БРЮКСЕЛ МУ ПИСНА ОТ ГЕРБАДЖИЙСКАТА КОРУПЦИЯ! НАИСТИНА Е ПРОСТАШКО ДА СИ ГЕРБАДЖИЯ !!!
183
9
 
7
 
! Отговори
ДО КОМУНИСТА преди 5 години
ВЕДНАГА ЗАМИНАВАЙ ЗА ПХЕНЯН! МАМАМ ТИ РУСКА!
182
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЛА БЛА РУСКИ ОПОРНИ ТОЧКИ НИЩО НЯМА ДА СПРАТ, НАПРОТИВ, ЗАДАВАТ СЕ ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ, КОЙ ЩЕ ИМ ГЛАСУВА?
181
2
 
4
 
! Отговори
8===о преди 5 години
До SHEFAНаучи се да пишеш грамотно.Каквато и позиция да защитаваш - писането с главни и правописните грешки не те правят по-убедителен.
180
10
 
8
 
! Отговори
продължение преди 5 години
1991 -Луканов обявява фалит на практика - невъзможност, мораториум да си плащаме дъловете, сигурно щот ни е мн силна икономиката. Купонна система като през войните. Режим на тока - Виденов докарва невиждана в БГ хипеинфюлция. толкоз за експертизата ви по икономика> всъщност тя е световно призната, за тва не ръсете глупости!
179
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
другари, по=- кротко с вашия соц идеализъм , колко било гот и т н, че втръснахте :- 1945-6 - Македония е дадена на Сърбия без бой - 15% от теритторията и населението- нац катастрофа!-1960 - фалит, златния резерв е "преместен на съхранение" в русия, Тошо тиквата, за да си плати, даже праща запитване да стянем 16 република-1985 -първа година с отрицателен прираст на населението. Логично - скок на бензина, режим на тока и водата-1989 - "голямата соц икономика" е развенчана
178
8
 
24
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
КАПИТАЛИЗМА Е НАЙ НЕЛОГИЧНОТО РОБСТВО ! ИЗЦЕЖДАТ ВИ КАТО ВИ ОГРАБВАТ ТРУДА, ИЗПИВАТ ВИ КРЪВЧИЦАТА А ИСКАТ ОТ ВАС ДА КУПУВАТЕ СТОКИТЕ ИМ ! ПОНЕЖЕ ВЕДНЪЖ СА ВИ ИЗЦЕДИЛИ Д КРАЕН ПРЕДЕЛ ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА СТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ПРОИЗВЕДЕНОТО ИМ ЗАЩОТО НЕ СА ВИ ДАЛИ ПАРИТЕ ОТ РОБУВАНЕТО ИМ. ВНИМАНИЕ ! ЗА ТОВА ШИБ.. КАПИТАЛИСТ Е СЪЗДАЛ БАНКИТЕ. ОТПУСКАТ ВИ ЗАЕМИ ОТ ВАШИТЕ ПАРИ И ВТОРИ ПЪТ ВИ ПРЕЦАКВАТ КАТО ВИ ДОИЗСМУКВАТ ОТ ЛИХВИТЕ ! УБИВАТ ВИ ОТ АЛЧНОСТ. ЗАТОВА КАПИТАЛИЗМА ФАЛИРА ( ГОЛЯМАТА ДЕПРЕСИЯ ВСАЩ
177
13
 
5
 
! Отговори
нека ги е яд преди 5 години
България изпревари социализма още 2001 след световния рекорд по масов фалит който постигна комунистическото правителство на Жан Виденов.
176
1
 
9
 
! Отговори
Todik преди 5 години
До 186 ей такива като теб дето НИЩО не вдяват разделят народа кви копейки кви рубли имаше на времето едни чикиджии Костов и Ф.Димитров още няколко убитата дето разправяха че сме хранили Русия вярно добро име имаше нашата стока то тютюневи изделия то алкохол то консерви какво ли не и си плащаха в ДОЛАРИ и сега биха купували всичко но има ли къде да го правим всичко това между другото в Москва предлагат чибапчи дето НИЩО не става от него а къде е нашето КЕБАПЧЕ
175
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат да сме пазар на техни стоки,а не мислят откъде ще дойде покупателната способност на населението,при пенсии 200 лева,инвалидни пенсии 100 лева,безработица и бедни работещи.
174
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми нали защото спряхме ЮП,АЕЦ,търговията с Русия и Азия,разрушихме си почти нови заводи и сега сме на този хал.Виж Ердоган,цяла революция направи заради търговията и руските туристи,за да не му спрат приходите,но те могат да си го позволят,а ние не,защото сме малки и слаби.Като не дават пари,поне да не пречат на бизнеса.
173
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, прави сте. Ще сте бедни защото получавате копейки от Кремъл.Работете нормално и ще имате пари.Да слугувате на Русия не носи пари в джоба. Работете за България.
172
9
 
32
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
БЪЛГАРИЯ Е ВНЕСЛА В ЕС 47 МИЛИАРДА ЕВРО ! ЕС ИЗТОЧИ, ОКРАДЕ, ИЗГЪРБИ ОТ БЪЛГАРИЯ ОЩЕ ТОЛКОВА ! ЧРЕЗ РАЗБИВАНЕ , УНИЩОЖАВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА НИ, МОНОПОЛИЗИРАНЕ НА ПАЗАРА ЕС ИЗПИ КРЪВЧИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ! КОЛКО ВЗЕ БОЙКО ?
171
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е в блатото, затова руснаците отдавна бягат на Запад.
170
2
 
10
 
! Отговори
Todik преди 5 години
До 180 Братче те хората си го казаха отдавна пари ще има до 2018 кой каквото направил това е нашите 240 трябваше производството да възстановят а не пътища тях с отчисления от производството щяхме да направим пък и при лоши пътища нямаше да има толкова жертвите гони в ями никой изумяват се управниците щото иде метла с дебел сап зеленото не е достатъчно хорицата им се хапва и мръвка
169
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
180 Зора не е само това. Но и никой няма да ти каже, от спестени мита, колко гуши се напълниха, но не палтиха и стотинка данък. Нито ти, нито аз усетихме разликата. ;(Ако бяхме малки по наред, днес минималната щеше да 1200 лева, давана на разни ученици, а средната, щеше да минава 2500, но някои хора не искаха това да стане, защото им беше по-лесно да си точат евро пари, отколкото да развиват икономиката на родината си.