И ООН посъветва Мадрид да не съди каталунските сепаратисти

Ако го направи, щяло да е погазване на свободата на словото
10
И ООН посъветва Мадрид да не съди каталунските сепаратисти
Снимка: Reuters, архив

Ако Испания осъди каталунските сепаратисти по обвиненията в бунт, това може да се счита за погазване на свободата на словото. Такова опасение изрази днес високопоставен представител на ООН, цитиран от ДПА.

Още по темата

Обвиненията в бунт заради проведения през октомври референдум за независимост на Каталуния, който Мадрид обяви за противоконституционен, може да доведат до присъди от по 30 години затвор.

"Съдебните производства по обвинения в "бунт", които могат да доведат до излежаване на дълги присъди в затвора, пораждат сериозна опасност" за свободата на словото, дори ако казаното е спорно и смущаващо. Това гласи изявление на специалния докладчик на ООН по въпросите на свободата на мнение и изразяване Дейвид Кей.

"Свободата на изразяването е крайъгълен камък във всяко свободно и демократично общество и ще остане такъв дълго след като сегашните политически полемики утихнат", добави той.

Кей изрази опасение, че обвиненията в бунт за действия, които не включват насилие или подтикване към насилие, може да нарушат правата на обществото да изразява несъгласие и да протестира срещу държавните политики./БТА/


 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
мераци има за война преди 8 месеца
"Остава да отровим каталунците с зомби пиво и през вендинг кафе автоматите за да демонстрираме пуч като в Киев..""

Подават провеждащи учения ..Има инсталирани поне 6000 черни псi генератори /за сравнени в КАйро били 800 само..
9
0
 
0
 
! Отговори
Police mafia има преди 8 месеца
Много тежки невъстановими щети на ИСпания,БЪлгария и др. бяха нанесени от полицейската мафия 2008 година.
Чрез обемно следене бяха блокирани всички продавачи на имоти.Милиони предприемачи фалираха.Исключително ценни имоти останаха непродадени.
8
0
 
0
 
! Отговори
МАдрид warning преди 8 месеца
В Каталуния пробваха оръжия за манипукиране на тълпите вкл през нагло престъпни съоръжения инсталирани в лични и банкови карти..

Ползваше се "МЕко манипулиране" с кефалииски митинги..Митингите на искащи независимост са следени по внимателно заради активирани пси генератори в лични и банкови карти
7
2
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 8 месеца
Пучият съсипа испанската икономика с това свободно слово. ООН ще възтановят ли милиардите евро... Само единична килия за този дЯбил!!
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ИСПОНИЯ ОЩЕ Е В СРЕДНОВЕКОВИЕТО.
НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ АКО ВЪРНАТ АУТОДАФЕТАТА.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Знаем кой му дърпа конците на този , сега по призива на Брюксел да му дадат Нобелова награда за интригите ,които пося
4
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
полицаите как премятаха хората като парцалени кукли и това в 21 век
каква демокрация какви 5 лева
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако погледнете задълбочено историята и настоящето на Испания,ще разберете , че там демокрация никога не е имало.Имало емонархия, комунизум, анархизум, фашиска диктатура , а след Франко има два политически фактора , които през определен период си прехвърлят топката.В момента също, Рахой и ПП управляват с правителство на малцинството, просто защото е по-голем послушко за брюкселските бюрократи.
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
именно защото е демократична, насилието което се упражни срещу мирните каталунци бе недопустимо. Кралят трябва да абдикира!
1
2
 
16
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Испания е призната за демократична и правова държава!Не е ли редно просто законът да бъде спазен?????Ако въпросните лица не са извършили престъпления по неговия смисъл-няма проблем.Що за призиви да не се изпълняват законите,щото на някой си,някъде не му харесвало?