ЕС харчи 9 млн. да ни обясни защо да го обичаме

Пет филма ще се въртят в кината до европейските избори
Обновена: 8 май 2018 21:41 | 8 май 2018 21:41, Екип на Dnes.bg
20
ЕС харчи 9 млн. да ни обясни защо да го обичаме
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия започва да върти от утре по кината на континента 5 късометражни филма, направени по нейна поръчка, които обясняват ползите от съществуването на Европейския съюз.
 
Филмите са част от нова кампания "Аз и ти", която цели да пропагандира Европейския съюз и да обясни на гражданите техните права и ползите от еврочленството. Според говорител на Комисията „хората изобщо не са наясно с правата си“ и имат нужда те да им бъдат разяснени.
 
Според сайта на кампанията филмите показват "как ЕС дава на всеки човек силата да прави това, което обича".
 
В обясненията за целите на кампанията се казва, че "законодателството и инициативите на ЕС ви помагат да реализирате потенциала си и да почерпите вдъхновение, предоставяйки ви инструментите, чрез които да преследвате увлеченията си".
 
Като възможни сфери за развитие са посочени обучение, пътувания и сърфиране в интернет, както и спасяване на света.
 
Петте теми на филмите са означени като: „Мобилност“, „Устойчиво развитие“, „Права“, „Цифрови технологии“, „Умения и бизнес“ и са насочени към аудитория между 18 и 34 години, която посещава най-често кината.
 
Заснемането на всеки от тях струва по 12 000 евро, а Еврокомисията смята да похарчи още €17 500 като безвъзмездни субсидии за режисьори, които ще реализират собствени на същата тема. Общият бюджет на кампанията е 9 млн. евро, което прави по два евроцента на европейски гражданин, изчисли говорител на Европейската комисия.
 
Филмът в рубриката „Устойчиво развитие“ разказва за момиче, което се изгубва в гората. То среща мечка, която му показва пътя към дома. На финала се съобщава, че „Натура 2000“ е най-голямата система от защитени територии в света,която дава закрила на дивите растения и животни в Европа.
 
„Самотникът“ пък е илюстрация на темата „Цифрови технологии“ и разказва за самотник, живеещ в колиба в планината. Той има безжичен интернет и компютър. Чрез тях той си поръчва снегоходки, доставени му от красиво момиче на снежна шейна. Самотникът започва да ухажва куриерката, като редовно си поръчва стоки от онлайн магазина. Двамата заживяват заедно, а посланието на филма е „Поддържайте връзка, където и да се намирате“.
 
„Мобилност“ пък разказва историята на пенсионерката Гизела, чиито внуци събират пари, за да й подарят едно пътешествие из Европа, а филмът завършва с обяснението, че „Като гражданин на ЕС имате право да пътувате, живеете, учите и да работите в другите държави от Европейския съюз“.

В "Умения и бизнес" Алекс, който страстно обича да танцува, но трябва да работи, за да се издържа, открива поприще в дом за възрастни хора, които учи да танцуват, а посланието на филма е, че "ЕС може да ви помогне да намерите нова работа, като ви осигури нужните умения и финансиране".

"Права" разказва за млад хърватски фермер, който иска да стане футболна звезда, но в последна сметка се задоволява с група приятели, с които ритат заедно из заснежените поляни.
 
Филмите, които са преведени на официалните езици, включително и на български, ще се въртят в кината до изборите за Европейски парламент следващия май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 5 години
Франция е най-великата страна! Създателка на ЕС и на цивилизацията! Най-великата и значима страна от времето на Рим! Vive la France!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИЗЧЕТОХ КОМЕНТАРИИТЕ И МИ СТАНА СТРАННО- ГОСПОДА ВЪЗМУТЕНИ- НИКОЙ НЕ ВИ КАРА ДА ОТИВАТЕ В ЕВРОПА, НИКОЙ НЕ ВИ КАРА НАСИЛА ДА ПРАВИТЕ НИЩО- САМО СИ СПОМНЕТЕ КАКВО БЕШЕ ПРЕДИ ГОДИНИ И КАКВО Е СЕГА. ПОСТРОЕНИ, РАЗШИРЕНИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ЯСЛИ, УЧИЛИЩА, ПАРКОВЕ И ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ. ВЯРНО Е ЧЕ НА МЕСТА СЕ ОБЯВЯВАТ САМО РЕМОНТИ И СЕ УСВОЯВАТ ПАРИ- НО ТОВА Е НАКАЗУЕМО КАКТО В ЕВРОПА ТАКА И ТУК И ЗАВИСИ САМО ОТ НАС. ДАЛИ Е КОФТИ В ЕВРОПА- СИГУРНО НЕ ПОКРИВА ПРЕДСТАВИТЕ НА НЯКОГО С ВИСОКИ ОЧАКВАНИЯ.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже,боже,какви простотии!Докакви елементарни едноклетъчни са ни докарали,че с такива играчки за безмозъчни,да рекламират империята!Но доколкото цялата тази простотия е насочена към младото поколение,е напълно разбираема!Представяте ли си до какво пошло падение е стигнало евроГаЕЙското "общество",щом с такива елементарни похвати го рекламират и...управляват!!!"..и да почерпите вдъхновение, предоставяйки ви инструментите, чрез които да преследвате увлеченията си".!!! - живот,увлечение?!!!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До scottЩОТО Е БЕЗОПАСНО, ПРИКЛЮЧЕНСКО И ГЕРОИЧНО, ЧЕ И ИНТЕРЕСНО И НЕИЗПИТАНО...ОГЪН ДА ВИ ГОРИ. ЛЪЖЦИ И ФАНТАЗЬОРИ.
12
0
 
4
 
! Отговори
scott преди 5 години
КО? СПЕРХ ДА ЧЕТЕМ ДО ПЪРВОТО "ФИЛМЧЕ"!ИЗПИТАХ ГНЕВ, ОМРАЗА И ПОГНУСА! АБЕ ,ЕЙ, ***, ШЕ ОБЯСНЯВАТЕ НА МАЛКО МОМИЧЕНЦЕ, ЧЕ СРЕЩАТА НА МЕЧКА В ГОРАТА ЗАВЪЛРШВА СЪС УКАЗАНИА ЗА ПЪТЯ КЪМ ДОМЪ?ТОЗ, РЕЖИСЬОРЧЕТО ШЕ ГО ПРЕБИЕМ С ГОЛИ РЪЦЕ АКО ГО СРЕЩНЕМ. ИСТИНАТА НА 180 ГРАДУСА, ФАНТАЗИЕС И УТОПИИ. МАМАЦАТА МУ. КОЙ ГО Е ОДОБРИЛ?ЩОТ УТРЕ, НЕКОЙ МАЛКО ОМИЧЕНЦЕ, ГЛЕДАЛО ФИЛМА ШЕ СЕ ЗАПЪТИ КЪМ ГОРАТА С УВЕРЕНОС, ЧЕ И ГЪСЕНИЦИ ШЕ Я ПРИБЕРЪТ ВКЪЩИ И БЕЗ НИКВИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ. ДАЖЕ НЕМА ДА КАЖЕ НА НИКОЙ
11
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС харчи 9 милиона за да ни обясни защо трябва да го обичаме. В същото време хибридника Путин харчи по 900 милиона за да ни обясни защо не трябва да обичаме ЕС.
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Не бъдете толкова наивен. Родината я унищожиха крадливите и корумпирани политици. ЕС тук няма нищо общо, нито пък е водил за ръчичка българския избирател до урните.
9
2
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Няма нужда от тези филми. Българина винаги мрази настоящата власт.
8
2
 
23
 
! Отговори
Гадни преди 5 години
Лицемери...от гадни - по-гадни ! Не им щем ни меда, ни жилото !
7
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И без пропаганда го обичам ЕССР.Та той унищожи родината ми, как няма да го обичам.
6
0
 
15
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
а Министерство на Истината кога?
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че са тези филми, иначе обикновеният човек гледайки живота си в съюза, трудно би се сетил сам, за какво точно да обича.
4
3
 
29
 
! Отговори
Тарантула преди 5 години
Ухааа...малко намерисва на пропаганда. Да пуснат и един епизод за двойните стандарти за храните и прочие. АлооооУууу, Брюксел, чуваме ли сЪ, вие на краставичари краставици искате да продавате, " От кЪдЯ на КъДя бря".Хайде сега се гушнете със онуй Меркел и отивайте да бистрите Истанбулската конвенция. А пък имайте късмет да забраните шкембе чорбата, те тогава ще видите КОН БОБ ЯДЕ ЛИ :))) Лошото е че имаме едни такива " политици" че живи да ни оплаче човек. Ще чакам втори сезон на филма :D
3
2
 
27
 
! Отговори
ined преди 5 години
Харчат нашит пари за да ни обясняват защо да го обичаме? Защо ли наистина би трябвало да обичаме изобщо една бюрократична структура?
2
2
 
29
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Май май наистина са напразно изхарчени пари. По-добре да помсилят какви филми ще разпространяват в джамиите по Европа, Африка и близкия Изток. Щото там се бистри бъдещето на Европа.
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия биха комунизма по пропаганда и като него ще отидат в небитието.