Евростатистика: Всеки четвърти българин е пенсионер

В Италия, Гърция, Германия – повече застаряващо население
8 май 2018 13:00, Екип на Dnes.bg
20
Евростатистика: Всеки четвърти българин е пенсионер
Снимка: архив, Reuters

Един от четирима българи е в пенсионна възраст, сочат нови данни от европейската статистика. Според тях 2,77 българи в трудоспособна възраст се падат на един жител над 65 г. По този показател България се нарежда на 6-то място в Европа.

Италия е страната, в която възрастните са най-много спрямо работоспособното население (34,8%), следвана от Гърция, Финландия, Португалия и Германия. В последните две всеки трети е в пенсионна възраст.

На другия край на скалата са Люксембург, Ирландия, Словакия и Кипър, където един пенсионер се пада на петима работещи и обществото трябва да отделя по-малко за грижите за тях.

Румъния също е сред държавите с по-младо население, като заема шесто място сред “младите нации” в Европа, веднага след Полша и преди Австрия и Унгария.

Съотношението между хора в работоспособна и в пенсионна възраст в Европа средно е четири към едно, като само преди 20 години е било 5:1.

Единствената европейска държава, където през последните 2 десетилетия не се регистрира застаряване на населението, е Люксембург. В малкото херцогство дори са успели да обърнат тенденцията.

Затова пък във Финландия увеличаването на хората в пенсионна възраст е нараснало от един от петима на един от трима от 1997 г насам. Сериозно застаряване се отчита още в Малта, Словения и Литва. Както и в държави с голямо население като Италия и Германия.

Според статистиците това ще означава още по-голям натиск върху пенсионните и здравните системи.

Неотдавна Евростат публикува данни, според които раждаемостта в нито една европейска държава не е достатъчно висока, за да може тя да запази населението си без внос на мигранти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КАКЪВ ПЕНСИОНАР ??? 1 МИЛ. С ПЕНСИИ ПО БОЛЕСТ И 1МИЛ. С ТРУДОВИ ПЕНСИИ ПО И ПОД 150 ЕВРО !!!! САМО МИТНИЦИТЕ МОГАТ ДА ОСИГУРЯТ " ПЕНСИИТЕ " !?!?
15
0
 
1
 
! Отговори
Само ГЕРБ риформа. преди 5 години
Риформата *** спети спокойни г-да лош матриал.Като привършим мандата и вдовишки пенсии няма да взимати.Събирайте си отсега за старини за ковчег и погребении и не оставяйте да тежи погребение о 2500 лв на гърба на дицата ви.Плащайте си и сметкити към топлофикация и банки редовно.ЧСИ тата да ни ви зимат всичко и да оставят отрочетата ви на улицата след като попа ви пропеи.
14
0
 
1
 
! Отговори
Да- България преди 5 години
Министерство на Отбраната МВР и всички Съдии и администрация премахване на първа категория да ги накарат сами да си плащат осигуровките за пенсии и здравни осигуровки и данъци .Като всички нормални хора .Народно събрание да им отреже и отнеме привилегиите при пенсиониране за какво получават заплати в брой.В нито една европейска държава 90% от народа не взима 200 лв за да може 40 000 БКП електорат да взимат по 1200лв пенсия.Реформа на пенсионното в синхрон с ЕС и Евроатлантическите договорености
13
0
 
1
 
! Отговори
Захарова Мария преди 5 години
Има много хора с много високи пенсии.Трябва да им се намалят пенсиите за да се вдигне пенсията на най ниските хора иначе в Европа и Евро-съюза все ще ни гледа като последна държава. Еднаква пенсия в Солидарната България е справедливо за всички. Бойко да не се мае.Всичкото Държавна администрация да им ореже привилегии и пенсиите до размера на този който взимат 90% .И без това до 5г няма кой да им плаща тези пенсии време е сега да се извърши реформата в пенсионното както е в Здравеопазването.
12
0
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До Тъжно, но фактПрав им път да заминават не чу ли Германия бетер нас.Скоро че дундуркат бежанци в чужда държава!
11
1
 
8
 
! Отговори
Тъжно, но факт преди 5 години
След няколко седмици заминава още едно младо семейство. Те са за пример в квартала - сплотени, работливи, обичат се, уважават се. Съпругата - хубава, интелигентна, но още от тийнейджърка научена от майка си добре да домакинства и добре да готви. Двете им деца - хем възпитани, хем като кукли, едното вече ходи на училище и е много ученолюбиво. Бащата - пример за сериозен, почтен млад мъж, грижовен баща. Това, което им предлагат в Германия, не може да се сравнява с тукашната мизерия.
10
3
 
5
 
! Отговори
Политически пророк преди 5 години
Не се страхувайте,пари за пенсии ще има,защото парите на заработените пенсии са в джобовете на червените "Евроатлантици", кредитни милионери,пирамидаджии,приватизатори на РМД и тем подобни бандити.Ще дойде ден,когато ще има разбор на тема " Кой ял пил и не си платил".
9
3
 
17
 
! Отговори
ДА преди 5 години
Така е заради пенсионерите от МВР и МНО, които се пенсионират на 50 г., но въпреки товапродължават да работят в различни структури и да цицат, заемайки местата на следващите поколения, които освен че не могат да си намерят работа, ще гърбят и до над 65 г., ако ги доживеят! Супер социална и песнионна система си имаме!
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция, Италия и Португалия са с най-висока безработица, а България е най-бедна. Нямат доходи и така оцеляват.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В това число включват ли се и *** от всяка една махала и всичките болни от едно и също заболяване?
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсионер = клошар в България
5
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А всеки трети е пенсионер плъх или безработен плъх с досие минимум 9 присъди
4
1
 
24
 
! Отговори
истина е преди 5 години
След 8-10 год. в България ще останат само политици ,пенсионери , душевно болни и роми !! Всички нормални българи ще изчезнат на запад !!
3
1
 
3
 
! Отговори
dj dance mashine преди 5 години
Същото важи и за работата се едни и същи се кланят на килима от години насам затова в тоя град реда е такъв затова стоим без работа зарад тия да сте живи и здрави всичките каквито предните такива и тия и баце с лопатата да мине
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Промиване на мозъците с пълна сила - нямало сме да можем без мигранти.
1
1
 
10
 
! Отговори
dj dance mashine преди 5 години
Да попитам герб ловеч като давате програми и ни карате да сме изрядни след това питам на кои неизряден дадохте на пияницата де пие всеки ден или на някои наркоман ние кандидастваме 50 години плащаме данъци осигоровки вие срам ли нямате дръжте си тъпите програми и ги даваите там където трябва огромно благодаря те ще ви доведат до хубав краи