Кога ще ги стигнем европейците? След 10 г., обеща ни Захариева

Доходите ни били такива, щото едва от 27 г. сме демокрация
Обновена: 9 май 2018 13:33 | 9 май 2018 11:10,
284
 Кога ще ги стигнем европейците? След 10 г., обеща ни Захариева
Снимка: Dnes.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прогнозира, че ако доходите в България продължат да растат с темповете от миналата година, до десетина години те ще достигнат средноевропейските.

Захариева каза това на форум за доходите в страните от Западните Балкани, организиран от КНСБ.

Тя припомни, че през миналата година ръстът на доходите е над 11,5 на сто, много по-висок от средноевропейския.

По думите на Захариева, ако тези темпове се запазят, перспективата е до десет години да достигнем средноевропейските доходи.

Вицепремиерът обвърза постигнатото в България с европейската перспектива на Западните Балкани, която по думите й ще доведе до по-високи доходи в региона.

"Реформите, които се изискват по пътя на членството, не се правят само заради членството и само заради Брюксел, те трябва преди всичко да се правят заради гражданите, те водят до по-високи доходи", отбеляза Захариева.

По думите й доходите на Балканите все още изостават, тъй като сме демократични държави само от 27 години.

Вицепремиерът и министър на външните работи пое ангажимент пред синдикалните представители на страните от Западните Балкани, че подкрепата на българското правителство към Западните Балкани няма да приключи с шестте месеца на нашето председателство, а ще е дългосрочен приоритет, като целта е да има на всеки година и половина - две форум на високо ниво като предстоящият на 17 май.

Според Екатерина Захариева фокусът към Западните Балкани ще бъде най-голямото постижение на българското председателство. Тя заяви, че европейската перспектива, благополучието, сигурността и просперитета на Западните Балкани са дългосрочен приоритет за България.

Вицепремиерът съобщи новина в аванс, че хърватското правителство е поело ангажимент по време на хърватското председателство да се организира отново форум на високо ниво, което ще е след около година и половина-две.

"Очаква се днешната конференция да приеме декларация към Срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която ще бъде връчена на премиера Бойко Борисов. В нея ще се формулират исканията на синдикатите от региона", заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. В декларацията основното искане е синдикатите и работниците да участват в преговорния процес.

Проблемите на работната среда, на доходите, на осигуряването, на социалната закрила трябва да намерят достойно място, заяви Пламен Димитров. Той посочи, че доходите на Балканите не са много различни. Нетният среден доход към декември миналата година в България след облагане е 450 евро, в Сърбия - 456 евро, в Черна гора - 512 евро, в Босна - 440 евро, в Македония - 387 евро , в Косово 457 евро, в Албания - около 300 евро, единствено в Хърватска и Словения са по-високи около 790-800 евро в Хърватска и доста по-нагоре в Словения, отбеляза Пламен Димитров.
Последните данни на КНСБ показват, че средната работна заплата на Балканите изостава номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави-членки и около 1.8-2.2 пъти спрямо новите държави-членки.

По отношение на минималната работна заплата, с най-нисък размер са Албания (180,52 евро)и Македония (239,74 евро). На другият полюс е Хърватия с 462 евро. България е с най-ниската минимална заплата в ЕС - 260,76 евро. За сравнение в Люксембург тя е 1999 евро.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че никой не се заблуждава и няма прекалени очаквания за времевия хоризонт за присъединяването на Западните Балкани към ЕС. По думите му пътят на присъединяването няма да е лек и еднозначен, не трябва и да е самоцел, но трябва да се знае, че е от жизнен интерес за стабилизиране на развитието на региона. Нямаме нужда от нови разделителни линии, а от изграждане на мостове - в прекия, и в преносния смисъл - от изграждането на магистрали до обща борба за повишаване на доходите и за подобряване на положението на младежите, каза синдикалният лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Списък с ЕСдържави, които са били в Източния блок и са се оправилу за разлика от България или поне са подобре:ЛатвияЛитваЕстонияСловакияСловенияЧехияПолшаУнгарияХърватияРумънияБившето ГДР
187
1
 
20
 
! Отговори
Zohan преди 5 години
Ахаа. Значи искат още два мандата!
186
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NASHIAT PREZIDENT VZEMA POVECE OT ALBANSKIAT
185
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 10 години заплатите ще ни се вдигнат със 100 лева и ще втасаме ! - спокойно сега още сме в процес на ферментация и не сме узрели за повече.Обаче хубавото е че след 30 години вече няма да има и нужда от заплати защото няма нито кой да ги иска нито на кого да ги давате.
184
1
 
22
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
"Вий пак ни дайте власт , пък ние ще вдигнем доходите(нашите веднага) ...( вашите)ама друг път"
183
1
 
20
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
само дето след 10г. европейците ще са с 50 години преднина
182
4
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Много и прос.ти червени другари ни цицат,много са и край нямат.
181
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зависи в какво.
180
3
 
15
 
! Отговори
гого преди 5 години
бах ти лъжите, ръст на доходи имало, Каракачанина обеща 10% на войската си ,даде им 8%, с полицаите същата история на надлъгване, на даскалите 15% ама то на 450 лв колко е. И от кога външен министър е експерт по финанси и социални дейности. Ама верно той финансивия е спец по сектор сигурност, за това ги реже щото знае че няма страшно.Лъжи лъжи за стадото....жалки
179
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
г.рбераски лъжи
178
5
 
7
 
! Отговори
Стандарт преди 5 години
Депутати на фона на бедност в БГ. 120 депутата. Махаме субсидии и средна работна заплата. Евродепутати никви 60 000 евро на месец, електронно правителство - Страсбург - онлайн - заплатка средна - 1000 лв. Лекар, програмист, физик, инженер с опит - 3 хиляди. Над три хиляди професии 50% прогресивен данък.С 300 лв. пенсия хората трябва да си платят ток, вода, парно, данъци, лекарс и да им остават 15 лв. на ден,.Реститути - всичко им се отнема, не може 1 да има 3 имота, а други да нямат една стая.
177
0
 
20
 
! Отговори
www преди 5 години
АЗ ПРЕДЛАГАМ ПЪРВО ДА СТИГНЕМ РУМЪНЦИТЕ АКО МОЖЕМ...
176
3
 
11
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
В Германия средната заплата ви е 4200 лв.Но ток вода, парно, смет са ви 417 лв. за 85 квадрата - 10% от средната заплата - чисто (на час средно).В БГ за 85 кв. ви е 225 лв. от хиляда лв. средна заплата чисто 800 лв. от 1.1.2018 плащаме около 30% битови.Не ми излизайте с номера за наемите. Вижте средна заплата - покупателна способност.Най-високите цени - на база доходи - средна заплата са в БГ от ЕС.Във Британия плащат 10 %, Дания 5%.В Испания боб 30 цента - в БГ същата марка 2.60У лево
175
7
 
6
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
Брутния годишен вътрешен продукт на България ПО ПАРИТЕТ НА ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ според Международни Валутен Фонд е 22,000 $ а на Германия е 49,000 $. Така че стига сте плакали. Аз в Хамбург плащам 1,850 евро наем на 100 м2 апартамент. А в България вземам наем от същия размер апартамент 500 лева (250 евро) във Варна. Не гледайте само заплатите. Цените в Германия са ужасни. Молете се заплатите и цените ви да не станат като немските че ще патите.
174
4
 
14
 
! Отговори
Polska преди 5 години
Стига сте лъгали, послушковци. И след 100 години няма да стигнем запада. Идеята не е да ги стигаме, а да си вкарат пазарите и влиянието тук. Еврофондовете са просто за да ги усвояват местните олигарси и да слушкат - тикви и подобни. ЕС е колониален проект, няма равноправие, няма уважение към народи и нации и към техните демократични права. Пита ли ви някой дали искате бежанци? Пита ли ви някой каквото и да било? Някаква тьотка от ГДР и *** решават вместо вас в полза на корпоративната алчност.
173
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
180 то това го направихме още 2015 г . Айде да се спрем с глупостите за банички 20 ст и дрън- дрън.
172
3
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
nie parvo trqbva da stignem standarta pri bai Tosho xa xa xa xa xa
171
0
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
-ХА! Какви лъжи се РЪСЯТ) Истината е- Нито едно Правителство за 29 г и НИТО един политик не иска да достигнем европейските доходи (заплати за труд) За 29 г БГ бизнеса или казано Политиците- защото те са бизнеса или те са лобирани от бизнеса- Успяха да Направят търпението на работливият българин в РОБСТВО- Тези хора не искат работници - ТЕ искат роби - Те не искат да плащат достойно- Те искат да плащат мизерно за да станат за 1 месец богаташи- Те съсипаха работната прослойка в БГ! Сега Плачат!
170
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от трибуната :- Другари , след 10 год. като ни се повишат доходите , ще живеем по-добре .глас от залата : - Ами ние ?
169
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато нашите парички отиват в чужди ръчички не се и надявайте някога да стигнем даже и румънците а пък да не говорим за германци и французи.