Кога ще ги стигнем европейците? След 10 г., обеща ни Захариева

Доходите ни били такива, щото едва от 27 г. сме демокрация
Обновена: 9 май 2018 13:33 | 9 май 2018 11:10,
284
 Кога ще ги стигнем европейците? След 10 г., обеща ни Захариева
Снимка: Dnes.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прогнозира, че ако доходите в България продължат да растат с темповете от миналата година, до десетина години те ще достигнат средноевропейските.

Захариева каза това на форум за доходите в страните от Западните Балкани, организиран от КНСБ.

Тя припомни, че през миналата година ръстът на доходите е над 11,5 на сто, много по-висок от средноевропейския.

По думите на Захариева, ако тези темпове се запазят, перспективата е до десет години да достигнем средноевропейските доходи.

Вицепремиерът обвърза постигнатото в България с европейската перспектива на Западните Балкани, която по думите й ще доведе до по-високи доходи в региона.

"Реформите, които се изискват по пътя на членството, не се правят само заради членството и само заради Брюксел, те трябва преди всичко да се правят заради гражданите, те водят до по-високи доходи", отбеляза Захариева.

По думите й доходите на Балканите все още изостават, тъй като сме демократични държави само от 27 години.

Вицепремиерът и министър на външните работи пое ангажимент пред синдикалните представители на страните от Западните Балкани, че подкрепата на българското правителство към Западните Балкани няма да приключи с шестте месеца на нашето председателство, а ще е дългосрочен приоритет, като целта е да има на всеки година и половина - две форум на високо ниво като предстоящият на 17 май.

Според Екатерина Захариева фокусът към Западните Балкани ще бъде най-голямото постижение на българското председателство. Тя заяви, че европейската перспектива, благополучието, сигурността и просперитета на Западните Балкани са дългосрочен приоритет за България.

Вицепремиерът съобщи новина в аванс, че хърватското правителство е поело ангажимент по време на хърватското председателство да се организира отново форум на високо ниво, което ще е след около година и половина-две.

"Очаква се днешната конференция да приеме декларация към Срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която ще бъде връчена на премиера Бойко Борисов. В нея ще се формулират исканията на синдикатите от региона", заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. В декларацията основното искане е синдикатите и работниците да участват в преговорния процес.

Проблемите на работната среда, на доходите, на осигуряването, на социалната закрила трябва да намерят достойно място, заяви Пламен Димитров. Той посочи, че доходите на Балканите не са много различни. Нетният среден доход към декември миналата година в България след облагане е 450 евро, в Сърбия - 456 евро, в Черна гора - 512 евро, в Босна - 440 евро, в Македония - 387 евро , в Косово 457 евро, в Албания - около 300 евро, единствено в Хърватска и Словения са по-високи около 790-800 евро в Хърватска и доста по-нагоре в Словения, отбеляза Пламен Димитров.
Последните данни на КНСБ показват, че средната работна заплата на Балканите изостава номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави-членки и около 1.8-2.2 пъти спрямо новите държави-членки.

По отношение на минималната работна заплата, с най-нисък размер са Албания (180,52 евро)и Македония (239,74 евро). На другият полюс е Хърватия с 462 евро. България е с най-ниската минимална заплата в ЕС - 260,76 евро. За сравнение в Люксембург тя е 1999 евро.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че никой не се заблуждава и няма прекалени очаквания за времевия хоризонт за присъединяването на Западните Балкани към ЕС. По думите му пътят на присъединяването няма да е лек и еднозначен, не трябва и да е самоцел, но трябва да се знае, че е от жизнен интерес за стабилизиране на развитието на региона. Нямаме нужда от нови разделителни линии, а от изграждане на мостове - в прекия, и в преносния смисъл - от изграждането на магистрали до обща борба за повишаване на доходите и за подобряване на положението на младежите, каза синдикалният лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
9
 
! Отговори
Истината преди 5 години
(продължение)... грабежа чрез обществените поръчки и накрая дойде присвояването от мафията на средствата от ЕС и фалирането на КТБ, в резултат на стремежа на мафията към властта.
147
1
 
20
 
! Отговори
Истината преди 5 години
След 1989-та година демократите обединени от мафията ни спретнаха няколко ограбвания. Първо разграбиха и унищожиха селското стопанство с това връщане на земи в реални граници. В същото време разграбиха и фабриките и заводите и ги фалираха. Успоредно с това демократите усилено източваха банките, които след 6 години източване, накрая фалираха официално през 1996 година. После демократите разпродадоха срещу жълти комисионни почти цялата обществена собственост. После врътката с външния дълг, с обще
146
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахаха 89 год казаха че за около 15 год ще сме на европейски нивел! 30 год след това сме още по дълбоко потънали в мизерия! Сега още 10 ли? Каква нагла подигравка само! Като се изравнят 45 год на безкраен преход, с 45 год от предният режим, можем да ги сложим на кантар, и да видим какво се направи през единият и какво през другият! Ще бъде голяма комедия ако въобще до тогава е останало нещо от тая страна!
145
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 10 години ще са нужни нови 10 години, за да ги стигнем. Така се чака светлото евроатлантическо бъдеще. Всички тези днешни захариевци и други калинки знаят как са чакали светлото комунистическо бъдеще, което беше на 1-2 петилетки.
144
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
моля тука трола стига лъга за Сърбия, която на руснаците ви е някаква измислена виртина. БВП на Сърбия е по -нисък от нашия по статистика./
143
0
 
10
 
! Отговори
еее преди 5 години
мацката е пропуснала няколко нули след единицата
142
6
 
3
 
! Отговори
DEM преди 5 години
Докато продължаваме да говорим за заплати, а не за доходи никого няма да стигнем. Заплата е да искаш работодателят ти да ти вдигне заплатата, защото: живота поскъпва, токът поскъпва, водата поскъпва и пр. Повишаване на дохода е да искаш да си покачваш цената на труда и той да се търси. Това е пазарна икономика. Да се усъвършенстваш всеки ден, да си покачваш цената на труда, съответно идват и по-високите налози и осигуровки, но няма как. Заплати и пенсии се вдигат лесно. Производителност няма.
141
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не стига че няма почти никакво увеличение на доходите а и цената на всичко се увеличава със всеки изминал ден.
140
1
 
11
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
Тази Захариева да не минава за роднина на петричката врачка?
139
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 10 г я Захариева,я европейците..
138
1
 
16
 
! Отговори
светлото бъдеще преди 5 години
и някой да върже здраво другите европейци да не мърдат напред, че отиде още 45 години да ги догонваме
137
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои европейци датчаните надявам се ,защото гърците ги стигнахме колкото и невероятно да изглежда,но по покупателна сила на заплатите сме почти равни.
136
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БВП то ни е с 20% по- високо от сръбското, а те взимат по- добри заплати... Значи нещо куца в разпределението на спечеленото. Отделно колко субсидии се изплащат.
135
0
 
16
 
! Отговори
ХоХо преди 5 години
От чие име бещаваш бе моме. Кога се довлече в София, кога започна да раздаваш акъли.Не забравяй, че скромността не е порок !
134
4
 
0
 
! Отговори
Циник до Бригадир преди 5 години
Слабо я... Я пак мерни кръвното, че носа ти от спукани капиляри е заприличал на цвекло!Деденце!ПхахахаСмешен
133
3
 
8
 
! Отговори
До 174-на негодните преди 5 години
По голяма глупост не бях чел.Ти на колко годинки си бе чедо?Майка и татко нямаш ли ,или и те са малки.Къде са били повреме на два пъти обявявания държавен банкрут и как се излиза от него.Вие съвсем сте ,,изплискали легена бе дечурлига" То за пари ,за пари ама и малко мозък трябва за да се разбере че България не е основана през 2000 година.К.елеши!
132
4
 
1
 
! Отговори
Циник до Бригадир преди 5 години
Пхахаха...деденце - карай по яваш, че сина ти трябва да те държи във фризера - ако иска някоя и друга година - да ти прибира мизерната пенЦийка!Аааааахахаха
131
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той и мадридският крадец обеща 800дни, ама......стигнахме ги, цифнахме, та вързахме.
130
10
 
3
 
! Отговори
До 159-Факт преди 5 години
Посрещнах 1990 г. със 145 лв заплата ,пенсионирах се през 2011 със 1350лв.Пенсията на баба ми беше 63 лв,сега съпругата ми е баба със 400лв пенсия . Така че деца спрете да се ругаете и обяснявате за неща които са извън вашит живот и компетенция.Винаги сме били с многократно по малки заплати от западняците.През 69та взимах 83 лв,а Ханс за същата професия и работа -800 марки.Техните растат с по малко проценти защото базата им е висока.А пенсиониране с 200лв вече няма.Спрете измишльотините.
129
4
 
1
 
! Отговори
Циник до Бригадир преди 5 години
Кво ми се пънеш - като rлист на топло гомно, бе ***?Смешен!!!Преговаряй!Който ме е захапал - се е отровил!Комотрепки - в гърчове!Пхахаха