Стотици хиляди българи работят "на черно" в евроземеделието! Защо?

Земеделието е сектор с висока степен на недекларирана заетост
10 май 2018 19:15, Елка Василева
82
Стотици хиляди българи работят "на черно" в евроземеделието! Защо?
Снимка: архив, Reuters

Земеделието е традиционно сектор с висока степен на недекларирана заетост поради своята сезонност и поради факта, че работниците се наемат на ден.

България не прави изключение от това правило - стотици хиляди българи работят "на черно" сезонно в сектора на земеделието в ЕС, отчитат синдикалистите.

По данни на EURISPES - частно италианско сдружение, което се занимава с политически, икономически и социални изследвания в Италия, за 2014 г. недекларираната работа възлиза на 32 процента, за сравнение тази заетост в сектора на строителството е 15,4 на сто. Това посочват в анализ от Федерацията на независимите синдикати от земеделието /ФНСЗ/.

Последната ревизия на заетостта в европейското земеделие към 2017 г. показва, че работещите, наети в земеделието на ЕС, се увеличават и са 10 млн. души, а 4 млн. от тях са сезонни мигриращи трансгранични работници.

Повечето от тях живеят от годишния си доход от земеделска работа. Временната работа е все по-често срещано явление, особено в Южна и Източна Европа. Социалните условия и права са много по-малко в сравнение с 10 или 20 години по-рано, отбелязват от ФНСЗ.

Изтичащата работна сила от България към страните от т. нар. Стара Европа е повече от 1 200 000 души - официално работещи извън България, над 30 на сто от тях са сезонни работници в земеделието на Европа.

По държави данните сочат следното: в Германия - 300 000 души, в Англия - 300 000, в Италия - 100 000, в Испания - 350 000, в Гърция - 120 000, във Франция - 40 000, в Австрия - 25 000, в Швеция - 9 000 българи, се посочва в анализа на ФНСЗ.

На този именно проблем - за недекларираната заетост в земеделския сектор, е посветен Транснационален семинар, който ще се състои днес и утре в Пловдив. Международната работна среща се организира от Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ по европейски проект "RAISE UP - действия на терен, иновативни подходи и ангажираност на ключовите партньори за противодействие на недекларирания труд", съобщи БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
4
 
! Отговори
Слав преди 5 години
Влизането ни в ес бе акт на колонизация. Сега Западната колониална сма ползва роби от източна европа. Свободно движение на капитали и несвободни хора. Черна евроинтеграция.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жена, чистачка в училище редовно работи в Белгия 2 месеца за по 3000 евро на месец в завод за колбаси. След изтичането на отпуската и се връща на работа в училището. Така доходът и е над средния за България и може да си позволи някои глезотийки като гримове, тоалети от Илиянци и т.н.
56
4
 
2
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Тези, които работят като роби в земеделието в ЕС няма какво да се оплакват.Това е техният избор ,никой не ги е карал насила. Защо не стоят в България, земя много, да работят. Да, ама за това трябва дупе - отговорности, проекти, наемане на хора и т.н. Ами като гледат да живеят по най-малкото съпротивление, бягат от всякакви отговорности и са напълно безидейни и кухи, ще работят като роби.
55
2
 
10
 
! Отговори
Good morning преди 5 години
На това в българската нова демокрацията се нарича престижна работа,в което влиза миене на чинии,бърсане западняшки старчески дирници и т.н. Аз и при демокрацията разбрах, че етноса който може да ме граби, убива изнасилва възрастни се нарича интеграция. Пак при демокрацията разбрах, че унищожението на българското призводство се нарича пазарна икономика.
54
5
 
14
 
! Отговори
ЗАЩОТО преди 5 години
СЪСИПАХА НАШЕТО ЗЕМЕДЕЛИЕ И ЖИВОТНОВЪДСТВО . ЗА ДА НИ НАБУТВАТ ГМО-ТАТА СИ И ТРОВЯТ НАРОДА . ЗА ТОВА АЗ СИ ЗАСАЖДАМ ГРАДИНА И СЕ МОЛЯ ДА НЯМА ГРАДУШКА ЗА ДА ХАПНА ИСТИНСКИ ДОМАТ .НАРОДЕ , НАРОДЕ ДО КЪДЕ НИ ДОКАРА ЕВРОПАТА .....
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** как така бе ? Ми нали на запад всичко е ред и законност ?
52
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евроатлантизма не успя да се докаже над 20 години и продължава да унищожава и унизява, за това време комунизма или по правилно социализма промени и построи това което разшувате без да промените нещо за доброто на всички. Виж как мизерстват родителите ни и как оглупяват децата ни, други факти трябват ли ти
51
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дива експлоатация и беззаконие спрямо нашите гастарбайтери, но май нямат нищо против старите членки от тази ситуация... Виж ако ние нещо вземем като бизнес- примерно с тировете и транспорта- вой до небето и нали щото сме корумпирани... И бате гледа като теле в железница и мрънка... Добрият европеец трябва да спори и да критикува щото това ще спаси ЕС от лицемерието и разпада.
50
1
 
15
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Скоро няма да има и на черно кой да работи. Тогава ще се сетят че трябват реформи.
49
10
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
15 лв на ден плащат на ромите да копаят на полето. После се чудете що са необразовани и нямат мотивация.
48
0
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Има неадекватно законодателство и закони които остават само на хартия.
47
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евроатлантизма, прав си! А защо са такива числата??? Аз живея в Австрия. Тук си личи колко неквалифицирани са българите:( Работливи, но недоучили. Тарикати, търсещи слабото място на системата за да я "прецакат". Андрешковци. Завистливи и злобни. Завистливи към всички, злобни към сънародниците си, но раболепни към останалите. Това важи за над 70% от българите тук. А работят в земеделието защото за друго не стават. Тъжо, но факт! НАТО и ЕС не са виновни никому!
46
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 59Изнасяхме мотокари в СИВ. Извън СИВ японците ги купиваха за желязо, защото ние влагахме мнооого желязо в нашите мотокари, а то беше дотирано.
45
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе, грешиш. Производството на мотокари никога на е било дотирано. Напротив, при соца изнасяхме в цял свят и това носеше печалби във валута. Днес при евроатлантизма и демокрацията обаче изнасяме само миячи и пpocтитуки а почти всички стоки за потребление са вносни.
44
5
 
35
 
! Отговори
Евроатлантизма преди 5 години
- закрити 420 училища в последните 10 години- последната една година над 100 хил. българи са емигрирали- раждаемост по-ниска от времето на Втората Световна- най-бедната страна в ЕС - 2.4 милиона живеят под прага за бедността- най-корумпираната и най-обезлюдената страна в Европа- първо място по смъртност в в света- над 2,7 милиона работещи бедни- над 2 милиона пенсионери, едва оцеляващи с пенсия от 200 лева
43
2
 
4
 
! Отговори
men преди 5 години
Taka e kato zaplashtaneto ne e dostoino unasmladite nai veche hora shte biagame izvan BG i shte se otchitat niakakvi tapi statistiki koito ne sa aktualni zashtoto broiat na obiavenite e pone dva pati poveche t.e dva pati poveche trudosposobni hora navan a ne u nas, na nikoi ne mu e kef taka no politicite ne se naiadoha ...., a triabva niakak si da se oceliava
42
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато има коментари, че комунизмът е създал нещо по-добро от една тотална съсипия не се учудвайте, че пенсиите са ниски а пътища, здравеопазване и т.н.- лоши.
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е бачкат си хорицата за парички, ко да муй.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 49...в грешка си...няма наказан в Бг...в Испания преди години има закон...глоба от 60000 евро за работник без документи а има ли докуменрти е задължително с мед.и пенсионни осигуровки...
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато има коментари като 45 не се учудвайте, че пенсиите са ниски, а пътища, здравеопазване и тн лоши.