Стотици хиляди българи работят "на черно" в евроземеделието! Защо?

Земеделието е сектор с висока степен на недекларирана заетост
10 май 2018 19:15, Елка Василева
82
Стотици хиляди българи работят "на черно" в евроземеделието! Защо?
Снимка: архив, Reuters

Земеделието е традиционно сектор с висока степен на недекларирана заетост поради своята сезонност и поради факта, че работниците се наемат на ден.

България не прави изключение от това правило - стотици хиляди българи работят "на черно" сезонно в сектора на земеделието в ЕС, отчитат синдикалистите.

По данни на EURISPES - частно италианско сдружение, което се занимава с политически, икономически и социални изследвания в Италия, за 2014 г. недекларираната работа възлиза на 32 процента, за сравнение тази заетост в сектора на строителството е 15,4 на сто. Това посочват в анализ от Федерацията на независимите синдикати от земеделието /ФНСЗ/.

Последната ревизия на заетостта в европейското земеделие към 2017 г. показва, че работещите, наети в земеделието на ЕС, се увеличават и са 10 млн. души, а 4 млн. от тях са сезонни мигриращи трансгранични работници.

Повечето от тях живеят от годишния си доход от земеделска работа. Временната работа е все по-често срещано явление, особено в Южна и Източна Европа. Социалните условия и права са много по-малко в сравнение с 10 или 20 години по-рано, отбелязват от ФНСЗ.

Изтичащата работна сила от България към страните от т. нар. Стара Европа е повече от 1 200 000 души - официално работещи извън България, над 30 на сто от тях са сезонни работници в земеделието на Европа.

По държави данните сочат следното: в Германия - 300 000 души, в Англия - 300 000, в Италия - 100 000, в Испания - 350 000, в Гърция - 120 000, във Франция - 40 000, в Австрия - 25 000, в Швеция - 9 000 българи, се посочва в анализа на ФНСЗ.

На този именно проблем - за недекларираната заетост в земеделския сектор, е посветен Транснационален семинар, който ще се състои днес и утре в Пловдив. Международната работна среща се организира от Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ по европейски проект "RAISE UP - действия на терен, иновативни подходи и ангажираност на ключовите партньори за противодействие на недекларирания труд", съобщи БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото са ***.
37
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма имаше селско стопанско при което хранехме половин Русия, изнасяхма продукция дори и на запад. И днес още по старото поколение руснаци си спомнят българската лютеница и консервите с домати които са присъствали ежедневно на трапезата на всяко руско семейство. Днес при демокрацията и евроатлантизма селата са пусти, фирмите на хората от ГЕРБ строят там стадиони и балетни зали с пари от ЕС а домати и краставици внасяме от Турция или Македония.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето не знаят езика и работят за български тарикати!
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все оше няма опандизен работодател за неплащане на осигуровки, няма и да има. При капитализма е така...
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 32Руснаците са по-човечни и по-жалостиви към работниците за разлика от демократичните европейци. Работих в Русия и го знам.
33
2
 
11
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
До 27...нещо не си в час,пишеш колкото да не заспиш...Ти ако имаш моят късмет всеки ден ще палиш свещи...Пенсионер съм и получавам 1500лв наши пари благопдарение на тези....убитите Западняци.А БГ ми даде 240лв.
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
комунизма създаде, а тези след комунизма направиха точно това което пишеш драги 44,
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото е по-добре да получиш хиляда лева, с които да нахраниш детето си, отколкото 600 лв. след всички данъци, осигуровки и други държавно-санкционирани прийоми на кражба. Колко чудно, а?
30
5
 
15
 
! Отговори
Исти преди 5 години
Защото комунизмът разори и ликвидира тяхното хилядолетно препитание на село,остави ги без работа и ги напъди към Запада- затова!
29
4
 
21
 
! Отговори
патил преди 5 години
ХОДИЛ СЪМ ДА РАБОТЯ ВЪВ ФЕРМА И ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ПОВТОРЯ ТАЗИ ГРЕШКА! ТЪПЧЕХА НА ПО 5-6 ЧОВЕКА В СТАРИ ЧУПЕНИ КАРАВАНИ. ОТВРАТИТЕЛНИ УСЛОВИЯ ЗА РАБОТА, ТЕЖКА ГАДНА РАБОТА ЗА МИНИМАЛНИ ПАРИ. И НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ НА ИЗЛЪГАХА, КАЗВАЙКИ НИ ЧЕ ЩЕ РАБОТИМ МИНИМУМ ПО 10 ЧАСА НА ДЕН, А ДЕЙСТВИТЕЛНО РАБОТАТА НЕ БЕШЕ ПОВЕЧЕ ОТ 5-6 ЧАСА НА ДЕН. СПЕСТИХ МАЛКО ПАРИ С КОИТО СИ ВЗЕХ ЕДНО АВТОМОБИЛЧЕ. НО С ЕДНА ДУМА, НЕСИ СТРУВА ХОРА, НЕСЕ ЛЪЖЕТЕ ДА ХОДИТЕ ПО ТАКИВА МЕСТА!
28
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38и като всичко беше "цветя и рози" защо дотираха мотокарите за износ (другите държави ги купуваха заради метала в тях) и защо най-великото изобретение на БАН е чушкопека? Защо не измислиха сами компютър, а просто изкопираха процесора на Моторола? Защо построиха завод като Кремиковци далеч от воден транспорт. Още такива примери - хиляди. Ако не беше СССР да подарява ресурси, този комунизъм в България щеше да е фалирал още 74-та година...
27
5
 
6
 
! Отговори
селянин преди 5 години
Говорил съм често със сезонните работници от "ромски" произход. Най са доволни от заплащането в Гърция. А на второ място е България. Испания не я харесват, но пак се навиват, а за Италия не искат и да чуят. В Италия е най-зле защото накрая дори не им плащат и няма на кого да се оплачат.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38 анонимен. Както го написа е много хубаво, но на хартия . Така го пишеха и от комитета по планиране.На практика не се получаваше Още с пускането и разпределението на долу към масите./ съсловията/парите не стигаха до производителите, както пише Пускаше се ПЕЧАТНИЦАТА да компенсира дефицита. И така от година на година СОЦА пропадна
25
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 5 години
hahah защо???? защото у бг селските чорбаджи във всички браншове дават не повече от 600лв
24
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПо времето на соца се печатаха точно толкова пари колкото населението да може да купи произведените продукти. Имаше планова икономика. Планираше се какво може да се произведе, какво е необходимо, кое е приоритетно и с какви цени и евентуално се печатаха повече пари за да може хората да си го купят и да се плащат заплати на новите работни места. Населението се увеличаваше, производството растеше. Всичко произведено се изкупуваше.
23
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30 По времето на соца. Пенсионерите работеха и постояно им печатеха пари в печатница Родина е в Москва.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До25Че аз не съм казвал, че работата в развлекателният сектор е нещо лошо. Само казах, че много българки работят в сектора
21
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26 да стане така трябва да се промени и Държавното устройство.Виж как смазаха Ценко Чоков като тръгна да е ЗЕМЕДЕЛЕЦ ИЗВЪН колектива. Без да пита ПАРТИЯТА.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До15 затова ние от болницата в Ловеч си обичаме СОЦА. И си чакаме заплатите 6м. И може да чакаме още много. До пълна победа. Но на запад ходиме само като туристи.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хленчат ***,чакат нещо "свише" и един по един тихичко се измъкват към западните земеделски градини,НО НИКОГА НЯМА ДА ИМ ДОЙДЕ НА УМА,ДА СЕ ОБЕДИНЯТ В ЗЕМЕДЕЛСКИ КООПЕРАЦИИ И ВЗЕМАТ НЕЩАТА В РЪЦЕТЕ СИ!ОБЕДИНЕНИ ВСИЧКИ В РАЗЕДИНЕНИЕТО СИ,ЩЕ СЕ ЩУРАТ НЕМИЛИ НЕДРАГИ ПО СВЕТА И ЩЕ СЕ ТОПЯТ,КАТОПРОЛЕТЕН СНЯГ!ДОКАТО ОТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ ОСТАНЕ НИЩО!!!