Оттегляне: Пучдемон вече не иска да е лидер на Каталуния

Бившият лидер предложи за свой наследник Ким Тора
11 май 2018 08:19,
11
Оттегляне: Пучдемон вече не иска да е лидер на Каталуния
Снимка: Reuters

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си за ръководния пост в Каталуния.

Той направи видеообръщение, в което обяви желанието си да слезе от сцената и предложи за кандидат за регионален лидер Ким Тора. Петдесет и пет годишният Тора е депутат от парламентарната група на "Заедно за Каталуния". Той е адвокат, писател и издател. Издал е няколко книги за историята на Каталуния, посочва на уебсайта си каталунският парламент.

Каталунските депутати имат срок до 22 май, за да изберат регионален лидер. Ако това не стане дотогава, Каталуния отива на предсрочни избори.

Вече седем месеца Каталуния е в задънена улица, след като испанските съдилища блокираха кандидатурите на няколко политици, защото са в чужбина или в затвора. Испанският премиер Мариано Рахой свика регионални избори през декември, след като разпусна предишното каталунско правителство за незаконно обявяване на независимост от Испания.

Изборите обаче отново бяха спечелени от борещите се за независимост партии.

Предстои председателят на каталунския парламент Роже Торен да издигне официално кандидатурата на Ким Тора и да я предложи за обсъждане и избор в законодателния орган.

Дебатите за това се очаква да бъдат в началото на следващата седмица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 5 години
Сталоун - премиер ?????????
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е Левски, а просто пуч демон.
9
0
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
взе рублите, не върза, сега ще опъне ластика и към слънчева куба. прочие, некой да е чел нещо за Фараж тия деня?
8
1
 
6
 
! Отговори
ЗЗД преди 5 години
Защо не действаха така към Хашим Тачи, който отдели една област и направи държава? Защо него не го арестуваха? Дали американците ще позволят, ако някой щат иска да се отдели и направи отделна държава? Щом е да се разпадат страни, които не са с удобни правителства може за другите не. Защо се търпи "демокрацията" в Суадитска Арабия, а се унищожава законно избрано правителство в Сирия? Все въпроси, на които американците и техните съюзници не отговарят и съсипват със своите действия народи.
7
2
 
3
 
! Отговори
Pesho_44 преди 5 години
Уплаши се. Голям мерак имаше да стане министър председател, но шубето от пандиза излезе по-силно. Абе политик.... *** дума!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалкото е, че ако последните 2 дена са доказателство, то в България имаме много по-страшно разделение и от това в Испания. "София срещу провинция". Продължавайте в същия дух и не се чудете, ако след 20 години, не започнем бие с такива глупсоти.
5
7
 
5
 
! Отговори
Еврейски номера преди 5 години
Защо запада не подкрепя Каталунският лидер?След като подкрепя пкк терористите срещу Турция !
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ем поне се пробваха...
3
0
 
7
 
! Отговори
Западна демокрация преди 5 години
Меката сила на ЗАПАДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ
2
6
 
17
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
Преди време малките държавици се обединявали, за по-силна държава...Сега тоя от.каченяк (най-вероятно) за много пари се опита да разедини (отслаби) една държава. Мястото му е в затвора - до дупка !
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На този като му застана дебелия на входа на онази работа, веднага би отбой. Не че съм за независима Каталуния, но с лидер като този са мноого далеч от целта.