ЕС забранява анонимните обмени на криптовалута

Безименните предплатени банкови карти – до 150 евро
14 май 2018 14:37, Екип на Dnes.bg
4
ЕС забранява анонимните обмени на криптовалута
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз ще забрани анонимните трансфери в криптовалута. Това става ясно от приета днес нова директива срещу прането на пари и тероризма, която трябва да стане част от националното законодателство на страните членки до 18 месеца.

Платформите за обмен на виртуални валути, като биткойн и депозитарните доставчици на портфейли, ще бъдат задължени да прилагат процедури за комплексна проверка на клиентите си при обмена на виртуални валути в реални валути, което се очаква да сложи край на анонимността при този тип операции.

Още по темата

Ограничават се и възможностите за анонимни плащания, извършвани чрез предплатени карти, като се свалят от 250 евро на 150 евро евро праговете, от които ще се изисква идентификация и се разширят проверките на клиенти.

Банките ще трябва да извършват допълнителни проверки на финансовите потоци от държави, които служат като данъчни убежища и офшорни прикрития на терористи и перачи за пари. В момента в този списък, който се изготвя от Работната група за финансово действие срещу изпирането на пари в Париж, са включени държави от Африка, Азия и Латинска Америка. България не е член на организацията, в която 34 държави от цял свят си сътрудничат с борбата с прането на пари, но ще трябва да се съобразява със списка като страна от ЕС.

Новите правила включват още разширяване на информацията, до която ще имат достъп звената за финансово разузнаване. Занапред те ще могат да влизат в централизираните регистри на банкови и платежни сметки и централни системи за извличане на данни, които държавите членки трябва да създадат с цел идентифициране на титулярите на банкови и платежни сметки.

Отделно, правителствата на държавите членки ще трябва да оповестят публично част от информацията, съдържаща се в регистрите на действителните собственици на дружества и тръстове, свързани със стопанска дейност. Тези регистри бяха създадени миналото лято по силата на четвъртата директива за пране на пари. В тях властите събират информация за действителните собственици на компании и тръстове и я съхраняват в масиви, подобни на търговските регистри.

Информацията за всички други тръстове ще се съдържа в националните регистри и достъп до нея ще имат лицата, които могат да докажат законен интерес. В регистрите ще се вписват действителните собственици, притежаващи 10 % собственост в някои дружества, за които съществува риск да бъдат използвани за изпиране на пари и избягване на данъци. За всички останали дружества този праг ще се запази на 25%, се казва в приетата днес нова директива.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
ЦОЛЕ преди 1 седмица
КОМУНИЗМА РЯПА ДА ЯДЕ!!!
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ууууууии ! Ууууууии !

Долу ЕС ! Ууууууии...
1
6
 
20
 
! Отговори
J* преди 10 месеца
М-а-л-оумни драскачи, тази "новина" е от миналия месец .. Някой запълва часове да драска глупости или наистина сте толкова неадекватни