Стачка на пилотите в Брюксел, 75% от полетите отменени

Сух въздух и отровни димове: Летците искат компенсации
14 май 2018 14:00, Екип на Dnes.bg
7
Стачка на пилотите в Брюксел, 75% от полетите отменени
Снимка: архив Reuters

Стачка на пилотите приземи днес почти всички полети на белгийската авиокомпания Brussels Airlines и ще продължи отново в сряда.

Компанията бе наскоро придобита от германския гигант Lufthansa и осигурява и нейни междинни полети до различни дестинации в Европа, както и маршрути в Африка и Америка.

Летището в Брюксел, което е основен хъб на компанията, предупреди пътниците да не се явяват за чекиране, преди да са проверили по телефона дали техният полет не е сред отменените.

557 полета няма да бъдат осъществени днес, което е около три четвърти от дневното разписание на компанията и ще засегне около 60 000 пътници. Авиокомпанията съобщи, че 5000 души вече са поискали да им върнат парите, което беше обещано в навечерието на стачката.

В писмо до пътниците, пилотите обясниха, че "не става въпрос само за пари", а за "липса на уважение" от страна на част от ръководството.

Според писмото пилотите са принудени да се трудят при нездравословни условия, променящо се налягане, изключително сух въздух и токсични димове в пилотската кабина. Освен те работят в нередовни часове, което води до допълнително натоварване на организма и стрес.

Пилотите обясняват, че заплатите им са били намалени и че са били помолени да бъдат по-гъвкави, да вземат по-малко почивки, както и че хотелите, в които пренощуват са с влошено качество. Те се оплакват още, че задължителното обучение, което трябва да преминават, за да поддържат летателния си лиценз, вече не се заплаща от авиокомпанията, която ги е наела.

Последната капка е решението на белгийските власти да увеличат от 2030 г. пенсионната възраст до 67 г, при условие, че повечето пилоти се разделят с лицензите си до 65 г, което означава, че последните две години те няма да могат да упражняват професията си.

"Повече не се чувствам уважаван като пилот. Лимонът е изстискан докрай. Надавам се, че разбирате, че не става дума само за пари, а за уважение... Стигнал съм лимита си. Все още обичам работата си, но искам да бъда уважаван", завършва писмото до пътниците, което е подписано от 530 пилоти от Brussels Airlines.

Преговорите между синдиката и ръководството на компанията продължават днес с надеждата, стачката в сряда да бъде отменена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, какви са тези отровни пушеци в кабината. За пръв път чунам
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пилотите да работят до 67 а полицаите до 52 - браво.
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Райнер стачкуваха от 7 до 11 май затова оставиха цял самолет 180 в българи в Рим,а нашите дипломати и журналисти писаха, че имало мъгла, ще стачкуват хората няма да си хабят здравето,трудът им е високо квалифициран и тоговорен.
2
9
 
23
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
Няма да се плашите .още 10тина години най-много и ще пуснат безпилотни пътнически самолети.........Тогава ще стачкуваме да ни дават работа ,ама няма да има...
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей как стачкуват Европейците, пък бате ви Бойко вика хич да не му стачкуват под прозорците...Хахаха