Нов пик на мигрантите от Турция

2595 нелегални в България, 1250 върнати у дома през 2017 г.
16 май 2018 22:05, Екип на Dnes.bg
23
Нов пик на мигрантите от Турция
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предупреди за рязко покачване на броя на мигрантите, влизащи в ЕС от Турция.

"От март насам както по гръцките острови, така и по сухопътната граница се наблюдава 9-кратно увеличаване на пристиганията от Турция", съобщи Еврокомисията днес.
 
От началото на годината 9349 нелегални мигранти са дошли на Егейските острови, а 6108 други са заловени на сухопътната граница между Гърция и Турция. Според данните, публикувани днес, пресичанията по българо-турската граница са ограничени, за разлика от наплива към Гърция, където островите Лесбос и Самос отново са препълнени. Въпреки това Еврокомисията поднови критиките си към оградата по границата, заявявайки, че тя не е решение и че Европа не бива да се превръща в крепост, а в мост към съседите.
 
40 на сто от нелегалните мигранти, идващи от Гърция в Турция от началото на годината, са сирийци, 23% иракчани и 11 на сто афганистанци, съобщава още Еврокомисията.
 
Увеличен поток се отчита и по Балканския маршрут, който ЕС тържествено обяви за затворен през 2016 г. Раздвижването засяга най-вече Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина. Сирийците, либийците, пакистанците и афганистанците най-често се срещат по балканския път, според данните на Брюксел.
 
Сърбия пък е "нападната" от иранци. От свалянето на визите през септември 11 305 иранци са пристигнали в Сърбия и над 9000 от тях са потеглили в неизвестна посока, като само 30 са подали молби за убежище.
 
Еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос предложи на Гърция да изпрати допълнителни европейски граничари, които да подсилят охраната по браздата с Турция и настоя за ускоряване на връщанията на незаконните мигранти на Анкара, както е по сделката за спиране на миграцията.
 
Турският президент Реджеп Ердоган неколкократно изрази недоволство, че ЕС не изпълнява финансовите си ангажименти към страната му по сделката, заплашвайки да излезе от нея. ЕС се задължи да даде 3 млрд. евро за издръжката на сирийските бежанци за 2016-2017 г. и още толкова за 2018-2020. Според Брюксел първите пари вече са или преведени (€1,93 млрд.), или разпределени по проекти, които все още се изпълняват като предоставянето на месечна издръжка на бежанците. В момента ЕС уточнява как да разпредели вторите 3 млрд., като Еврокомисията настоява две трети от тях да бъдат от вноски на страните членки, а пък държавите искат цялата сума да се покрие от европейския бюджет като общ ангажимент на Съюза.
 
Брюксел изрази тревога и от влошаването на условията в лагерите по гръцките острови, които отново са препълнени. Правителството в Атина е призовано да ускори разглеждането на молбите за убежище, за да може по-бързо да върне в Турция онези, които не отговарят на условията да получат европейска закрила.
 
Пик се отчита и по Западно Средиземноморския маршрут, където напливът е увеличен с 22 на сто спрямо миналата година, докато прекосяванията на морето между Либия и Италия са намалели със 77%.
 
Европейската комисия съобщи, че България е получател на третата по величина сума за охрана на границите си от европейския бюджет след Гърция и Италия. От 2015 г. насам правителството е получило от европейския бюджет 171,6 млн.евро. 130 европейски граничари са на българските граници в момента, заедно с 39 автомобила и 52 камери за наблюдение. 2595 нелегални имигранти са регистрирани в България миналата година. 1250 от тях или 48% от тях вече са върнати като нямащи право на закрила в ЕС, се казва в публикуван днес доклад на Брюксел.
 
Европейската комисия подкани държавите членки да ускорят темповете по изпълнение на обещанията си за вземане на бежанци, евакуирани от лагерите в Либия. България е анонсирала, че може да прибере 110 души, но до момента не е приютила нито един. Затова пък правителството вече е превело €6 млн. от обещаните 10 млн. евро за Доверителния фонд за Африка, чрез който се финансират различни проекти, свързани с управлението и ограничаването на имиграцията от Африка към Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
3
 
! Отговори
Polska преди 5 години
Тази лудост трябва да спре. Време е някой да щаже стига и всеки мохамеданин да бъде депортиран. Оцеляването на бялата христианска раса е на карта. Мечтата на либерали и комунисти/социалисти е да ни смесват с утaйката на света и са ни претопят. Пияницата Юнкер откри статуя на Маркс в Германия. Долу ЕСССР! Да живее Европа на нациите!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩОМ СА НЕЛЕГАЛНИ, ЗНАЧИ СА МИНАЛИ ПРЕЗ ПЛАТЕНИТЕ ДУПКИ В ОГРАДАТА НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ.И ЗАЩО НЕ СА ВЪРНАТИ ВСИЧКИ, А САМО ПОЛОВИНАТА?
15
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те са бъдещето, да идват и повече дано.
14
0
 
16
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Айде сега ново двайсет...,защо не минавали емигранти през България!? Ами Борисов е достатъчно прозорлив, да си върже гащите о време. Няма да чака нареждане от форумите философи!
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи пенсионерите и децата ще мизерстват,а за африканците има пари!Ашколсун!Вие нормални ли сте?
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБоко го изтипосаха по всички турски сайтове със заглавие: "Един гюленист няма да остане. Ще ги върнем всички в Турция".Те османлиите го виждат като техен човек как ще му пращат бежанци. Даже турската жандармерия слухти по българската граница да ги лови а останалите организирано ги пращат при Ципрас нали оня им се ежи.Ами те имат общ бизнес.А патриотите също са командвани от българин служещ на турците.Затова не ги пускат,щото България я имат като тяхно влияние,а и арабите не щат
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България не ги пуска Ердоган. Праща ги към Гърция. Оградата на Валери стои непокътнатаТова доказа, че дадената дума, е по-силна от всякакви огради и оръжия. А *** на умниците, каквото и да им се каже, те действат по лампичката на Павлов!
10
2
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Правиш криви сметки- да си чул за преразпределение на башибозука? Само Вишеградците нямат, щото се дърпат и имат управници с топки, а не тикви вместо глави.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто дори арабелите не желаят да дойдат в Тиквеното царство. Дори да стъпят тук не искат. Много добре са осведомени за нашите "видими резултати" и "стабилност".
8
2
 
13
 
! Отговори
Стоп преди 5 години
Стопли се и ордите търъгнаха.Споко народе, имаме великата ограда на Боко, тази дето падна от проливен дъжн но е по скъпа от тази в Латвия която е два пъти по дълга и добра.Велики сме ...
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5Боко го изтипосаха по всички турски сайтове със заглавие: "Един гюленист няма да остане. Ще ги върнем всички в Турция".Те османлиите го виждат като техен човек как ще му пращат бежанци. Даже турската жандармерия слухти по българската граница да ги лови а останалите организирано ги пращат при Ципрас нали оня им се ежи.
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
6 000 000 евро сме дали за африканците, така ли, бе? и кога ни питаха да ги дадат. Преди или след като обричат на недояждане и мизерия българските пенсионери, които са български граждани
5
1
 
23
 
! Отговори
Пито платено преди 5 години
Това, пинчерът е голямо куче, както се казваше в един филм. В Гърция напират, ще се пукне по шевовете, у нас - няма никого. Трябва много да обичаш литературата, за да вярваш на такива щуротии. Просто у нас каналите работят смазано и пришълците бързо и безпрепятствено се извозват от едната до другата родна граница.
4
1
 
32
 
! Отговори
8 преди 5 години
Едно нещо Боко направи правилно и не мога да не му го призная - върна на Ердо най-недемократично десетина Гюленисти и сега Ердо не пуска арабелките насам, а ги насочва към Гърция дето ен му върнаха никой. А си личи, че еурогейската комисия си хапе *** от яд - няма как да ни ги пратят ако не са влезли първо при нас, няма и как да развалят Дъблинското споразумение - докараха тука специално Фронтекс да се грижи да не ги връщаме в Турция, а те пък взеха да не идват изобщо :DБраво Боко!!!
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България не ги пуска Ердоган. Праща ги към Гърция. Оградата на Валери стои непокътната.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да идват.Българския народ начело със Суджукаще ги посрещне достойно.Ще ги облечем и нахраним и ще им дадем път за към баба Меркрел.
1
0
 
15
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
Ако не се случи нещо като трета световна след 100 години светът ще се е умешал напълно с леко преобладаващо население от една или друга раса в определени райони.